Burgemeester spreekt jongeren met brief aan op gevolgen vuurwerkoverlast

SLIEDRECHT – Jongeren vanaf twaalf jaar in Sliedrecht hebben een persoonlijke brief van de gemeente Sliedrecht met de post gekregen over de gevolgen als je je niet houdt aan de regels voor het afsteken van vuurwerk en het veroorzaken van overlast met (illegaal) vuurwerk. De brief is geschreven door burgemeester Bram van Hemmen (CDA. Hoeveel van deze brieven zijn verstuurd, is niet bekend. Jongeren kregen de brief zaterdag 24 november 2018 op de deurmat. 

Burgemeester Bram van Hemmen (CDA). (Foto gemeente Sliedrecht)

In de brief, die naar het huisadres van de jongeren is gestuurd, wijst Van Hemmen op het tijdstip waarop vuurwerk mag worden afgestoken. “We hebben in Nederland afspraken gemaakt over wanneer je dat mag doen. Om precies te zijn vanaf 31 december 18.00 uur tot en met 1 januari 02.00 uur. Steek je dan je vuurwerk af, dan wens ik je natuurlijk veel plezier. Uiteraard reken ik er wel op dat je voorzichtig bent”, schrijft Van Hemmen. 

Vuurwerkoverlast
De jongeren worden gewezen op de vuurwerkoverlast in Sliedrecht, waarover het hele jaar wordt geklaagd op social media. De gemeente gaat er in de brief van uit dat zij, de jongeren, daarvoor verantwoordelijk zijn en de burgemeester vernam pas dit najaar van knallen, zo blijkt uit de brief. Van Hemmen: “In september hoorde ik de eerste knallen al. Voor sommigen lijkt het misschien stoer om zo’n knal te veroorzaken. Maar kinderen, oudere mensen en dieren schrikken zich elke keer kapot. Dat willen we voorkomen. Het moet wel gezellig blijven in Sliedrecht en daarom pakken we vuurwerkoverlast dit jaar hard aan.”

Boete en straf
Van Hemmen wijst in de brief op het vuurwerkdetectiesysteem. Daarmee zou op het moment van de knal precies kunnen worden gezien, waar die vandaan komt. Van Hemmen: “De teams die we dit jaar op pad sturen, zien die informatie op hun telefoon. Als jij dus toch besluit (illegaal) vuurwerk af te steken, dan is de kans groot dat je gepakt wordt. Dit jaar zijn we trouwens al in november begonnen met controles en daarmee gaan we in januari door. Als je buiten de vastgestelde tijden vuurwerk afsteekt, dat je in de winkel kunt kopen, dan staat daar een boete van € 100,– op. Als je jonger da 18 bent en je gaat de fout in, dan krijg je een straf via Bureau Halt.”

Illegaal vuurwerk
Van Hemmen wijst de jongeren ook op de gevolgen van het afsteken van illegaal vuurwerk. “Als je illegaal vuurwerk in je bezit hebt, dan moet je al snel € 400,– betalen. Of kan je een werkstraf van 60 uur krijgen (als je onder de 18 bent, is dat een werkstraf van 20 uur)”, aldus Van Hemmen. Voor wie meer informatie wilt over het afsteken van vuurwerk buiten de afgesproken tijden verwijst de burgemeester naar een website van de politie. Van Hemmen: “Als burgemeester van Sliedrecht reken ik op je en ga ik er vanuit dat jij je aan de regels houdt. Ik wens je vast een goede en een veilige jaarwisseling en ik hoop dat 2019 een fantastisch jaar voor je wordt.”

3 gedachten over “Burgemeester spreekt jongeren met brief aan op gevolgen vuurwerkoverlast”

 1. Het is weer een goed initiatief van de burgemeester.
  Beter iets, dan als samenleving hiervoor wegkijken.
  Het signaal is belangrijker dan het rendement er van dat (zo leert de praktijk helaas)
  niet zo hoog zal zijn.
  Dat roept bij mij wel de vraag op, of er andere organisaties in Sliedrecht zijn, die (ook) de jeugd over dit onderwerp kunnen bereiken? Als “handen van de overheid”.
  En die hierin voortdurend hun verantwoordelijkheid durven te nemen.

 2. @Hans de Jongh,
  Daar hoeft geen extra site voor geopend te worden. Heel Facebook is vergeven van de negatieve reacties. Vuilspuierij, een van de uiterst vervelende ‘mogelijkheden’ van Facebook…

 3. Dit is nogal wat, overlast is natuurlijk nooit leuk,
  maar er zijn ook heel veel andere onderwerpen
  waar de burgers het hele jaar last van hebben,
  het zou mooi zijn als dat in kaart gebracht wordt.

  Misschien een mooi uitdaging burgemeester om is
  een site of zo open te stellen waar mensen dat kwijt
  kunnen, gewoon met een hele open mind, zo van:
  ”Sliedrecht waar baalt u van of wat vindt u niet fijn”.

  Best heftig voor sommigen van ons, maar waarom niet.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld