Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, kunstwerk Lelie

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Wat weten we van kunst in Sliedrecht? Of beter misschien…wat weten we niet? Sliedrecht24 belicht elke zondag in juli en augustus 2020 het verhaal achter een kunstwerk of object in Sliedrecht onder het motto ‘Kunst in Sliedrecht’. Het zijn soms kunstwerken die opvallen en aan de straatkant staan. Anderen zijn ‘weggestopt’ in parken of staan tussen bebouwing of in een plantsoen. In deze vijfde aflevering op zondag 2 augustus 2020 aandacht voor het beeld Lelie nabij de Kerkbuurt / P.C. Hooftlaan van de in Rotterdam geboren kunstenaar Jeroen Stok.

Het roestvrijstalen beeld Lelie staat op de winkelpromenade en werd 24 juni 2006 geschonken door de toenmalige Rabobank Sliedrecht-Graafstroom en de Winkelierskring Sliedrecht. De sokkel is geschonken door Gebr. Kolders, ‘samen goed voor 75 jaar vakwerk’. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Als toelichting gaf Stok op het beeld: “Baggeren en Sliedrecht zijn nauw met elkaar verbonden. Vrijwel alle grote baggerschepen en -bedrijven hebben hun roots in Sliedrecht. Het kunstwerk moest
op eigenwijze het thema baggeren verbeelden. Inspiratiebron vormden de gigantisch grote boorkoppen van baggerschepen. De vormen en het lijnenspel van deze boorkoppen vind je terug in het kunstwerk. Daarnaast is de symboliek van de waterlelie van toepassing. Bloei en Schoonheid als getransformeerde modder.”

Vernieling
De laatste tijd heeft het kunstwerk het ‘zwaar’. Het wordt nu al een paar weekends gemolesteerd door nachtelijke thuiskeerders. Waarom? Dat is de vraag. Ook zou er eens naar het onderhoud van de kunstwerken moeten worden gekeken, want bij dit kunstwerk bijvoorbeeld lijkt het fundament van plaatstaal verrot.

Dit artikel verdient mogelijk nog een extra aanvulling. Weet je meer over (de komst van) het kunstwerk, de plaats of een anekdote? Schroom niet en plaats jouw reactie onder dit bericht. 

In deze serie verschenen ook de volgende artikelen:
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, standbeeld Jan Boer
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, standbeeld de Baggeraar
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, kunstwerk Geloof/Hoop/Liefde
Zomerthema: ‘Kunst in Sliedrecht’, kunstwerk Bouwvakker

Plaats een reactie

*=Verplicht veld