Japans restaurant Oishi Fusion

Bewoners zijn positief: ‘In Staatsliedenbuurt wil je weer wonen’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Op sommige plaatsen in de wijk was er sprake van verpaupering. De woningen waren verouderd en voldeden volgens woningcorporatie Tablis Wonen niet meer aan de kwaliteit die aan een woonwijk wordt gesteld. De aanpak met grote sloop van de Staatsliedenbuurt, want daar hebben we het over, kwam misschien wel op het goede moment. Bewoners vertrokken om er nooit meer terug te keren. Anderen gaan en gingen tijdelijk weg en kwamen terug in een nieuwe woning, huur of koop. Een aantal woningen blijft staan en is gerenoveerd.

Deze foto is zaterdagmiddag 11 juli 2020 gemaakt en geeft een overzichtsbeeld van de Staatsliedenbuurt met de al gebouwde woningen en de woningen die in aanbouw zijn. (Foto Peter Donk / Dronetv.nl)

Wie door de nieuwe wijk wandelt, ziet dat het nog wat kaal oogt. Nog niet heel veel groen, maar wel ruime parkeerplaatsen bij de gloednieuwe huizen en wie met bewoners spreekt, hoort dat ze het naar hun zin hebben. “In de Staatsliedenbuurt wil je weer wonen”, zegt een bewoner, die verder anoniem wil blijven. Maar het zegt alles over de nieuwe wijk, waar een ruimere opzet is gemaakt met de huizenbouw, die in fasen worden neergezet. Tot bijna eind oktober 2020 worden huizen opgeleverd. Tegen die tijd staat er een vrijwel nieuwe wijk, is gerenoveerd, is gewerkt aan rioleringen en straatwerk. Klachten zijn wel dat mensen soms vele weken tussen de werkzaamheden wonen en dat de huurprijzen zo omhoog zijn gegaan. Dat laatste verhindert de terugkeer van bewoners naar hun oude wijk.

Tekst gaat verder onder plattegrond met planning.

De Staatsliedenbuurt werd in de jaren ’50 gebouwd, vlak na de oorlog toen er grote tekorten waren aan betaalbare woningen. De wijk ligt centraal tussen het centrum van het dorp en de A15. In fase 1 zijn inmiddels 77 appartementen (huur), 18 beneden- bovenwoningen (huur) en 15 eengezinswoningen (koop) gerealiseerd. In september 2019 is begonnen met de nieuwbouw van fase 2 en de renovatie van de 78 woningen in fase 3. In fase 2 zijn 50 eengezinswoningen (huur), 9 beneden- bovenwoningen (huur) en 66 eengezinswoningen (koop) gerealiseerd. Met de nieuwbouw in fase 2 bestaat de Staatsliedenbuurt uit 232 huurwoningen en 193 koopwoningen. Hier online staat nog veel meer over de Staatsliedenbuurt.

4 gedachten over “Bewoners zijn positief: ‘In Staatsliedenbuurt wil je weer wonen’”

  1. “Op sommige plaatsen in de wijk was er sprake van verpaupering. De woningen waren verouderd en voldeden volgens woningcorporatie Tablis Wonen niet meer aan de kwaliteit die aan een woonwijk wordt gesteld”

    Ja kunst, als je sinds 2005 hélémaal niks meer aan een huis doet, dan verpaupert t vanzelf. Nu is er alweer een woonwijk weg waar nog betaalbaar gewoond kon worden tegen de vlakte gegaan , wat nu teruggebouwd is, is niet voor de starter noch voor de kleine portemmonnee ….. dus inderdaad Tablis? Komt er een volgend nieuwbouwproject betaalbaar voor starters en Jan met de Pet ?

  2. Wat denk men van de omgeving oude apotheek Hoogland en de huur woningen in de omgeving. Zijn er genoeg huur woningen ? Of wacht men op narigheden in de leegstaande woningen. Waarom al zo vroeg leeg. De volgende verpauperde buurt.

  3. Is dit een promotie-artikel? Sliedrecht24 kom eens kijken bij de bewoners van de haakse blokken van de Dr. Schaepmanstraat. Leven al maanden in puin, opengebroken weg en zonder straatverlichting. Tablis / aannemer zien dit stuk duidelijk als een ondergeschoven kindje.

  4. Deze vernieuwde wijk is zondermeer een aanwinst voor de gemeente Sliedrecht, en was trouwens ook hard nodig. Gelukkig is er doorgepakt, want emoties zijn er overal en altijd. Dat was indertijd ook bij de Frans Halsstraat toen de toenmalige Bouwvereniging De Waert er nieuwbouw wilde doorvoeren. Ook dat kostte toen veel moeite en pijn maar uiteindelijk is het er ook van opgeknapt. Wat wordt het volgende project van Tablis Wonen?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld