Terug naar toen: het terrein met de watertoren

SLIEDRECHT – Sliedrecht24 kijkt in juli en augustus terug op een aantal historische feiten, gebeurtenissen, die zich in Sliedrecht hebben afgespeeld of zaken waarmee het dorp aan de Merwede op de kaart werd gezet. In samenwerking met de Historische Vereniging Sliedrecht. Oud-nieuws dus, maar wel zaken die herinneringen oproepen, verhalen die nog worden verteld. Sliedrecht24 gaat terug naar toen. Vandaag: het terrein met de watertoren.

De toren gelegen in de vroegere Wijk A en het gebied er omheen zijn één gribus. De toren verkeert in bouwvallige staat. 

Pas in 1886 begon men met de aanleg van een waterleiding. Centrale plaats vormde de watertoren op het terrein van De Zaai, een ontwerp van architect Jan Schotel. Naast de dienstwoning, Rivierdijk 114, lag de toegang naar de watertoren. Op de waterleidingbuizen in de dijk werden ook brandkranen aangesloten. Onder grote belangstelling werd, onder leiding van brandweercommandant Jacob Luyt, op 7 februari 1887 proef gespoten. Niet langer was men aangewezen op sloot- en rivierwater. Voor de watertoren zelf, met een eigen Facebookpagina, zijn al sinds 2000 plannen voor een herbestemming. 

Langlopende zaak
De gemeente Sliedrecht is sinds 2003 in gesprek met Watertoren B.V. (ontwikkelaar Guis volgens inschrijvingnr. 24325258 bij de KvK-red.) over de toekomst van het terrein. Zeg maar de plannen voor woningbouw op het terrein, type woningen en prijsklassen. De projectontwikkelaar is grondeigenaar. Verschillende keren is er overleg geweest met de ontwikkelaar en belanghebbende omwonenden. Dat leide begin oktober 2010 tot een voorontwerpbestemmingsplan met de bouw van 200 appartementen en grondgebonden woningen. Er worden zestig inspraakreacties. In oktober 2013 verzocht de projectontwikkelaar om een besluit te nemen over het toen bestaande bestemmingsplan en een ontwerpbestemmingsplan in procedure te nemen. In februari en maart 2014 werd er nogmaals over gesproken en daarna werd het stil.

Onzekere toekomst
De gemeenteraad van Sliedrecht heeft aan Watertorenterrein NV gevraagd de haalbaarheid van hun plannen aan te tonen. “Tot nu toe is daar van hen kant geen officiële reactie op gekomen. Omdat de gemeente is gehouden aan de met Watertorenterrein NV (in het verre verleden) gemaakte afspraken, wachten wij dat af. Uiteraard hebben wij wel afspraken gemaakt met de eigenaar over de handhaving, omdat er zorgen waren over de veiligheid van het gebied”, zegt wethouder Hans Tanis, onder wie het project watertorenterrein valt. Recent stelde de gemeenteraad de dijkvisie vast. Tanis: “Bij de uitwerking daarvan wordt uiteraard ook de dijk rond het watertorenterrein meegenomen. Het aanpakken van de dijk heeft wat ons betreft prioriteit, het lastige is wel dat het mede afhankelijk is van de ontwikkelingen op het gebied wat daarachter ligt.” De toekomst voor het watertorenterrein is dus nog wat onzeker. 

Heb je aan de inhoud van dit artikel iets aan te vullen? Schrijf een reactie hieronder. Meer weten over de historie van het dorp? Ga naar de verenigingsbladenpagina van de Historische Vereniging Sliedrecht. Volgende artikel in deze zomerreeks: de begrafenis van een zigeunerkoning.
Eerder verscheen in deze reeks:
– Terug naar toen: het grote treinongeluk bij Sliedrecht.
– Terug naar toen: de Alpen Kreuzer van E.K.S.
– Terug naar toen: de profielzuiger Sliedrecht XXIV
– Terug naar toen: de begrafenis van een zigeunerkoning
– Terug naar toen: zwemmen in de haven

5 gedachten over “Terug naar toen: het terrein met de watertoren”

 1. Dan zou je je eigen kroos eens in de gaten moeten houden.
  Die spelen overal in waar het niet mag.
  Je weet het politiebureau altijd snel te vinden, laat dat duidelijk zijn.
  En als het je niet zint, dan vertrek je toch naar je strand in Gorinchem.

 2. Het zou heel fijn zijn als er eindelijk eens iets ging gebeuren. Onze tuin grenst aan het terrein, we hebben vreselijk veel overlast. Elke dag lopen er mensen/kinderen die gooien met stenen en andere voorwerpen. Ze klimmen heel hoog in de loods levensgevaarlijk!
  Onze kleine ligt regelmatig wakker door de grote dreunen die er te horen zijn… het is echt wachten tot er ernstige ongelukken gebeuren. Ik heb de politie al verschillende malen gebeld maar er wordt weinig tot niets aan gedaan.

 3. Inderdaad, een leuk stuk strand met aanlegsteiger. Hebben we hier in Sliedrecht ook is een stukje recreatie! Op Youtube staan filmpjes van spelende jeugd in de watertoren. Levensgevaarlijk! Heb er zelfs bij de politie melding van gemaakt, maar de gemeente doet er niks aan. Tot dat het goed mis gaat.

 4. Waarom niet een leuk restaurant met aanlegsteiger voor boten / scheepvaart? Een leuk park er omheen bijvoorbeeld. Wel een beetje tempo; de watertoren staat op instorten… trouwens de gehele Rivierdijk ligt er troosteloos bij. Kijk eens naar de dijk in Papendrecht…..Wat een verschil!! Veel mooier!

 5. Misschien een geweldig idee om het terrein te gebruiken voor een alternatieve vorm van bewoning, zoals tiny houses. Betaalbaar wonen op 25 vierkante meter. Zie voor informatie facebookpagina tiny house Nederland en tiny house pionier Marjolein in het klein.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld