Eindejaarsbijdrage: ‘Liefde laat zich gelukkig niet tegenhouden’

(Eigen foto Peter de Borst / GaafWoord)
https://sliedrecht24.nl/eindejaarsbijdrage-door-het-coronavirus-is-heel-veel-onzeker-geworden/#more-139562
SLIEDRECHT – Uit en over Sliedrecht laten we ieder jaar tussen de kerstdagen en jaarwisseling op Sliedrecht24 een aantal mensen terugkijken op gebeurtenissen. Een terugblik op 2020 en vooruitkijken naar het jaar 2021. Bijdragen leveren deze keer dominee Alexander Veerman van de Gereformeerde Kerk (vrijdag 25 december 2020), kookboekenschrijver en bekend van Antilliaans-eten.nl, álle geheimen uit de Caribische keuken! Jurino Ignacio (zaterdag 26 december 2020), zelfstandig ondernemer en bekend van GaafWoord Peter de Borst (zondag 27 december 2020), bekend van Health Coaching en voorzitter van Sociale Moestuin Sliedrecht Mirjam Lankreijer (maandag 28 december 2020), Gerrit Venis (dinsdag 29 december 2020) die na bijna 32 jaar vertrok bij de gemeente Sliedrecht waar hij o.a. jaren raadslid was, oud-wethouder, bestuurder van COV Soli Deo Gloria en ‘vechter’ voor het inmiddels afgebroken pand Boerhaave Johan Lavooi (woensdag 30 december 2020) en wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Economie en Financiën (donderdag 31 december 2020). Journalist en eindredacteur van Sliedrecht24 Peter Donk levert een bijdrage voor nieuwjaarsdag (vrijdag 1 januari 2021).

Vandaag: Peter de Borst, o.a. trouwambtenaar, zelfstandig ondernemer en bekend van GaafWoord 

Terugkijkend op 2020 zou je kunnen zeggen dat het een jaar is om snel te vergeten. Dat hoor ik regelmatig en zie dat ook online vaak langskomen. Er is veel ellende geweest. In het groot door heel het corona gebeuren, oorlogen en terreur. Maar ook in het klein. Verlies van geliefden, van werk, eenzaamheid, ziekte en angst voor het onbekende. Veel mensen zijn zwaar getroffen. Ondernemers, zelfs tot omvallen toe, maar ook die alleenstaande bij jou in de straat.

En toch nam ik de stap om ondernemer te worden in 2020. Dat had ik nooit gedacht. Met mijn bedrijf GaafWoord bied ik diensten aan als zelfstandig trouwambtenaar, verhalenverteller, ceremoniespreker en reminiscentiewerker. De verbinding is geschreven en gesproken woord.

GaafWoord is ontstaan uit passie om met mijn kwaliteiten en talenten iets goeds te doen. Om tussen de ellende en zorgen een warme gloed te mogen verspreiden op eigen wijze. Juist in 2020 is duidelijk geworden hoeveel behoefte er is om elkaar oprecht te zien, aandacht te geven, oog te hebben voor elkaar. Daarom voelde 2020 het perfecte moment voor mij om met GaafWoord te starten.

Ik denk niet dat ik een standaard ondernemer zal zijn. Ben totaal niet zakelijk en geldgericht ingesteld. Maar er bestaan gelukkig ook sociaal gerichte ondernemers, daar schaar ik GaafWoord dan ook maar onder.

Misschien maak ik ooit over 2020 nog eens een verhaal. Dat zou veel elementen bevatten van horror of een griezelfilm denk je dan snel. Maar ik probeer als mens en als ondernemer te kijken naar het positieve en kansen. Kansen om 2020 niet als een verloren jaar te zien, maar juist om die kleine positieve verrassingen in het leven aandacht te geven. Want wat zijn er ook veel mooie creatieve sociale initiatieven gelanceerd, binnen en buiten Sliedrecht. Dus het zou ook zomaar een avontuur, goodfeeling of liefdesverhaal kunnen worden.

Veel aanstaande bruidsparen moesten helaas in 2020 hun trouwplannen cancelen, sommigen zelfs al 2 of 3 keer weet ik. Zij hopen dat 2021 meer ruimte biedt. Dat is afwachten, want mijn 1e huwelijk in jan. 2021 is helaas al gecanceld. Maar in 2020 had ik wel een paar intieme trouwceremonies bij mensen thuis en ik moet zeggen…die pure intieme sfeer is ook heel veel waard. Liefde laat zich gelukkig niet tegenhouden. Mooie gedachte voor deze dagen toch? Laat de liefde voor elkaar bovenaan blijven staan.

Met gedichten en columns probeer ik mensen te troosten, te steunen, soms de moeilijk uit te spreken gevoelens te verwoorden, om uiting te geven aan die gevoelige onderwerpen. Denk aan pesten, aan niet gewild zijn, aan een kind verliezen, aan aftakeling door dementie of aan verborgen pijn door geweld. Ik hoop dat mijn woorden een spiegel mogen zijn, een spiegel waarin mensen dichter tot hun hart mogen komen, hoe moeilijk dat soms ook is.

Ik wens Sliedrecht in 2021 toe dat we nader tot elkaar groeien. Door alle opgelegde beperkingen ligt het gevaar op de loer dat mensen juist uit elkaar groeien, vereenzamen, zich afsluiten of afzetten van elkaar. Ik hoop dat mensen oog houden voor hun naaste. Niet alleen tijdens de Kerstdagen, maar heel het jaar rond.

Ik heb het geloof, de hoop en de overtuiging dat 2021 een prachtig jaar wordt. Een jaar waarin we de lessen van 2020 toepassen om elkaar vooruit te helpen. Een jaar waarin de liefde voor elkaar ervan af zal spatten. Doe jij mee?

Allen een liefdevol 2021 toegewenst!

2 gedachten over “Eindejaarsbijdrage: ‘Liefde laat zich gelukkig niet tegenhouden’”

  1. Blik op de weg ja. Alleen maar onrust kraaien en mensen ondernemers laten stikken voor hun eigen doeleinden. Heel groot in doen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld