Eindejaarsbijdrage: ‘Er zijn meer actieve mensen nodig’

Wijlen Kees de Zanger, Johan Lavooi en Bert Gort op de trappen bij het inmiddels afgebroken pand Boerhaave aan Stationsweg 2. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

SLIEDRECHT – Uit en over Sliedrecht laten we ieder jaar tussen de kerstdagen en jaarwisseling op Sliedrecht24 een aantal mensen terugkijken op gebeurtenissen. Een terugblik op 2020 en vooruitkijken naar het jaar 2021. Bijdragen leveren deze keer dominee Alexander Veerman van de Gereformeerde Kerk (vrijdag 25 december 2020), kookboekenschrijver en bekend van Antilliaans-eten.nl, álle geheimen uit de Caribische keuken! Jurino Ignacio (zaterdag 26 december 2020), zelfstandig ondernemer en bekend van GaafWoord Peter de Borst (zondag 27 december 2020), bekend van Health Coaching en voorzitter van Sociale Moestuin Sliedrecht Mirjam Lankreijer (maandag 28 december 2020), Gerrit Venis (dinsdag 29 december 2020) die na bijna 32 jaar vertrok bij de gemeente Sliedrecht waar hij o.a. jaren raadslid was, oud-wethouder, bestuurder van COV Soli Deo Gloria en ‘vechter’ voor het inmiddels afgebroken pand Boerhaave Johan Lavooi (woensdag 30 december 2020) en wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Economie en Financiën (donderdag 31 december 2020). Journalist en eindredacteur van Sliedrecht24 Peter Donk levert een bijdrage voor nieuwjaarsdag (vrijdag 1 januari 2021). 

Vandaag: Johan Lavooi, oud-wethouder, bestuurder van COV Soli Deo Gloria en ‘vechter’ voor het inmiddels afgebroken pand Boerhaave

Wees gerust.

Deze terugblik gaat over mensen, over Kees en Piet; niet over corona.

Om van Sliedrecht iets moois te maken zijn mensen nodig, actieve mensen. Eén van die mensen was Kees de Zanger, half november 2020 plotseling overleden aan een hartstilstand. Een politieke maat die veel voor mij heeft betekend.

Onze laatste gezamenlijke actie was die voor het behoud van Stationsweg 2. Ondanks massale steun mislukt. Omdat we te laat waren. Al in 2016 was namelijk al via achterkamertjespolitiek geregeld dat de Hervormde kerk dit mooie  gebouwtje voor een appel en een ei mocht kopen en slopen. Een deel van de raad vond dat blijkbaar best, maar een fors deel juist niet. Maar die mensen zijn helaas niet wakker genoeg geweest. Ze zijn hun belangrijkste taak een beetje vergeten. En dat is het controleren van burgemeester en wethouders.

Ogen en oren open houden, alert zijn op ontwikkelingen, met mensen praten. In plaats daarvan worden ze overladen worden met leesvoer uit het gemeentekantoor en propaganda-informatie van sommige wethouders met een te groot ego. Ze zien door de bomen het bos niet meer. En zo wordt een college dus niet voldoende gecontroleerd en worden ernstige blunders begaan. Zoals deze sloop en het verkopen van een oude school midden in het centrum van het dorp aan een evangelisatieclub. Of een bouwvergunning voor een flikkerende reclamemast van 30 meter hoog. Of een plan voor de bouw van 2500 ( ! ) extra woningen zonder dat aangegeven wordt hoe dat dan zou moeten.

Maar die raadsleden moeten het doen met een handjevol mensen. Omdat de andere inwoners geen lid meer willen worden van een politieke partij. Zonder een actieve achterban kan een partij niet scherp genoeg blijven. Dat gaat niet via Twitter of Facebook, maar gewoon door actief te worden.

Ons leven wordt bedreigd door corona; onze democratie door ons zelf. Het overeind houden van onze plaatselijke democratie kan niet zonder mensen, actieve mensen. Ons verenigingsleven, waar het gelukkig nog wat beter is gesteld, kan ook niet zonder.

Tekst gaat verder onder foto.

Piet Batenburg werd in het zonnetje gezet. Het succes werd gevierd met een feestelijk mini-concert van het trio Ctotdederde. (Foto Soli Deo Gloria)

De voorzitter van de zangvereniging waarvan ik lid ben heet Piet Batenburg. Hij is onlangs in het zonnetje gezet. Omdat hij, met een paar anderen, de vereniging draaiende houdt in coronatijd. Ga er maar aanstaan. In het voorjaar was een groots concert van de Johannes Passion van Bach ingestudeerd. Afgelast. Dan maar in het najaar een kleiner concert. Afgelast. Dan maar een intiem Kerstconcert. Afgelast. In het komend voorjaar hopelijk de Johannes Passion, die toch al was ingestudeerd? Gaat niet lukken.

In de tussentijd oefent het koor iedere woensdagavond met elkaar digitaal, via de computer. Dat zoiets technisch mogelijk is! Het is één van de verworvenheden van de laatste tijd. Dat kan omdat we in één van de rijkste landen van de wereld leven. Waarvan overigens niet iedereen kan profiteren. Het zingen op deze manier is verre van ideaal, maar we blijven wel in vorm en hoop houden op de tijd waarbij we weer met 80 koorleden en een orkest opgepropt onder de kansel van de Hervormde Kerk ( ja ; diezelfde ) de Johannes , of liefst de Matthaüs kunnen zingen. Voor een uitverkochte kerk met Sliedrechtse koorliefhebbers.

In de verenigingen, maar vooral de politiek: er zijn meer actieve mensen nodig. Het is een wonder dat we het nog draaiende houden. Maar misschien moeten we harder wakker worden geschud, net zoals door corona.

1 gedachte over “Eindejaarsbijdrage: ‘Er zijn meer actieve mensen nodig’”

  1. Een mooi, goed en duidelijk verhaal van Johan Lavooi. Hij slaat de spreekwoordelijke spijker – zoals vrijwel altijd – weer precies op de kop!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld