Bewoners Benedenveer willen af van berg vervuilde grond

SLIEDRECHT – Twee jaar wordt er nu al gesteggeld door bewoners van de nieuwe huizen aan de Benedenveer met de gemeente Sliedrecht over een berg vervuilde grond, die aannemer Gebr. Blokland na de bouw van de woningen had moeten verwijderen. Dat is na oplevering van de huizen nog niet gebeurd. De wijk is dus nog niet klaar! 

Deze woning grenst nu niet aan het water. Op nauwelijks een halve meter vanaf de vlonder ligt de berg vervuilde grond vol hoog onkruid, waar niet overheen te kijken is. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het is grond die over was (met PFAS). Aan het verwijderen zit natuurlijk een prijskaartje. Afspraak is dat op deze plaats een waterberging zou komen van 2.800 vierkante meter, nu ligt er een kleine waterberging van zo’n 500 vierkante meter.

Tekst gaat verder onder tweet.

Sterkste troef heeft nu het Waterschap Rivierenland in handen, want die mist nu waterberging bij overvloedige regenval. Bovendien hadden de bewoners hun huis gekocht onder ‘Wonen aan het water’. Maar de vijver ligt er na twee jaar nog niet. De gemeente Sliedrecht lijkt de handen er vanaf te hebben getrokken en vindt het een zaak voor ontwikkelaar Blokand om het af te ronden. De ontwikkelaar en de gemeente Sliedrecht zijn zondag niet bereikbaar voor een reactie.

2 gedachten over “Bewoners Benedenveer willen af van berg vervuilde grond”

  1. @ Nena: Jawel, alle grond van het Benedenveer is ook vervuild, maar niet erger dan in de rest van Sliedrecht.
    Alleen die “berg” is nog iets vervuilder, komt boven de PFAS norm en mag daarom niet verplaatst worden, want je mag geen vuilere grond op minder vervuilde grond storten.
    Wat dat betreft is die meer vervuilde “PFAS berg” aan de Benedenveer dus eigenlijk het topje van de spreekwoordelijke ijsberg.
    Logischerwijs zou je kunnen concluderen, dat de oorzaak van de meer vervuilde grond dus relatief dichtbij de Benedenveer te vinden zou moeten zijn.
    Vorig jaar mei is de PvdA met een protest-actie begonnen om emmertjes vervuilde grond terug te brengen naar de vervuiler in Dordrecht, maar de animo van de Sliedrechtse bevolking om mee te protesteren bleef toen helaas aan de lage kant.
    Ik ben niet alleen benieuwd wanneer deze berg weggehaald wordt, maar ook waar die vervuilde grond dan naar toe gaat, want het valt m.i. ook niet uit te sluiten, dat t.z.t. de PFAS normen weer iets verder verruimd worden, zodat daarmee het probleem automatisch “opgelost” wordt.
    Daar moeten we m.i. wel alert op blijven.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld