Aanpak overlast door proef met vuurwerkdetectiesysteem

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft een vuurwerkdetectiesysteem geïnstalleerd. Met dit systeem is het mogelijk om binnen een paar seconden tot op een paar meter nauwkeurig te zien waar in het dorp vuurwerk wordt afgestoken. Dat bericht de gemeente dinsdag 28 november 2017. Daardoor kunnen politie en opsporingsambtenaren sneller en gerichter optreden.

Dit bleef over van een vuilnisbak bij het Burgemeester Feitsmapark. Vermoedelijk vernield met krachtig vuurwerk. Met het vuurwerkdetectiesysteem hoopt de gemeente Sliedrecht de overlast van vuurwerk tegen te kunnen gaan. (Archieffoto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Het systeem is naar nu bekend maandag 6 november 2017 geïnstalleerd voor een proefperiode van drie jaar. De bedoeling van het systeem is om vuurwerkoverlast beter in kaart te brengen en beter te bestrijden. Ook kunnen veroorzakers van overlast sneller worden gepakt. “Door de informatie over vuurwerk gebruik in de gemeente te objectiveren, krijgen we een beter beeld van de vuurwerkoverlast. En kunnen we op termijn gericht maatregelen nemen tegen de overlast van vuurwerk”, schrijft burgemeester Bram van Hemmen aan de leden van de gemeenteraad.

Decibelmeters en app
In verschillende gemeenten is al ervaring op gedaan met dit systeem en heeft het geleid tot minder overlast. De apparatuur staat opgesteld op flatgebouwen in de buurt. Daar zijn decibelmeters neergezet die signalen doorgeven aan een app. Met die app kunnen politie en opsporingsambtenaren a la minute zien waar illegaal vuurwerk wordt afgestoken. Doordat het systeem ook het aantal decibellen toont, kan het onderscheid maken tussen legaal en illegaal vuurwerk.

Optreden en bestrijden
Ook maakt het systeem het mogelijk om hotspots in wijken in beeld te krijgen. Daar kan dan extra handhaving langs gestuurd worden. Burgemeester Bram van Hemmen (CDA): “Met dit systeem hebben we elk rotje in het snotje. Ik verwacht dat we met dit systeem gerichter kunnen optreden en dat we daardoor op termijn de overlast van vuurwerk effectief kunnen bestrijden. Of het nu gaat om schade, geluidoverlast of om letsel.” Op basis van de resultaten en de evaluatie zal er gekeken worden naar een eventueel vervolg of aanschaf van het systeem. 

8 gedachten over “Aanpak overlast door proef met vuurwerkdetectiesysteem”

  1. Wekelijks overlast!
    Bijna iedere donderdag tot en met zaterdagavond.
    Ook nu weer.
    Wij zijn het nu echt spoegzat.
    Maar er is een oplossing.
    De snuffelknuppel.
    Misschien wat overuren voor de huisartsenpost maar dan zijn wij van de overlast af.
    En Bram: nu ook niet handhaven wanneer er meldingen binnenkomen!

  2. 2 december 19.47 en 21.15 weer harde knallen. Zouden de detectoren stuk zijn? Of is het noemen van detectoren een zoethoudertje voor de burgers? Handhaving blijft zo te zien uit.

  3. 1 december 00.15 uur weer twee harde knallen in Sliedrecht Oost. Hoe lang moet het nog doorgaan tot de burgers zelf ingrijpen?

  4. Is er überhaupt wel een politie agent in het dorp aanwezig die actief na de middagdienst de criminaliteit aanpakt? Het zou mij verbazen.

  5. 28 november 2017 – 21.39 uur: opnieuw harde vuurwerkknallen in Sliedrecht Oost. Ook al eerder deze avond. Ben benieuwd wat er aan gedaan wordt. Kinderen schrikken wakker.

  6. In ieder geval een goed plan om te proberen de vuurwerkoverlast aan te pakken. De vraag blijft of dit werkt juist op de plaatsen waar de overlast groot is. De veroorzakers blijven denk ik niet op dezelfde plaats hangen. Wat is de aanrijtijd na de waarneming?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld