Kees de Zanger overleden

SLIEDRECHT – In zijn woning is zondagmorgen 15 november 2020 onverwacht Kees de Zanger (73) overleden. Hij stond bekend als maatschappelijk betrokken, iemand die niet tegen onrecht kon en een harde werker.

De Zanger was een regelmatige bezoeker van online krant Sliedrecht24 en stuurde als hij dat nodig vond een ingezonden brief. Hij was een echte PvdA’er en kon zich enorm opwinden over het vele onrecht. 

Hij was ook altijd bezig in en om zijn huis, genoot van een paar weken weg met de caravan. Klaagde nooit over zijn lichamelijke ongemakken, die hij toch echt wel heeft ervaren.

Betrokkenheid
De Zanger, opgegroeid in tuindorp-Vreewijk in Rotterdam en in 1971 verhuisd naar Sliedrecht, was vrijwilliger bij molenstichting SIMAV en initiatiefnemer in 2018 van molenfietsroutes. Kees de Zanger deed veel. Hij was jarenlang bestuurslid van de plaatselijke afdeling van het FNV, jarenlang lid van de gemeenteraad, voorzitter van de theatergroep van De Lockhorst, voorzitter monumentencommissie en initiator van de aanwijzing van panden tot gemeentelijk monument, promotor van het boek over Aart Nieuwpoort, de ontwerper van vele huizen aan de Merwestraat en lange tijd verzorger van een rubriek op de lokale omroep MerweRadio. Hij was verder algemeen bestuurslid van Stichting Huurderorganisatie SLiM Wonen. Hij zette zich in voor het behouden van pand Stationsweg 2 (voorheen Boerhaave). Kees de Zanger stond bekend als een doorzetter en een man met humor. Hij wordt vrijdag 20 november 2020 in besloten kring gecremeerd. 

17 gedachten over “Kees de Zanger overleden”

 1. Gecondoleerd Ank, en ook onze gemeenschap waar Kees een prachtige stempel op drukte met van alles, als denker en doener.
  Bij Merweradio indertijd met zijn markante radio programma en reportages waarbij hij niets uit de weg ging en anderen liet zien wat kon met een beetje creativiteit. Van een stijl en niveau die zelden terugkomen.
  Hoe laat je horen op de radio dat je bij een vervallen gebouw bent en kaart je aan dat er iets aan moet gebeuren in de Gemeente Sliedrecht? – wel, Kees met zijn opnameset, liep gewoon luidruchtig over gebroken glas en deed zijn verhaal ter plaatse-. En als je luisterde op de radio zag en voelde je hoe het gebouw er uitzag en snapte je dat hij gelijk had.
  Dat is geen slimheid, dat is kunst in de orde van kippevel voor de luisteraar. Radiokunst. Het hoorbaar maken van de uitdaging.
  Wij zijn Kees dankbaar voor zijn voorbeeldfunctie bij onze Radio in de tijd van opbouw.
  Sterkte!
  Namens onze Stichting Merweradio,

 2. Wat een verlies voor Ank, zijn familie en vrienden en ook voor mij. Tot voor enige maanden geleden regelmatig contact over onze zorg voor en hulp aan een ongedocumenteerd vluchtelingengezin. Als je een beroep op hem deed ging hij er ook gelijk voor. Zo heb ik hem ook goed leren kennen in de gemeenteraad. We hadden vaak gelijke opvattingen als het ging om de minder bedeelden en de zorgplicht die de gemeente had. Maar ook in de monumentencommissie waar we jaren samen in zaten was hij zeer bevlogen en zochten we naar waardevolle panden om die op de monumentenlijst te krijgen. Je moest aan hem wennen maar hij was een prachtig mens. Ruwe bolster, blanke pit. Zijn sterven is voor heel de Sliedrechtse gemeenschap een groot verlies.

 3. Gecondoleerd wens Ank en verdere familie veel sterkte bij dit verlies
  Kees was een recht door zee mens

 4. Ontzettend veel sterkte voor de familie en naasten. Voor mij was Kees het bekende gezicht van Slim Wonen. Hij zal gemist worden.

 5. Verlies van een strijdbaar man en een prettig persoon.
  Ank, gecondoleerd en sterkte met het verlies van een mooi mens.

 6. Een doffe dreun.

  Kees was al heel vroeg actief in de PvdA. Hij stond begin jaren ’70 eens achter een kraampje van de PvdA op het HEMA-plein. Ik raakte aan de praat met hem en was even later lid geworden. Sindsdien zijn wij elkaar eigenlijk niet meer uit het oog verloren .
  Hij heeft het leven niet cadeau gekregen. Lichamelijk krakkemikkig door de gevolgen van een enorm ongeluk. Maar hij heeft die pech overwonnen. Net zoals Ank trouwens. Ze hebben elkaar leren kennen in een revalidatiecentrum.

  Een denkende doener. Er móest altijd wat gebeuren . Hij was ook niet te beroerd om moeilijke klussen voor zijn rekening te nemen. Zoals bijvoorbeeld de organisatie van theateractiviteiten in De Lockhorst . En tot het laatst zijn inspanningen binnen Tablis voor sociale woningbouw .

  Maar ook een denker. Ik herinner me dat hij ter voorbereiding op raadsvergaderingen soms een heel weekend zat te broeden op een paar rake zinnen waarmee hij de rechtse partijen vaak in de gordijnen kon jagen. Zij konden pisnijdig op hem worden, maar respecteerden hem wel . Die strijdbare Pietje Bel streken is hij nooit verleerd.

  Een heerlijk eigenwijze linkse doordouwer met veel humor. Ze zijn zeldzaam . Kees was er één van.

  Mag dat een troost voor Ank zijn.

 7. Prettige en goede samenwerking gehad met een goede vent. “Het was goed in dat hok” gecondoleerd, sterkte, aan Ank en familieleden

 8. Kees een prachtige mooie, lieve man…
  Een enorm verlies voor zijn geweldige vrouw Ank…
  en voor iedereen die van hem hield. Een mooi mens die beslist nog niet gemist kon worden. Ongelooflijk veel sterkte & kracht toegewenst.

 9. Een markante persoonlijkheid, dat was Kees de Zanger zeker. Inderdaad een socialist in hart en nieren, iemand die niet van de zijkant iets riep, maar die met zijn voeten stevig in de blubber stond. Hij kon niet gemakkelijk zijn, maar je wist wel waar je met hem aan toe was. Allen gecondoleerd met dit verlies.

 10. Ben er van geschrokken …. heb Kees jaren mogen meemaken in de Sliedrechtse PvdA en daarna ook nog als cultureel aktiviteiten organisator in De Lockhorst, voorzitter van de Sliedrechtse monumentencommissie en voorzitter van de huurdersvereniging SLiM WONEN. We hebben samen heel veel meegemaakt en de laatste keer dat we elkaar spraken, beloofde ik Kees voor hem op “jacht” te gaan voor een koninklijke onderscheiding. Niet omdat hij 12 jaar lid van de gemeenteraad is geweest, maar om wat hij allemaal voor ons dorp deed. Verdorie Kees !!
  En aan Ank alle sterkte gewenst die je maar kunt gebruiken. Met jou zal ik Kees nooit vergeten.

 11. Onvoorstelbaar dat buurman Kees er niet meer is. Respect voor zijn grote wilskracht en doorzettingsvermogen altijd weer. Heel veel sterkte voor Ank en verdere familie!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld