Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, kunstwerk ‘Beweging van water’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Wat weten we van kunst in Sliedrecht? Of beter misschien…wat weten we niet? Sliedrecht24 belicht elke zondag in juli en augustus 2020 het verhaal achter een kunstwerk of object in Sliedrecht onder het motto ‘Kunst in Sliedrecht’. Het zijn soms kunstwerken die opvallen en aan de straatkant staan. Anderen zijn ‘weggestopt’ in parken of staan tussen bebouwing of in een plantsoen. In deze zesde aflevering op deze warme zondag 9 augustus 2020 aandacht voor het kunstwerk ‘Beweging van water’ van de in Koog aan de Zaan geboren beeldend kunstenaar Pieter Starreveld (1911 – 1989). Het kunstwerk is een schenking van de familie Volker.

Het door Adriaan Volker II en zijn echtgenote mevrouw Volker-Schuijtemaker geschonken beeld is bij het doorbreken van de muur enigszins verplaatst in oostelijke richting. De tekst op de voet van het beeld is van mevrouw Volker- Schuijtemaker. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het beeld aan het Dr. Langeveldplein, bij het raadhuis. Het is al enkele keren verplaatst rond deze locatie. De eerste positie van het beeld was recht tegenover de ingang van het gemeentehuis in het plantsoen. Bij de bouw van de huidige muziektent, de tweede, is de muur onderbroken om een toegangspad te maken vanuit het gemeentehuis naar de muziektent.

Cadeau na jubileum
In 1954 werd het 100-jarig bestaan herdacht van het baggerbedrijf Adriaan Volker. Het bestaande raadhuis werd voor deze plechtigheid beschikbaar gesteld door het gemeentebestuur van Sliedrecht. De Havenstraat was voor de gelegenheid ingericht als parkeerplaats voor de vele genodigden zoals hoogwaardigheidsbekleders, ambassadeurs, maar ook opdrachtgevers en scheepsbouwers. De auto’s waren voornamelijk van Engelse en Amerikaanse makelij en voor die tijd iets bijzonders. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan, werd het predikaat ‘koninklijk’ uitgereikt door Bram Rutgers (ARP), toenmalige Commissaris van de Koningin. Na het jubileumjaar schonk de ‘koninklijke’ als dankbetoon een beeld aan de gemeente Sliedrecht. 

Tekst
Het beeld kwam in het plantsoen van het Dr. Langeveldplein. Het bronzen kunstwerk werd ontworpen door de kunstenaar in samenspraak met Ali Volker-Schuijtemaker, de vrouw van Adriaan Volker. Het stelt voor de altijd durende strijd tegen het water en de verbondenheid van baggeraars met het water. Wie het kunstwerk ziet en zegt ‘dit is gemaakt ter nagedachtenis voor de mensen die gesneuveld zijn in oorlogssituaties’, zou dat ook geloven, maar de kunstenaar bedoelde er dus wat anders mee. Het motto luidde: “De eeuwige beweging van het water is ons leven, te meten onze kracht aan zijne is ons streven”. In 2009 is een nieuwe sokkel geplaatst. Renovatie van de aangetaste sokkel was niet mogelijk. Op deze locatie komt het beeld niet goed tot z’n recht.

Met dank aan Remco van de Ven en Tom Rotmeijer voor aanvullende informatie. Dit artikel verdient mogelijk nog een extra aanvulling. Weet je meer over (de komst van) het kunstwerk, de plaats of een anekdote? Schroom niet en plaats jouw reactie onder dit bericht.  

In deze serie verschenen ook de volgende artikelen:
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, standbeeld Jan Boer
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, standbeeld de Baggeraar
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, kunstwerk Geloof/Hoop/Liefde
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, de Bouwvakker
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, kunstwerk Lelie

Plaats een reactie

*=Verplicht veld