Eindejaarsbijdrage: ‘Emotioneel gezien heeft mij dat veel, heel veel gekost’

SLIEDRECHT – Uit en over Sliedrecht laten we ieder jaar tussen de kerstdagen en jaarwisseling op Sliedrecht24 een aantal mensen terugkijken op gebeurtenissen. Een terugblik op 2020 en vooruitkijken naar het jaar 2021. Bijdragen leveren deze keer dominee Alexander Veerman van de Gereformeerde Kerk (vrijdag 25 december 2020), kookboekenschrijver en bekend van Antilliaans-eten.nl, álle geheimen uit de Caribische keuken! Jurino Ignacio (zaterdag 26 december 2020), zelfstandig ondernemer en bekend van GaafWoord Peter de Borst (zondag 27 december 2020), bekend van Health Coaching en voorzitter van Sociale Moestuin Sliedrecht Mirjam Lankreijer (maandag 28 december 2020), Gerrit Venis (dinsdag 29 december 2020) die na bijna 32 jaar vertrok bij de gemeente Sliedrecht waar hij o.a. jaren raadslid was, oud-wethouder, bestuurder van COV Soli Deo Gloria en ‘vechter’ voor het inmiddels afgebroken pand Boerhaave Johan Lavooi (woensdag 30 december 2020) en wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Economie en Financiën (donderdag 31 december 2020). Journalist en eindredacteur van Sliedrecht24 Peter Donk levert een bijdrage voor nieuwjaarsdag (vrijdag 1 januari 2021). 

Vandaag: Mirjam Lankreijer, eigenaar Health Coaching, bestuurslid Voedselbank Sliedrecht en voorzitter Sociale Moestuin Sliedrecht

Terugblikkend op dit bijzondere 2020 geeft de eerste gedachte “wat is dat snel gegaan! “

Eind januari lag ik met een fikse griep op bed, benauwdheidsklachten en een noodzakelijke antibiotica. Zou ik dan toch patiënt nul geweest zijn?

Corona gooide medio februari voor veel mensen roet in het eten. Zo ook voor mij als kleine zelfstandige. De deur van mijn praktijk in Sliedrecht aan de Merelstraat voor trauma & stresscoaching en natuurgeneeskundige  behandelingen moest dicht. Mijn werk als verpleegkundige in de (terminale) thuiszorg, onlinecoaching en het  coachwerk in Rotterdam ging wel door. Gelukkig maar.

Veel mensen met stress door de Covid19 die als een gek door de ouderenzorg waarde. Veel mensen overleden. Onder het personeel veel gevoelens van verdriet en rouw want je bouwt een band op als je mensen al meer dan 8 jaar verzorgd. EMDR is een geweldige therapie voor snelle verwerking van trauma’s en stress. Ik ben toch steeds weer dankbaar dat ik zoveel mensen mag en kan helpen.

2020 was ook een behoorlijk vakantieloos jaar. Ed en ik gaan graag een stuk of vier keer per jaar er even tussenuit  bijvoorbeeld naar Gambia of het mooie Griekenland. Gewoon ff alles achter ons laten, chillen en veel wandelen. Dit jaar was dat anders. Wel gingen we twee keer kort naar De Bosviool, een huisje in Epe. Anders, maar ook zeker genieten! We hebben flinke afstanden gefietst, aten een appeltaartje onderweg of namen een heerlijk speciaal biertje met een snackje erbij.

Waar andere mensen thuis werkten, hun huis opknapten of opruimden, werkte ik in de eerste Covid19 golf eigenlijk non-stop. Soms waren het echt monster weken met 60-70 uur. Een beetje jaloers was ik tussendoor wel hoor als ik verhalen hoorde van mensen die echt lekker tot rust aan het komen waren. En dan niet omdat ik het hun niet gunde, maar gewoon omdat ik dat zelf ook wel wilde.

Wat ik geweldig vind is dat de uitgifte bij de Voedselbank al die tijd gewoon doorgang heeft gevonden. Als bestuurslid ben ik van de zijlijn betrokken bij de vele geweldige vrijwilligers die het toch elke week weer mogelijk maken om de pakketten uit te geven op zeer verantwoorde Covid19 wijze.

Als voorzitter van de Sociale Moestuin kwam er ook aardig wat op mijn pad dit jaar. Op 1 april startte een nieuwe bedrijfsleider op de tuin. En in augustus een projectleider buiten tuinen. Best spannend. Corona bracht op de tuin ook golven van onrust met zich mee. Ik denk dat we het met elkaar mooi opgevangen hebben. ​De moestuintjes werden zeer succesvolle Thuis-tuinen en Robert Verhoef zocht vanaf die tijd met ons mee naar  sponsoren. Want immers zonder sponsoren kan de moestuin niet alle dingen doen die ze nu doet. En het is helemaal niet gemakkelijk om sponsoren te vinden.

En …Oh ja, we zoeken nog een goeie penningmeester en coördinatoren op de tuin!

Zelf schrijf ik elk jaar allerlei fondsen aan en dat valt lang niet mee om daar goeie plannen voor op papier te krijgen. Gelukkig gelooft men wel in onze moestuin en zijn er sponsoren die geldbedragen geven zodat wij door kunnen met onze plannen voor een mooi Sliedrecht. ​Ook het bestuur werd uitgebreid, hierdoor kan ik sommige zaken met een gerust hart uit handen geven. Even wennen maar wel heel fijn. 

Dat dit kon was goed te merken toen eind november en begin december twee goede vrienden van ons overleden van wie één aan de gevolgen van corona. Emotioneel gezien heeft mij dat veel, heel veel gekost.

Het jaar gaan we ondanks Covid19 uit met een enorme BENG. Want we zijn verblijd door Stichting Kringloop Centrum Sliedrecht met geld voor een heel nieuw gebouw. Een gebouw met nog meer mogelijkheden voor de wijk en Sliedrecht. Een pand waar men echt even kan aanwaaien voor een sociaal praatje en een bij behorend kopje koffie of thee. Een pand waarin we voor meer mensen een leuke plek kunnen creëren zodat we nog meer een stek worden waar je tot rust kan komen midden in je eigen dorp en met gezonde groenten en fruit naar huis kan gaan. ​

Vereerd en blij ben ik met onze vrijwilligers die dagelijks zorgen voor de tuin, de taallessen, de gezelligheid en de verbinding met klanten. Dankbaar ben ik voor de vele goede samenwerkingsrelaties en de sponsoren die we hebben als Moestuin en alles wat we voor Sliedrechtse inwoners kunnen betekenen. En ja,… dat wordt door het nieuwe gebouw en alle plannen die we hebben alleen nog maar meer. Kortom een heel positief spannend 2021, waar ik enorm naar uit kijk.

Ik wens iedereen veilige feestdagen en een heel gezond 2021!

1 gedachte over “Eindejaarsbijdrage: ‘Emotioneel gezien heeft mij dat veel, heel veel gekost’”

  1. Ik ben blij dat er zoveel zeer betrokken mensen in Sliedrecht zijn om dit mogelijk te maken en om andere mensen geven .Ook ik wens iedereen een goed en gezond jaar toe .Vr.Gr.Adri

Plaats een reactie

*=Verplicht veld