Eindejaarsbijdrage: ‘2021, jaar van verbinding’

SLIEDRECHT – Uit en over Sliedrecht laten we ieder jaar tussen de kerstdagen en jaarwisseling op Sliedrecht24 een aantal mensen terugkijken op gebeurtenissen. Een terugblik op 2020 en vooruitkijken naar het jaar 2021. Bijdragen leveren deze keer dominee Alexander Veerman van de Gereformeerde Kerk (vrijdag 25 december 2020), kookboekenschrijver en bekend van Antilliaans-eten.nl, álle geheimen uit de Caribische keuken! Jurino Ignacio (zaterdag 26 december 2020), zelfstandig ondernemer en bekend van GaafWoord Peter de Borst (zondag 27 december 2020), bekend van Health Coaching en voorzitter van Sociale Moestuin Sliedrecht Mirjam Lankreijer (maandag 28 december 2020), Gerrit Venis (dinsdag 29 december 2020) die na bijna 32 jaar vertrok bij de gemeente Sliedrecht waar hij o.a. jaren raadslid was, oud-wethouder, bestuurder van COV Soli Deo Gloria en ‘vechter’ voor het inmiddels afgebroken pand Boerhaave Johan Lavooi (woensdag 30 december 2020) en wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Economie en Financiën (donderdag 31 december 2020). Journalist en eindredacteur van Sliedrecht24 Peter Donk levert een bijdrage voor nieuwjaarsdag (vrijdag 1 januari 2021). 

Vandaag: Jurino Ignacio, kookboekenschrijver en bekend van Antilliaans-eten.nl

Zo ongeveer elke terugblik op 2020 begint met dezelfde zin: “Mensen, wát een jaar was het!” En inderdaad – dit is er één voor de geschiedenisboeken. Wanneer ik terugkijk op het eerste jaar van de ‘nieuwe jaren ’20’ is er iets wat voor mij met kop en schouders boven alle nieuwsberichten uitsteekt. Dat zijn niet de stuiptrekkingen van de Amerikaanse president, noch het virus dat ons al bijna een jaar in de greep houdt. Het zijn zélfs niet de inwoners van de Staatsliedenbuurt die nog wekelijks koud water uit hun nieuwe HVC-warmtenetkraan krijgen (goedemiddag, gemeente Sliedrecht!). Wat 2020 voor mij typeerde was de enorme polarisatie waar we met z’n allen in verzeild zijn geraakt.

Onder bijna elk nieuwsbericht is er tegenwoordig ruimte voor discussie. En discussiëren is iets wat dus steeds meer mag, maar steeds minder goed lúkt. Voor- en tegenstanders van de coronamaatregelen, van zwarte piet en van de zondagse winkelsluiting zien elkaar steeds minder als gesprekspartner en steeds meer als vijand. Zijn de argumenten op, dan beginnen de ad hominem beledigingen. Over en weer. En weer. En weer. Ook ons mooie Sliedrecht is daar niet immuun voor. Ik hoop daarom dat 2021 juist een jaar mag zijn van verbinding. Dat we straks met z’n allen mogen zeggen dat we samen uit de crisis zijn gekomen. Wij, als Nederlanders. Als Europeanen. Ach, misschien zelfs wel als wereldburgers. We zijn mensen kwijtgeraakt en we zijn nog bezig om de brokstukken op te rapen, maar door onze gezamenlijke inspanning is het straks achter de rug.

Iets dat als geen ander de kracht heeft om te verbinden is lekker eten. Op de school van onze kinderen wordt elk jaar een multiculti-kerstfeest gevierd. Alle ouders, waarvan er veel (waaronder wijzelf) een niet-Nederlandse achtergrond hebben maken iets lekkers en geven dat aan de kinderen mee om uit te delen in de klas. Een enorm feest voor iedereen! Geen onbegrip voor elkaars cultuur of achtergrond, maar: “Hier, proef eens wat van mij!” Geweldig mooi om zo iets nieuws te leren kennen en misschien kom je zo zelfs je nieuwe lievelingsgerecht tegen.

Daarom sluit ik mijn verhaal af door jullie ‘iets van ons’ te laten proeven. En met ‘ons’ bedoel ik in dit geval de Antillianen. Ik kom zelf van Curaçao en woon al vijftien jaar in Sliedrecht. De afgelopen acht jaar heb ik getracht om onze keuken te documenteren en zo te bewaren voor het nageslacht. En ik zou ook graag zien dat de Nederlanders kennis maken met onze lekkere hapjes. Eén van die hapjes is tevens uitermate geschikt voor oud-en-nieuw. Dus als je straks half misselijk bent van alle zoetigheden en misschien geen oliebol meer kan zien… Probeer dan eens een Antilliaans kaasballetje. Enne: we weten allemaal dat de kaas gewoon Hollands is, hè?

Het recept in het heel kort: Meng 500 gr geraspte kaas, 200 gr bloem, 3 eieren, 1 zakje bakpoeder, 3 eetlepels water en ’n halve theelepel zout + peper tot een stevig deeg en draai er balletjes van, ter grootte van een flinke knikker. Frituurpan (of ’n pannetje met zonnebloemolie) opwarmen tot 170 graden en de balletjes zo’n 3-4 minuten frituren. Zoals wij zeggen: ‘Kome Dushi i bon aña!” / “eet smakelijk en gelukkig nieuwjaar!”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld