Verschillende klachten over vuurwerkoverlast in Sliedrecht

SLIEDRECHT – Niet iedereen is blij met de vuurwerkverkoop, die vrijdag is begonnen. Daags voor de officiële afsteektijd – maandag 31 december 2018, 18.00 uur en dinsdag 1 januari 2019, 02.00 uur – wordt er in Sliedrecht vrolijk op lost geknald. Dat vroegtijdig afsteken stoort verschillende inwoners, die dat vooral op social media laten blijken. Niet bekend is of alle klachten de politie bereiken of wat daar dan mee wordt gedaan. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Het gaat met name om knalvuurwerk. Illegaal vuurwerk is verboden en van legaal vuurwerk mag je maximaal 25 kilo per persoon in bezit hebben. Afsteken mag uitsluitend op het genoemde tijdstip, maar voor de jeugd is het in de aanloop naar de jaarwisseling al spannend om vuurwerk af te steken. Er zijn ouders / verzorgers die dit kennelijk toestaan aan hun kinderen. Niet altijd loopt dat goed af, want al een aantal keren is de brandweer in actie gekomen om containerbrandjes te blussen. De veroorzaker werd niet achterhaald.

Tekst gaat verder onder tweet.

Er zijn ook inwoners die er wel van kunnen genieten.
Tekst gaat verder onder tweet.

Vuurwerk wordt in Sliedrecht het hele jaar gehoord. In bepaalde wijken was het gisteren en vandaag al raak. Ook de politie is op de hoogte dat er vroegtijdig vuurwerk wordt afgestoken, maar heeft natuurlijk meer zaken om het lijf dan de aanpak van vuurwerk. Inwoners vragen zich af waarom vrijdag 28 december 2018 al de vuurwerkverkoop is gestart en niet wat later.

Straf
Wie vroegtijdig vuurwerk afsteekt en wordt aangehouden, loopt – afhankelijk hoe zwaar de overtreding is – kans op een boete of gevangenisstraf. De gevangenisstraffen kunnen flink oplopen. Kijk voor meer informatie op de website van het Openbaar Ministerie. Jongeren kunnen (bij minder zware overtredingen of misdrijven) ook voor een Halt-straf in aanmerking komen. De Halt-straf is een korte en snelle aanpak waarbij Halt de jongere confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan. De jongere biedt excuus aan, vergoedt de schade en maakt specifieke leeropdrachten. Ouders zijn daarbij actief betrokken.

Brief en video
Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) sprak jongeren aan in een persoonlijke brief op het gebruik van vuurwerk. Ook maakte hij een video, die overigens zaterdagavond 29 december 2018 nog maar 45 keer was bekeken. in jongerentaal spreekt de burgemeester hen toe.

Tekst gaat verder na video.

Detectiesysteem
De gemeente Sliedrecht gaat prat op een detectiesysteem. Op basis van die informatie kunnen de handhavers direct ingrijpen. Daarbij is er specifiek aandacht voor de plaatsen waar de overlast het grootst is. Met name ouderen ervaren veel overlast door het geknal. Daarom gaan de teams extra controleren in de gebieden waar veel ouderen wonen. Het vuurwerkdetectiesysteem heeft vorig jaar bijna duizend knallen geregistreerd buiten de periode dat het wettelijk is toegestaan om vuurwerk af te steken. In minimaal de helft van de registraties gaat het om illegaal vuurwerk. Ook blijkt dat het om steeds hardere knallen gaat, soms zelfs richting de 200 decibel. Ter vergelijking: de pijngrens van het menselijk oor ligt tussen de 130 en 140 decibel. De burgemeester deed eerder de uitspraak: “Elk rotje in het snotje.” In 2018 klonken in Sliedrecht het hele jaar knallen van vuurwerk. Zelfs in de warme zomermaanden. 

7 gedachten over “Verschillende klachten over vuurwerkoverlast in Sliedrecht”

 1. Handhaving??? Nou, in de de wijk De Grienden lijkt het er niet op.
  En altijd de SMOESJES dat de handhavers betere dingen te doen hebben.
  Schandalig!!! Tien jongeren op zijn minst bij elkaar , corona regels???
  Hoeveel mensen moeten er nodeloos ziek worden? Hoeveel mensen nog overlijden??
  Hoeveel mensen kunnen niet meer geholpen worden aan een ernstige ziekte omdat de IC’S vol liggen??
  Dit alleen al GROTE reden om wel te handhaven.
  In wat voor land leven wij!!??

