Eindejaarsbijdrage: ‘Online krant Sliedrecht24 sterk in lokale journalistiek’

Eindredacteur Peter Donk met de bedrijfswagen van Sliedrecht24. (© Foto RPAS Hans van der Aa / Dronetv.nl)

SLIEDRECHT – Uit en over Sliedrecht laten we ieder jaar tussen de kerstdagen en jaarwisseling op Sliedrecht24 een aantal mensen terugkijken op gebeurtenissen. Een terugblik op 2020 en vooruitkijken naar het jaar 2021. Bijdragen leveren deze keer dominee Alexander Veerman van de Gereformeerde Kerk (vrijdag 25 december 2020), kookboekenschrijver en bekend van Antilliaans-eten.nl, álle geheimen uit de Caribische keuken! Jurino Ignacio (zaterdag 26 december 2020), zelfstandig ondernemer en bekend van GaafWoord Peter de Borst (zondag 27 december 2020), bekend van Health Coaching en voorzitter van Sociale Moestuin Sliedrecht Mirjam Lankreijer (maandag 28 december 2020), Gerrit Venis (dinsdag 29 december 2020) die na bijna 32 jaar vertrok bij de gemeente Sliedrecht waar hij o.a. jaren raadslid was, oud-wethouder, bestuurder van COV Soli Deo Gloria en ‘vechter’ voor het inmiddels afgebroken pand Boerhaave Johan Lavooi (woensdag 30 december 2020) en wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Economie en Financiën (donderdag 31 december 2020). Journalist en eindredacteur van Sliedrecht24 Peter Donk levert een bijdrage voor nieuwjaarsdag (vrijdag 1 januari 2021). 

Vandaag: Peter Donk, journalist en eindredacteur online krant Sliedrecht24

Beste mensen, beste lezers, allereerst de allerbeste wensen voor 2021! 

Het jaar 2020 was voor iedereen een bijzonder en soms niet al te vrolijk jaar. Vrijwel het hele jaar beheerste corona alles en iedereen en veranderde onze manier van leven en verslaggeving. De e-mail interviews werden een groot succes en zijn blijvend. De ingevoerde coronamaatregelen zorgden ervoor dat we anders in het leven gingen staan en met elkaar zouden gaan omgaan. Enkele tientallen Sliedrechters overleden als gevolg van het besmettelijk coronavirus. Erg verdrietig allemaal!

Sliedrechtse ondernemers moesten dicht, de tent sluiten. Denk aan de horeca. Heel erg. Sliedrecht24 zette een gratis banner online: Koop lokaal! Een ondersteuning naar het lokale bedrijfsleven. De banner blijft voorlopig staan! Laten we samen het dorp ‘in leven houden’, waar dat kan!

Door corona veranderde ook de berichtgeving sinds het vroege voorjaar. Er waren nauwelijks meer activiteiten of ze werden anders uitgevoerd. Er werd bijvoorbeeld niet in groepsverband dusdanig gesport en dat resulteerde erin dat de sportverslaggeving stil viel. We legden een dagelijks corona-liveblog aan om – als er nieuws was – daarin te kunnen berichten. Het liveblog bevat lokale berichtgeving, regionaal uit de GGD en de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid.

Sliedrecht24 beleefde een nieuw bezoekersrecord. In 2020 zijn er 6.015.191 artikelen geopend! Ruim zes miljoen! Niet eerder werden er in een jaar zoveel artikelen geopend. In maart 2020 was het de drukste maand, toen zijn 738.003 artikelen geopend. Ongelooflijk veel. Onze nieuwsberichtgeving was gevarieerd. Van veel gevonden voorwerpen (we verliezen nogal wat in het dorp) tot politie en politieke berichtgeving. Van kerknieuws tot van verenigingsnieuws. Van links tot rechts in de samenleving. Sliedrecht24 zit bovenop het nieuws. Dat kwam mede door een aantal actieve vrijwilligers, die verslagen maken en foto’s aanleveren. En dankzij steeds meer inwoners die ons tippen als ze iets zien. Van vuilnis naast een afvalcontainer, tot een inval door de politie of een vos in de achtertuin. Online krant Sliedrecht24 is er bij en bericht er over. Vaak als enige aanwezig bij de gemeenteraad, na een tip bij een politie-inval of in gesprek met een inwoners die in de problemen zit door overheidsfalen. Maar ook durven schrijven in colums en andere opinieartikelen als zaken niet goed gaan, beter kunnen of waar met de pet naar wordt gegooid. We zijn geheel onafhankelijk en schrijven hoe zaken zijn of gaan. 

Ik denk dat een dorp als Sliedrecht er op vooruit is gegaan als het gaat om lokaal nieuws. Online is Sliedrecht24 sterke naam, snel en actueel. Niet voorniets worden we vaak door andere media benaderd, geïnterviewd of mogen we een advies gegeven. Sliedrecht24 is één van de voorbeelden in Nederland – weten we inmiddels – als het gaat om hoe een hyperlocal kan functioneren en een rol speelt in de samenleving. Sliedrecht24 staat als een rots! Waar elke dag tientallen reacties komen op geplaatste artikelen, waar inwoners met elkaar in discussie gaan en waar op verjaardagen tegen elkaar wordt gezegd ‘heb je dat gezien op Sliedrecht24’. Waar Sliedrecht24 inmiddels zo vertrouwd is en wordt afgekort met ‘het stond op 24’ of ‘stond op S24’. Als je naam wordt afgekort, dan ben je – in dit geval als lokale online krant – bekend. Sliedrecht24 wordt over de hele wereld gelezen, dag en nacht. Er zijn altijd mensen online op Sliedrecht24.

We bestaan nu vijfenhalfjaar en jong tot oud, van tipgever tot ondernemer weet de online krant te bereiken. Toch hebben we er eind vorig jaar voor gekozen om Sliedrecht24 nog beter neer te zetten. In vijf jaar tijd hebben we lokaal veel geleerd en verbeterd aan de website. Het meest opvallende is dat anonieme reacties al enkele jaren niet meer online komen. Dat we onder ‘Van de redactie’ veel vragen en antwoorden hebben geplaatst. Gewoon transparant waarom we iets wel en niet plaatsen, hoe we iets brengen en waarom. Maar we zijn ook open over prijzen voor advertenties en bezoekerscijfers. Maar er is nog iets. Eind dit jaar is onze eigen naam onder de loep genomen. We besloten om ‘online krant’ voor Sliedrecht24 te plaatsen en het logo in stand te houden. Gewoon om nog duidelijker te maken wie we zijn en wat we doen. Met een piepkleine, vaste redactie doen we veel, zijn we druk en werken we 365 dagen in het jaar aan nieuws- en sportartikelen. Alle artikelen worden onder de motorkap ook getagd voor de zoekmachine. Sliedrecht24 wordt nooit verzaakt en is er bij waar nieuws is. Dat vraagt veel kracht, planning en soms helpende handjes vanaf de zijlijn, zoals die van Hans van der Aa. Hij levert vrijwel dagelijks bijdragen in tekst en / of foto. We droegen hem voor de vrijwilligerspenning van de gemeente Sliedrecht voor en begin december 2020 kreeg hij deze. Dankjewel voor de hulp en tips in 2020! 

Een nieuw(s)jaar is begonnen. Een jaar waarin we hopelijk meer grip krijgen op het coronavirus. Zelf denk ik dat 2021 een overgangsjaar wordt en dat we nog maanden vast zitten aan coronamaatregelen. Ik hoop dat het voor een ieder weer een hoopvol jaar wordt, een jaar waarin we weer kunnen en mogen ontmoeten, waarin we weer dingen kunnen gaan beleven en niet alles op afstand hoeven te doen of ondernemen. Ik hoop dat het voor ons ondernemers een goed jaar wordt, er weer bovenop komen en elkaar ook kunnen en willen helpen waar en als dat nodig is. Dat het verder ook privé op rolletjes blijft lopen, gezond blijven en dat we er voor elkaar zijn. Dichtbij!

20-20 is voorbij! 20-21 wordt hopelijk ook een jaar waarin we meer verbindend en minder polariserend worden. Ik denk dat we allemaal weleens stil mogen staan bij de mentaliteit, je opstelling naar anderen. Denk na voor je iemand iets zegt of iemand een verwijt maakt. Op sociale media gaat dat zo makkelijk. Laten personen in de spiegel kijken, die anderen het leven zuur maken of die ander onnodig, onterecht beschadigen. Houd daar mee op! Ook journalisten hebben er helaas mee te maken! Het leven is maar kort! Laten we verder meer open, transparant en minder anoniem zijn. Zoek het persoonlijke contact (op afstand) met ons als redactie, als je denkt dat dat nodig is.

Wensen zijn er te over. Maar bovenal wens ik je namens de redactie van online krant Sliedrecht24 en alle vrijwilligers (zij die helpen, ondersteunen of tips geven) een mooi, gezond en zakelijk 2021. 

1 gedachte over “Eindejaarsbijdrage: ‘Online krant Sliedrecht24 sterk in lokale journalistiek’”

  1. Bedankt S24 voor je mooie en waardevolle bijdrage en informatie waarbij er vaak (ten onrechte ook) forse kritiek op wordt geleverd. Ga zeker zo door, ook in het nieuwe jaar, en weet dat S24 wordt gewaardeerd door de overgrote meerderheid..
    De beste wensen voor 2021 en vooral een goede gezondheid

Plaats een reactie

*=Verplicht veld