Eindejaarsbijdrage: ‘De operatie’

Uit en over Sliedrecht laten we ieder jaar tussen de kerstdagen en jaarwisseling op Sliedrecht24 een aantal mensen terugkijken op gebeurtenissen. Een terugblik op 2018 en vooruitkijken naar het jaar 2019. Bijdragen leveren deze keer dominee Johan Sparreboom (dinsdag 25-12), ondernemer Bernadette Brus (woensdag 26-12), inwoner Richard van ’t Zelfde (donderdag 27-12), directeur Willem van der Vlist van The Flying Dutchman Security Group (vrijdag 28-12), voorzitter van volleybalvereniging Sliedrecht Sport Cees Boer (zaterdag 29-12),  ouders van Amy de Wit die in Spanje in september een zware operatie onderging (zondag 30-12) en inwoner Kees van der Hel, die strijdt voor een schone leefomgeving (maandag 31-12). Eindredacteur Peter Donk van Sliedrecht24 levert een bijdrage voor nieuwjaarsdag (dinsdag 1 januari 2019). 

Vandaag: de ouders van Amy de Wit, de jonge vrouw die in Spanje een ingrijpende operatie onderging

Wat een raar jaar was 2018. Aan de ene kant grote zorgen om onze dochter Amy, aan de andere kant een jaar vol hoop, liefde en medeleven. Toen wij begin juli de mededeling kregen dat er een mogelijkheid was voor Amy in Spanje geopereerd te worden, zijn we meteen in actie gekomen.

Uitgebreide info richting verzekering gestuurd en vol vertrouwen op groen licht gewacht. Dit liep echter heel anders, ze gingen niet betalen, de arts in Nederland zag geen indicatie en de behandeling was wetenschappelijk nog onvoldoende bewezen.

Zou geld nu echt gaan beslissen over Amy haar leven? Dit konden wij niet laten gebeuren en eind juli startten wij de doneerpagina. In wat voor rollercoaster je leven dan komt is niet te beschrijven. Kranten, radiostations, zelfs SBS6 melden zich.

Wat voor ons te doen was en waar Amy het mee eens was hebben we gedaan, maar op sensatie beluste mensen hebben we buiten de deur gehouden.

Het meeste indruk hebben de inwoners en ondernemers van Sliedrecht op ons gemaakt. Er werden spontaan acties verzonnen en van alle kanten werden we gesteund en geholpen. Wie ons kent, weet dat we helemaal niet van deze belangstelling houden, maar het voelde echt als een warme deken. Ook de veilingavond was een avond om nooit te vergeten, alle veilingobjecten werden verkocht en naarmate de avond vorderde werden de mensen overmoedig. Bijna € 10.000,– bracht deze veiling op, allemaal spullen door plaatselijke ondernemers ter beschikking gesteld.

Het geld was binnen vier weken ingezameld en eind september vertrokken we naar Barcelona waar Amy de 20e is geopereerd. En wat zijn we blij; stukje bij beetje gaat het beter en kan ze haar leven weer gaan oppakken. De oude zal ze niet worden, maar ze heeft weer een leven!

Wat verwachten wij van 2019? Het klinkt misschien raar, maar ook wij moeten weer gaan leren te leven. Wij hebben ook bijna twee jaar geen sociaal leven gehad, bezoek konden we niet ontvangen, naar verjaardagen ga je in het begin in je eentje, maar al snel ga je helemaal niet meer. Continue angst voor aanvallen, snel een boodschapje doen, soms geen geluid in huis mogen maken en woorden met je buren, omdat zij willen klussen en Amy dat echt niet kon verdragen. Wij moeten wennen aan het feit dat Amy niet meer totaal afhankelijk van ons is en dat haar sterke eigen wil en mening weer terug is. Ruzie maken voelt bijna fijn……

We plannen weer een vakantie, hebben weer plezier, lachen mag weer in ons huis en ook staan we niet meer stijf van de stress als er iemand met een bladblazer bezig is.

2019 van ons mag je komen, wij zijn er klaar voor en willen tot slot iedereen bedanken voor alle steun, berichten, appjes, hulp, kaartjes en natuurlijk de vele donaties.

Wij wensen een ieder een geweldig, maar vooral gezond jaar!

Namens de familie
Annemieke de Wit

4 gedachten over “Eindejaarsbijdrage: ‘De operatie’”

 1. Geweldig te lezen dat deze familie weer een beetje een normaal leven kan gaan leiden zonder altijd maar rekening met dit of dat te moeten houden. Hoop en wens dat het proces tot verdere verbetering van de leefstandaard nog zal toenemen en wens jullie alle goeds voor de toekomst.

 2. Dag ouders en bijna buren van ons.

  Een bewogen jaar was het zeker voor jullie allemaal. Ook de vriend van Amy heeft veel te verstouwen gehad. Het is fijn om te weten dat er weer een stijgende lijn mag zijn en dat is geen vanzelfsprekendheid. Er gebeuren nog wonderen! We wensen jullie alle goeds toe, samen met jullie kinderen en aanhang. Spreek je vast nog wel eens als je hier de hond uitlaat.
  Fijne jaarwisseling alvast!

 3. Mooi om deze gedachten in de column te lezen.
  Ik heb jullie op de veilingavond, waar ik ook zijdelings bij was betrokken, wat beter leren kennen.
  Heel fijn voor Amy, met rondom al haar geliefden, dat het er nu wat rooskleuriger uitziet.
  Een goede jaarwisseling, en voor het aankomende jaar voor jullie veel sterkte en zegen toegewenst

Plaats een reactie

*=Verplicht veld