 2. In dit geval word zondag dus wel benoemd om als verkoopdag te kunnen dienen. Laat de andere winkels ook lekker open op zondag voortaan. Voor degene die geen verschil horen tussen voorgaande jaren en dit jaar, doe niet zo mal. Dit jaar hoor je af en toe eens een rotje. Vroeger ( lees vorig jaar en voorgaand) waren het de vlinderbommen, nitraten cobra’s en mortier shells. Dat waren de illegale bommen. Die zijn door oprollen van Poolse websites niet meer beschikbaar. Als er blijkt dat we dus toch een detectie apparaat hebben, ben ik benieuwd naar de verschillen van afgelopen jaar en dit jaar!! Vandaag laatste dag om je vuurwerkjes te halen en pas afsteken vanaf 18.00 uur. Iedereen een knallend uiteinde gewenst!!

 3. Beste,

  Wat een hoop gedoe om 3 dagen vuurwerk , overlast blabla blabla mensen die twitteren etc.
  dieren die bang zijn …….
  de beste mensen die hier twitteren zijn heel het jaar al bezig met feestjes rotzooi maken.. zijn dan de beestjes niet bang … of krijgen dan deze mensen ook een waarschuwing met overlast van feestjes en daarna een boete , gevangenisstraf of bureau halt.
  Sommige mensen die hier twitteren daar zijn hun kinderen net zo erg met vuurwerk.
  Dus mensen laat die 3 dagen en zorg dat ze de rest van de overige dagen in het jaar de overlast aanpakken want die is nog erger dan een rotje.

 4. Misschien is iedereen aan t overdrijven want ik vind het juist een stuk rustiger dan afgelopen jaren tot nu toe. Sommige in mijn ogen zielige mede burgers op twitter zitten zich enorm aan te stellen. Vroeger kon je niet normaal over de kerkbuurt en op t plein lopen nu niets aan de hand.
  Hulde aan de burgemeester want het heeft zeker zijn vruchten afgeworpen.

 5. Het zijn weer de grootspraak beloften van onze gemeentelijke bestuurder(s)
  Echter komt er nooit wat van terecht behalve als het in het voordeel is van onder bestuurder(s)
  Het wordt toch eens tijd dat dit gaat veranderen en de koe bij de horens gevat wordt en doen wat er beloofd of gezegd wordt.
  Ik heb geen hekel aan vuurwerk, vind het prachtig, echter steek het af wanneer het mag en in eigen woongebied en niet bij anderen in de straat.
  Kijken of men dit accepteert (denk het niet) als de buurjongen voor jou deur staat te knallen tot vervelens toe.

 6. We weten al jaren dat in de aanloop naar oud en nieuw en zeker de dagen vanaf het officiële verkoop moment vuurwerk wordt afgestoken. Ik ben ook tegen illegaal vuurwerk uiteraard, maar tegen het afsteken van legaal vuurwerk heb ik niets. Ik vind het juist wel leuk, die spanning dat het jaar weer tegen het einde loopt. Het hoort erbij.
  En wil je voorkomen dat vuurwerk eerder wordt afgestoken, dan moet je misschien inderdaad later gaan verkopen. Dit is natuurlijk de kat om het spek binden. Als u een nieuw jurkje koopt, wilt u hem ook meteen aan. Als u een nieuwe auto koopt, gaat u hem ook het liefst meteen proberen. Zo is dat voor de jongelui ook met vuurwerk. Het is spannend en interessant en natuurlijk ook best stoer. Ik leer mijn kind hoe het veilig moet worden afgestoken. Niet naar mensen en dieren gooien en als iemand zijn hond uitlaat dan wacht je even tot die voorbij is.
  Lieve mensen, het is een paar dagen per jaar. Ik heb persoonlijk meer moeite met roken op straat het hele jaar door in die stinklucht, dan met die 3 dagen herrie

  Fijne jaarwisseling!

 7. Detectiesysteem? Niets van gemerkt.
  En de burgemeester zei een tijdje terug het verbod op voortijdig vuurwerk afsteken streng te willen handhaven, maar ik merk geen enkel verschil met andere jaren, heel jammer.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld