Eindejaarsbijdrage: Eén jaar in Sliedrecht

Uit en over Sliedrecht laten we ieder jaar rond de kerstdagen en jaarwisseling op Sliedrecht24 een aantal mensen terugkijken op gebeurtenissen in 2017 en vooruitkijken naar het jaar 2018. Bijdragen leveren deze keer wijkagent Frank Ruitenberg (27-12), journalist en tekstschrijver Leo van Teeffelen (28-12), ondernemer en voorzitter van v.v. Sliedrecht Kees Verhoef (29-12), directeur-bestuurder van Senioren Residenties Drechtstreek Geert Tieman(30-12), inwoner met beperkingen Erik Heijkoop (31-12) en milieuchemicus van de Vrije Universteit in Amsterdam Jacob de Boer (1-1). 

Vandaag: Frank Ruitenberg, inspecteur van Politie, wijkagent-expert Sliedrecht en lid van het Basisteam Drechtsteden-Buiten (Foto Erik de Bruin)

Voor mij is de terugblik op het afgelopen jaar er niet zomaar één, maar daadwerkelijk een terugblik op mijn eerste jaar in Sliedrecht. Op 2 januari 2017 begon ik mijn dienstverband in Sliedrecht als onderdeel van het politie basisteam Drechtsteden-Buiten. Het was een jaar waarin ik, na ruim 11 jaar in Rotterdam te hebben gewerkt, te maken kreeg met nieuwe collega’s, nieuwe werkzaamheden en een volledige nieuwe functie binnen de nationale politie.

In mijn rol als wijkagent-expert ben ik geen (traditionele) wijkagent, zoals de titel van de functie misschien oproept en beschik ik ook niet over een (specifieke) eigen wijk. Wat doet die wijkagent-expert dan eigenlijk hoor ik de mensen weleens vragen?

Vanuit mijn functie ben ik gebiedsverantwoordelijk voor Sliedrecht en wordt er een zogenoemde “helikopterview” van mij verwacht. Stel dat er bijvoorbeeld een golf woninginbraken is waar een plan van aanpak voor moet worden gemaakt dan was het voorheen zo dat de wijkagenten dat zelf deden. Met als gevolg dat ze op die momenten niet op de plek zijn waar we ze het liefst hebben, namelijk: in de wijk.

Vanuit mijn werkzaamheden richt ik mij op de wat complexere zaken, ben ik vanuit dit aspect aanspreekpunt voor externe partners, zoals de gemeente en fungeer ik als verlengstuk van de wijkagenten in Sliedrecht naar de collega’s van het basisteam en de teamleiding. Je zou mijn werk eigenlijk als volgt kunnen samenvatten: regisseren, sturen en ondersteuning bieden bij wijkoverstijgende problemen en vanuit mijn portefeuille bij High Impact Crimes (HIC) in andere gemeenten die onder het basisteam Drechtsteden Buiten vallen; Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Zwijndrecht.

Net als de wijkagenten van Sliedrecht heb ik het afgelopen jaar de Sliedrechtse gemeenschap als hardwerkende en enthousiaste mensen leren kennen die zeker geen blad voor de mond nemen. Wat dat betreft geen groot verschil met mijn jarenlange Rotterdamse periode, waarbij ik maar even in de midden laat of deze vergelijking gepast is, zeg ik met een figuurlijke knipoog ????.

Voor mijn werk ben ik graag actief op social-media. Om op die manier inzicht te geven in wat je als politie doet en zo verbinding te maken met bewoners (in dit digitale tijdperk). Van de online interactie krijg ik veel energie met natuurlijk het ijsje wat we als politie onlangs aan Daan, bekend van zijn speelgoedbon die het landelijke nieuws haalde, mochten aanbieden als sprekend voorbeeld. Ook de recente “kerstfilm” van #PRO247 op kerstavond als prachtige jaarafsluiter met Sliedrecht in de hoofdrol valt natuurlijk niet te vergeten.

Het is de andere kant van het politiewerk die het zo leuk maakt en waar mensen vaak geen (goed) beeld van hebben. De diversiteit van het werk, wat we doen en waarom we het doen is vaak de rode draad in onze online communicatie. De interpretaties en vooroordelen maar even buiten beschouwing gelaten. We zijn ons bewust van het feit dat we in ons werk immers niet altijd vrienden (kunnen) scoren en net als over het Nederlands elftal iedereen ook over de politie een mening heeft.

Voor het komende jaar wens ik een ieder een veilig en gezond 2018 toe. Het woordje veilig, mag vanuit mijn rol natuurlijk niet ontbreken, maar een gezond 2018 wens ik een ieder ook oprecht toe. Het klinkt misschien clichématig, maar wel degelijk gemeend! Vanwege (serieuze) gezondheidsperikelen binnen mijn familie heb ik het afgelopen jaar de waarde hiervan weer aan der lijven ondervonden. Familie, liefde en gezondheid, dat is waar het in het leven om gaat en waar we tijdens de feestdagen met zijn allen bij stil mogen staan.

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuw jaar!

Morgen: Leo van Teeffelen, journalist en tekstschrijver

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld