Terug naar toen: zwemles in de haven

SLIEDRECHT – Sliedrecht24 kijkt in juli en augustus terug op een aantal historische feiten, gebeurtenissen, die zich in Sliedrecht hebben afgespeeld of zaken waarmee het dorp aan de Merwede op de kaart werd gezet. In samenwerking met de Historische Vereniging Sliedrecht. Oud-nieuws dus, maar wel zaken die herinneringen oproepen, verhalen die nog worden verteld. Sliedrecht24 gaat terug naar toen. Vandaag: zwemles in de haven.

Zwemles in de haven. (Foto Historische Vereniging Sliedrecht)

Met olie op je hoofd boven komen en dan van de badmeester horen dat je het zwemdiploma hebt behaald. Dat overkwam de ouderen onder ons, die zwemles kregen in de gemeentehaven in Sliedrecht o.a. in de jaren ’50 in de vorige eeuw. Je leerde zwemmen in open water en de badmeester hielt je met een haak boven water tijdens de eerste lessen met badmeester Gerrit Hommerson. Kom vooral met uw anekdotes onder dit artikel.

Het oude zwembad aan de Havenstraat in Sliedrecht. (Foto gemeentearchief)

Tientallen jaren, vanaf de jaren ’50 in de vorige eeuw werd in de haven zwemles gegeven.

Springplank
Nadat het in de Sliedrechtse haven gelegen zwembad is gesloten, is er voor de kinderen van Sliedrecht geen gelegenheid tot zwemmen behalve in de rivier. In 1964 komt daar een eind aan. Het instructie-binnenbad ‘De Springplank’ aan de Hobbemastraat / Jan Steenstraat wordt geopend. Ook de schoolkinderen krijgen daar zwemles.

Zwembad De Springplank omstreeks 1982. (Foto gemeentearchief)

Inmiddels in ‘De Springplank’ geen zwembad meer, maar een rouwcentrum van waaruit begrafenissen worden geleid. 

Openluchtzwembad
Toen kwam de overgang naar openluchtzwembad De Lockhorst. Je stond dan met kippenvel soms aan de kant van het bad als het weer wat minder goed weer was. In de jaren’80 en ’90 werd hier gezwommen. 

Bronbad
Hoe anders is het zwemmen nu in bronbad De Lockhorst, een binnen- en buitenaccomodatie van Optisport. De binnenaccomodatie omvat een 25 meter 6 baan wedstrijdbad, een 25 meter 4 baans doelgroepenbad en een recreatiebad met stroomversnelling, uitzwembad naar buiten, bubbelbad, twee finse sauna’s en twee stoomcabines die gratis te gebruiken zijn. Ook is er een zwemmerssnackbar in de zwemzaal van het recreatiebad. Het recreatiebad heeft ook een 55 meter lange Tube 200 waterglijbaan. Dan wil je niet meer herinnert worden aan de zwemlessen in de Sliedrechtse haven, al blijven de mooie herinneringen. 

Heb je aan de inhoud van dit artikel iets aan te vullen? Schrijf een reactie hieronder. Meer weten over de historie van het dorp? Ga naar de verenigingsbladenpagina van de Historische Vereniging Sliedrecht. Volgende artikel in deze zomerreeks: de komst en het vertrek van IKEA 
Eerder verscheen in deze reeks:
– Terug naar toen: het grote treinongeluk bij Sliedrecht.
– Terug naar toen: de Alpen Kreuzer van E.K.S.

– Terug naar toen: de profielzuiger Sliedrecht XXIV
– Terug naar toen: het terrein met de watertoren
– Terug naar toen: de begrafenis van een zigeunerkoning

1 gedachte over “Terug naar toen: zwemles in de haven”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld