Werkgroep wil dat politiek standpunt inneemt chemie

SLIEDRECHT – De Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven heeft donderdagavond 28 december 2017 de politieke partijen een brief gestuurd met daarin het uitdrukkelijke verzoek een stevig standpunt in te nemen als het gaat om de gezondheid van de inwoners van Sliedrecht met betrekking tot de emissie door chemiebedrijf DuPont / Chemours.

Inwoners van Sliedrecht lopen volgens de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven het meeste risico door de uitstoot. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“Wij achten het van groot belang voor de veiligheid en gezondheid van de Sliedrechtse bevolking om duidelijk stelling te nemen tegen DuPont en Chemours. Die bedrijven behoren tot het uiterste te gaan om hun uitstoot te verminderen tot 0 (nul). In het verleden kozen vergunningverleners meer voor de belangen van die bedrijven als voor onze gezondheid. Het is de taak van de Sliedrechtse politiek om te zorgen dat dat niet meer gebeurt. Bij de nieuwe vergunning krijgen verschillende fabrieken op het terrein een andere eigenaar waardoor een nieuwe vergunning nodig is. Grijp die kans door het nu al in uw verkiezingsprogramma op te nemen”, schrijft het bestuur van de Werkgroep.

Berekening
De gekozen vertegenwoordigers van de inwoners van Sliedrecht hebben volgens het bestuur van de Werkgroep de meeste rechten om 0 emissie van DuPont Chemours te eisen. “Zij lopen het meeste risico. Dit valt niet alleen op door het “blauwe gebied” dat het meest over Sliedrecht ligt. Het is ook bewezen door de uitkomsten van het bloedonderzoek dat door het RIVM is gedaan om de uitkomsten van hun onderzoek te verifiëren. Van de 380 bloedmonsters waren er 18 die meer dan 21ng/ml in hun bloed hadden. Wij hadden het vermoeden dat die 18 allemaal uit Sliedrecht kwamen. Als vertegenwoordigers van de Sliedrechtse bevolking wilde men ons niet bevestigen of die 18 inderdaad uit Sliedrecht kwamen. Vanwege de privacy mocht zelfs de plaatsnaam niet genoemd worden. Uit de vragen en antwoorden van de mensen die ondervraagd zijn, bleek dat de meeste een tuin hadden en meerdere hadden kippen waarvan ze de eieren aten. Omdat in het “blauwe gebied” in Dordrecht geen tuinen waren trokken wij de conclusie dat de 18 dus uit Sliedrecht kwamen. Dit is de eerste reden voor het Sliedrechtse bestuur voor 0 emissie”, redeneert het bestuur van de Werkgroep in de brief aan de politieke partijen. De brief is gestuurd naar een wisselende groep mensen onder wie lijsttrekkers bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart 2018 in Sliedrecht.

Koolstoffilters
Een andere reden is volgens het bestuur van de Werkgroep dat het chemiebedrijf vanwege financiële redenen meer uitstoot dan nodig is. “Er is één terminal converter, een installatie waar onder hoge temperaturen gevaarlijk gas (aan mosterdgas verwant) wordt verbrand. Deze installatie heeft nogal wat onderhoud nodig en in die tijd mag het gas vrij de lucht in. Een tweede installatie zou dat kunnen voorkomen”, schrijft de Werkgroep in de brief. Bij een vorige vergunning is daar volgens het bestuur van de werkgroep door drs. ir. Johan Vollenbroek, namens de Werkgroep om gevraagd, maar van de provincie hoefde dat niet vanwege de kosten. “Momenteel is er GenX, de opvolger PFOA, aangetroffen in het oppervlakte water. Daarvoor had DuPont / Chemours ook vergunning gekregen. Door de negatieve publiciteit en omdat de drinkwaterleiding bedrijven protesteerden heeft DuPont/ Chemours koolstoffilters aangebracht waardoor 90% van het GenX wordt opgevangen. Er blijkt dus minder uitstoot mogelijk als het bedrijf echt wil, en er geld voor over heeft”. aldus de Werkgroep. 

Strijden
In 2018 wordt volgens de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven vanwege het splitsen van de bedrijven een nieuwe vergunning aangevraagd. “Hierbij moeten Dupont en Chemours, aan een 0 uitstoot gehouden worden, zeker op termijn. Bij de nieuwe vergunning, die in voorbereiding is, heeft de gemeente Sliedrecht de mogelijkheid om hiervoor te strijden. Het terrein van DuPont / Chemours bevat verschillende fabrieken. Die onderdelen, waar 0 uitstoot niet voor mogelijk is kan het bedrijf afbouwen en verplaatsen naar minder of niet bewoonde gebieden.” De brief is ondertekend door bestuursleden Arie de Ruiter en Bernhard van Houwelingen van de Werkgroep.

5 gedachten over “Werkgroep wil dat politiek standpunt inneemt chemie”

  1. Ik ben benieuwd wat de burgemeester in zijn nieuwjaarspraatje heeft te vertellen.
    Vast niet over DuPont.
    Zullen wij een weddenschap afsluiten?
    Hij komt alleen maar met hoe goed het in Sliedrecht gaat.

  2. Inderdaad gemeenteraad van Sliedrecht. U bent er voor en namens ons en het is onbestaanbaar dat u zich niet helder en duidelijk uitspreekt. We zitten vlak voor de verkiezingen en we zullen uw houding ons zeker herinneren.

  3. Kom op, gemeentelijke politieke partijen van Sliedrecht, reageer nu eens op deze oproep via dit medium en laat ons weten waar u voor staat.
    En dan niet in een ambtelijk jargon maar in een heldere taal die álle Sliedrechters begrijpen.

    Wel zo gemakkelijk bij de komende Gemeenteraadsverkiezingen van 2018!

  4. Als voorzitter van de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven onderschrijf ik van harte deze oproep. Wegens verblijf elders ben ik niet dagelijks in de gelegenheid contact te maken,
    Ik wil echter wel enige voorbehoud maken bij deze oproep,omdat in de strijd die we hebben gevoerd in het verleden tegen de Derde Merwedehaven, diverse andere vervuilers van de overkant, maar zeker DuPont er vanuit mijn eigen toenmalige gemeenteraad veel tegenwerking werd ondervonden van bepaalde fracties.
    Ik spreek aan het einde van dit jaar dan ook de wens uit, dat deze traditionele gezagsgetrouwe partijen nu opkomen voor de gezondheid en welzijn van de bewoners van Sliedrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld