Eindejaarsbijdrage: Terugkijken op hoogtepunten 2017

Uit en over Sliedrecht laten we ieder jaar rond de kerstdagen en jaarwisseling op Sliedrecht24 een aantal mensen terugkijken op gebeurtenissen in 2017 en vooruitkijken naar het jaar 2018. Bijdragen leveren deze keer wijkagent Frank Ruitenberg (27-12), journalist en tekstschrijver Leo van Teeffelen (28-12), ondernemer en voorzitter van v.v. Sliedrecht Kees Verhoef (29-12), directeur-bestuurder van Senioren Residenties Drechtstreek Geert Tieman(30-12), inwoner met beperkingen Erik Heijkoop (31-12) en milieuchemicus van de Vrije Universteit in Amsterdam Jacob de Boer (1-1). 

Vandaag: Kees Verhoef (Foto Joop Hartog / Sliedrecht24)

2017 was een jaar waarin weer veel dingen, nationaal en internationaal zijn gebeurd en daar wordt natuurlijk al genoeg over geschreven: vandaar dat ik mij beperk tot een lokale terugblik, uiteraard vanuit mijn oogpunt gezien. Aangezien ik een optimist ben, ga ik maar één dieptepunt noemen: het feit dat overduidelijk is geworden dat wij langzaam maar zeker worden vergiftigd door onze overbuurman in Dordrecht. Met de Franse slag worden daar, tegen alle normen en waarden in, kankerverwekkende stoffen in de lucht en in ons grondwater gespoten…

Helaas is het zo dat de (landelijke) politiek geen rigoureuze maatregelen durft te nemen en daarom hoop ik dat hier in 2018 verandering in gaat komen!

Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die het niet met mij eens zijn, maar ik vind dat wij in ons kleine dorpje een voortvarend college hebben! Als gevolg daarvan hebben wij o.a. nu in Sliedrecht een geweldig mooie sporthal: De Basis. En daar mogen we best trots op zijn!

Ook is er nu ‘duidelijkheid’ over de v.v. Sliedrecht: als alles gaat zoals nu besloten, gaan wij binnen afzienbare tijd naar de locatie op het Recreatief Knooppunt Sliedrecht. Om de tussentijd op een beetje fatsoenlijke wijze te kunnen overbruggen heeft de gemeente ervoor gezorgd dat er nu twee nieuwe kleedkamers en een vergrootte bestuurskamer tot onze beschikking staan!

Een mooi initiatief van de v.v. Sliedrecht was het feit dat men een samenwerking is aangegaan(voor minimaal 6 jaar) met United by Music (UbM): binnen drie jaar spelen alle, meer dan 800, spelende leden met het logo van UbM op borst en rug. Inmiddels zijn er al tientallen sponsoren die dit initiatief een warm hart toedragen zodat wij naast naamsbekendheid, UbM ook financieel kunnen ondersteunen!
De stap van UbM naar de ASVZ is een kleine: veel muzikanten en vrijwilligers van UbN hebben een hechte band met de ASVZ . Zelf heb ik dit jaar ook nader kennis kunnen maken met de ASVZ en ik ben trots op het feit dat wij als relatief kleine gemeente zo’n geweldige zorgorganisatie in ons midden hebben: het is ongelooflijk mooi te zien hoe daar door de medewerkers voor mensen met een (geestelijke) beperking wordt omgegaan! Petje af voor al deze kanjers, die het echt niet altijd even gemakkelijk hebben!

Mijn hoogtepunt uit 2017 was wel dat wij in ons dorp wederom echte Zwarte Pieten mochten verwelkomen, gewoon zoals de traditie voorschrijft! Het Sinterklaasfeest is voor kinderen maar wordt helaas misbruikt door een paar ‘volwassen’ aandachttrekkers die graag in het middelpunt van de belangstelling willen staan, door te roeptoeteren dat Zwarte Piet discriminatie is. De realiteit is, dat door dit gedrag, we als samenleving steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Piet is ooit zwart gemaakt om onherkenbaar te zijn voor kinderen en/of kleinkinderen….zeker niet om te discrimineren.

Een hoogtepunt had ook kunnen zijn dat er minder geschreeuw op ‘social media’ zou zijn geweest maar helaas was dit niet het geval; sterker nog: door de verdubbeling op Twitter van 140- naar 280 tekens, hebben de azijnpissers onder ons nog meer ruimte gekregen om op werkelijk alles, te pas en te onpas, hun mening menen te moeten verkondigen! Daar word ik weleens een beetje moe van. Ook in ons kleine dorp zijn er mensen die menen over nagenoeg ieder onderwerp hun plasje te moeten doen.

Voor 2018 hoop ik dan ook dat Twitter terug gaat van 280 naar 70 tekens….dat Facebook helemaal verdwijnt, dat we allemaal wat meer tijd gaan besteden aan echte vrienden en aan de mensen in onze samenleving die behoefte hebben aan een beetje warmte en ondersteuning én dat wij Zwarte Piet ook weer in onze haven mogen begroeten!

Ook hoop ik dat in maart iedereen die mag stemmen, dit ook werkelijk gaat doen: zo krijgen we een echte afspiegeling van onze kleine samenleving…

Ten slotte sluit ik af door iedereen een gezond, gelukkig, zorgzaam en vreedzaam 2018 toe te wensen!

Morgen: Geert Tieman, directeur-bestuurder van Senioren Residenties Drechtstreek

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld