Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, de Bouwvakker

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Wat weten we van kunst in Sliedrecht? Of beter misschien…wat weten we niet? Sliedrecht24 belicht elke zondag in juli en augustus 2020 het verhaal achter een kunstwerk of object in Sliedrecht onder het motto ‘Kunst in Sliedrecht’. Het zijn soms kunstwerken die opvallen en aan de straatkant staan. Anderen zijn ‘weggestopt’ in parken of staan tussen bebouwing of in een plantsoen. In deze vierde aflevering op zondag 26 juli 2020 aandacht voor het standbeeld de Bouwvakker van Jaap Hartman, geboren in Woudrichem. Het ontwerp is A. Bakker uit Sliedrecht. Het standbeeld is ook bekend als ‘de poverpotman’.

Het kunstwerk de Bouwvakker staat sinds 21 augustus 1990 op de Rembrandtlaan ter hoogte van de Ruysdaelstraat. Op het beeld staat de tekst: aangeboden aan de burgerij van Sliedrecht ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van bouwvereniging ‘De Waert’. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Bouwvereniging De Waert schonk een kleine verzilverde versie van het beeld in 1990  aan alle huurders. De kunstenaar maakt voornamelijk figuratieve voorstellingen in brons. In zijn geboorteplaats heeft hij een stadsgalerie. Hartman vervaardigde naast de Bouwvakker bijvoorbeeld ook het beeld van zeevaarder Hendrik Hamel, die schipbreuk leed voor de kust van Korea, daar dertien jaar gevangen werd gehouden. Dat beeld staat in Gorinchem, de partnerstad van Gangjin, in Korea. 

Om verschillende Sliedrechtse kunstwerken werden woensdag 13 februari 2019 laat in de avond regenboogsjerpen gehangen. Ook aan de Bouwvakker. En er werd wel meer om de nek van de Bouwvakker gehangen, die nog altijd uitkijkt over de Rembrandtlaan.

Aanvulling
Zondagmiddag kwam er nog een aanvulling van voormalig wethouder Remco van de Ven en kenner van de Sliedrechtse historie. “Het standbeeld Rembrandtlaan is ‘de poverpotman’. In meerdere delen van Nederland wordt op oudjaarsdag, met name door jonge kinderen, langs de deur getrokken en het poverpotlied gezongen”, schrijft Van de Ven.

Dit is de Poverpotteversie (in Sliedrechts dialect):
‘k Hè zô lang met de poverpot gelôôpe,

Nog gêên geld om brôôd te kôôpe,
Aalle bakkerij, steek in me zij,
Steek in me broek,
Aalle haone koekeroekeroek.

‘k Ben d’r êên van Hille,
M’n broek zak van m’n bille,
‘k Ben d’r êên van stijve Kros,
‘k mô gaon povere voor de kost.

Vrouw, gee’ me dut
Vrouw, gee’me dat,
Gee’me ’n stuksie van ’t vaareke z’n gat.

’t Vaareke het z’n gat gebrand,
Achter an z’n staertjie,
‘k Wens ie all wa wenselijk is,
Gezegend nieuwe jaertjie.

Gee’me’n trossie druive,
Dan heb ik wat te kluive,
Gee’m’n appel of ’n peer,
Dan kom ik ’t hêêle jaer nie meer.

En m’n geld is op,
Een m’n brôôd is op,
En nou hed ik niks te ete,
M’n schoene zijn verslete,
M’n moeder mag ’t nie wete,
M’n vaoder het gêên geld,
Is dat nie slecht gesteld?

Vollek…!

Van de Ven: “Een klein groepje kinderen belde aan of klopte op de deur, meestal de achterdeur, en zongen het poverpotlied. Een aantal jaren geleden, ongeveer 2011/2012 heeft het NOS Jeugdjournaal van deze activiteit een opname gemaakt bij het Sliedrechts Museum. Daar worden elk jaar, zo tegen oudjaarsdag, poverpotten gemaakt, samen met jeugd. Sliedrecht kent een min of meer eigen versie vaan het lied. In Sliedrecht wordt het poverpotten genoemd. In vele andere dorpen noemt men het rommelpotten. Een aantal Sliedrechters, onder wie ikzelf, bezochten een museum in Engeland en aanschouwden een schilderij van Frans Hals, ’the rumblepotman’. De dienstdoende zaalwachter van het museum kende het verhaal van het schilderij niet. De aanwezige Sliedrechters hebben het Sliedrechtse poverpottenlied spontaan in het museum gezongen onder groeiende belangstelling van andere museumbezoekers. We hebben het tweemaal ten gehore moeten brengen en het werd nog gefilmd ook.”

Met dank aan Remco van de Ven. Dit artikel verdient mogelijk nog een extra aanvulling. Weet je meer over (de komst van) het kunstwerk, de plaats of een anekdote? Schroom niet en plaats jouw reactie onder dit bericht. 

In deze serie verschenen ook de volgende artikelen:
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, standbeeld Jan Boer
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, standbeeld de Baggeraar
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, kunstwerk Geloof/Hoop/Liefde

3 gedachten over “Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, de Bouwvakker”

  1. Jammer deze vorm volkscultuur verdrongen is door het vuurwerk. Het poveren is veilig en geeft geen geluidsoverlast. De kinderen kunnen het geld wat ze ophalen bestemmen voor een goed doel.

  2. Ik vraag mij ook af wat dit met een bouwvakker te maken heeft. Hét is volgens mij ook een poverpotter.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld