Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, standbeeld de Baggeraar

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Wat weten we van kunst in Sliedrecht? Of beter misschien…wat weten we niet? Sliedrecht24 belicht elke zondag in juli en augustus 2020 het verhaal achter een kunstwerk of object in Sliedrecht onder het motto ‘Kunst in Sliedrecht’. Het zijn soms kunstwerken die opvallen en aan de straatkant staan. Anderen zijn ‘weggestopt’ in parken of staan tussen bebouwing of in een plantsoen. In deze tweede aflevering op zondag 12 juli 2020 aandacht voor het standbeeld de Baggeraar op het Merwedeplein aan winkelpromenade Kerkbuurt.

De Baggeraar. Beeld van een drinkende man met een beugel in zijn hand, op een voetstuk van natuurstenen blokken. Het werd gemaakt door kunstenaar Kees Veth en in 1979 onthuld. Het stond op verschillende plaatsen en als het beeld kon spreken, zou het vertellen over de veranderingen in de omgeving. Ook nu staat het weer aan een onlangs vernieuwd Merwedeplein. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Ook andere gemeenten naast Sliedrecht hebben een beeld dat de Baggeraar heet zoals in Dwarsgracht (gem. Steenwijkerland), Nederhorst den Berg (gem. Wijdemeren) en de Beugelaar staat in Nieuwegein. Sliedrecht blijft uniek met het beeld, want dit is het Baggerdorp, de bakermat van de baggerindustrie en de plaats met hét Nationaal Baggermuseum aan Molendijk 204. Kunstwerk de Baggeraar hoort hier dus thuis. Gemaakt in een tijd dat bakken met geld vanuit het rijk naar cultuur en kunst gingen. 

Bijnamen
Aanvankelijk werd het beeld de Baggeraar geplaatst nabij de rotonde Stationsweg-Rembrandtlaan. Het beeld, gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Kees Veth (1937) stond in de luwte van dé plaats van creativiteit en uitvoering, het voormalig cultureel centrum / theater De Bonkelaar (1974-1998). 

Het stond op de plaats waar nu het herdenkingsmonument staat. Later stond het verderop op de Rembrandtlaan (foto). Daar waar nu kunstwerk de Bouwvakker van kunstenaar Jan Hartman staat. En weer later verhuisde het beeldhouwwerk naar het Merwedeplein aan winkelpromenade Kerkbuurt. (Foto gemeentearchief Sliedrecht)

Toen de aansluiting Stationsweg-Scheldelaan verdween, verhuisde ook het beeld. Eerst naar de Rembrandtlaan, maar ook daar ging het weg. In Sliedrecht kunnen kunstwerken in een loods verdwijnen en daaruit soms jaren later voor de dag komen. Dat was in dit geval niet zo. De Baggeraar kreeg een andere centrale plaats in het dorp. Het werd geplaatst op het Merwedeplein en is daar door reconstructie ook weer verplaatst. Aandacht trekt de houding van het kunstwerk. De rustende baggerbeugel en het genot van drinken. Inwoners van Sliedrecht gaven het beeld dan ook bijnamen, zoals Aoi de Kruik en Aoi de Zuipert. 

Dit artikel verdient mogelijk nog een extra aanvulling. Weet je meer over (de komst van) het kunstwerk, de plaats of een anekdote? Schroom niet en plaats jouw reactie onder dit bericht. 

In deze serie verschenen ook de volgende artikelen:
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, standbeeld Jan Boer
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, kunstwerk Geloof/Hoop/Liefde

2 gedachten over “Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, standbeeld de Baggeraar”

  1. In de jaren 80 van de vorige eeuw schreef de Sliedrechtse kunstenaar Dirk Stam 2 gedichtenbundels onder de titel: “Uit den beugel”. De bundels werden uitgebracht “De Baggerbond” in Sliedrecht, toen kantoorhoudend aan het Van den Houte Willemsplein. Dirk schreef onder het pseudoniem Bronbag. Het zijn maatschappij kritische verhaaltjes in rijmvorm, onderstaand volgt er een t.g.v. een vergadering van baggeraars voor een betere verlofregeling.
    DEN BRONZEN BAGGERAAR
    Ik sta hier voor de Bonkelaar, gegoten uit brons
    ‘k Hoor eigenlijk binnen, bij de jongens van ons
    Want heus, ook zij zijn uit een edel geslacht
    Zij vechten voor zaken waar ik nooit aan dacht
    Wij namen genoegen met een beugel, een kruik en een gunst
    en de baas keek het baggeren van ons af, dat was toen nog een kunst
    Zo kreeg hij steeds het geld en wij kregen de zwepen
    en van dat geld bouwde hij steeds grotere schepen
    Wij trokken door de hele wereld altijd voor de baggerboer
    Wij sjouwden voort, hij deed geen ene moer
    Nu willen de jongens van ons een beter verlof geregeld zien
    Dat is geen gunst, dat is hun recht, of niet misschien?
    Jongens, je bent uit een baggergeslacht, sta op je rechten
    Ga door met je strijd voor verlof, laat je niet knechten
    Bedenk dat ik hier sta met mijn bronzen koppie, voor allen en voor Joppie
    Voor Jantjie Dôôsie Bier en voor het hele spul van ons
    Dus ook voor mij, al ben ik van brons

  2. Is dit beeld niet als cadeau gegeven door Bouwvereniging De Waert?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld