Partijen willen af van subsidie voor stedenband

SLIEDRECHT – De VVD en PvdA zien niets in het in stand houden van gemeentelijke subsidie voor de stedenband met Orăştie. De VVD wil deze stopzetten. De stedenband met Orăștie kost de gemeente Sliedrecht in 2016 zo’n €11.000,–. De twee partijen lijken vooralsnog alleen te staan in het standpunt, zo is het CDA een sterk voorstander van de subsidiëring van de stedenband.

De PvdA wil net als de VVD af van de gemeentelijke subsidie voor de stedenband met Orăștie. Het bordje van de plaatsnaam werd eerder zelfs bedekt door de socialisten. Op de foto fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) (Archieffoto via PvdA Sliedrecht / Jordi de Jonge)

Eerder uitten de VVD en PvdA al hun kritiek bij de begrotingsvergadering van begin november vorig jaar. Na ruim een half jaar ‘borrelt’ de subsidieverlening nog steeds bij de partijen. 

Overbodige filantropie
“Als VVD Sliedrecht zouden wij graag zien dat de jaarlijkse subsidie voor Stichting Stedenband Sliedrecht-Orăștie wordt stopgezet. De afgelopen jaren hebben we dit tijdens vergaderingen over de begroting meermaals naar voren gebracht. De financiële bijdrage aan deze Roemeense gemeente is in onze ogen een overbodige vorm van filantropie”, zegt burgerraadslid Sjors van Wijngaarden (VVD). Ontwikkelingssamenwerking is volgens de liberalen geen taak voor de gemeente. Van Wijngaarden: “Hier is in onze ogen wel degelijk sprake van. Het lijkt er sterk op dat Sliedrecht betaalt en Orăștie profiteert. Van gelijkwaardige wederkerigheid lijkt geen sprake.”

Fondsen
De VVD vindt de gemeente Sliedrecht er helemaal niet de instantie voor om financieel bij te dragen. Van Wijngaarden: “We pakken hier een rol die weggelegd is voor de Rijksoverheid en de EU. Binnen de EU bestaan 3 grote fondsen (ESF, EFRO en Cohesiefonds) die als doelstelling hebben om regionale verschillen binnen de EU te verkleinen. Tussen 2007 en 2013 was het budget voor deze fondsen iets minder dan 350 miljard euro, Nederland is per hoofd van de bevolking een van de grootste contributanten en Roemenië een van de grootste ontvangers van deze fondsen.” De Sliedrechtse burger draagt volgens de VVD door deze stedenband nu nog meer bij aan deze vorm van Europese nivellering.

Snoepreisjes
“We zijn er van overtuigd dat het opschorten van de subsidie niet het einde zal betekenen van de Stedenband. Dit wordt ook onderschreven door het verslag dat gemaakt is naar aanleiding van het bezoek aan Orăștie in 2013. Laten we zo snel mogelijk stoppen met het spekken van een Roemeens dorp en meer kijken naar wat er in ons eigen dorp kan verbeteren”, zegt Van Wijngaarden. Hij krijgt steun van de Partij voor de Arbeid in het Baggerdorp. Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) windt er geen doekjes om. “Daar zijn we al jaren heel duidelijk in. Schrappen! Noodhulp prima, maar dat is verre historie. Lekker particulier door laten gaan en meteen als gemeente mee stoppen. Om principiëler reden ook nooit meegegaan met die snoepreisjes. Dat hadden er meer moeten doen”, stelt Van Rees. 

Geen tegenstander
De lokale partij PRO Sliedrecht wil het subsidiebeleid in zijn geheel doorgelichten en via Anders Subsidieren alles opnieuw beoordelen. Fractievoorzitter Timo Pauw (PRO Sliedrecht): “Dan kunnen we een afweging maken. PRO Sliedrecht is geen tegenstander van de Stedenband met snoepreisjes en particulier initiatief als argument.”

Motie
Het CDA Sliedrecht is vóór de stedenband. Een mooie vorm van verbondenheid noemt de partij het. “Naar elkaar ‘omzien’ en ‘betrokkenheid’ zijn belangrijke waarden voor het CDA. Dat andere partijen het framen als snoepreisjes en ontwikkelingshulp is, omdat ze zich er niet in verdiepen. Wat de boer niet kent… Naar aanleiding van onze motie ‘geen vissen maar hengels’ hebben wij wel suggestie gedaan dat de samenwerking anders en beter kan. Daartoe is nu een plan opgesteld en wij vinden dat dát tijd moet krijgen om zich te ontwikkelen”, reageert fractievoorzitter Ton Spek (CDA).

Kruideniersmentaliteit
“Zo lang we jaarlijks miljoenen en miljoenen overhouden en met het grootste gemak dat geld pompen in stenen en prestigeprojecten, getuigt het van een kruideniersmentaliteit om nu politieke rumoer te maken over die € 11.000,–“, zegt Spek, die verder vertelt: “Er is wel sprake van wisselwerking. Zo is er in Orastië al jaren een jeugdraad en jeugdburgemeester. Dat hebben we meegenomen van laatste werkbezoek. Er zijn nog wel meer zaken te noemen die meerwaarde hebben – afgezien van economische motieven.” In 2003 is op initiatief van de SGP-ChristenUnie op ideële basis de stedenband aangegaan om iets voor de minderbedeelde mede-Europeanen te betekenen. De SGP-ChristenUnie weigert een verwachte reactie. “Wij gaan niet zomaar op een warme zomer zaterdagmiddag iets roepen over een band die al jaren bestaat. Laat VVD en PvdA dat op de juiste manier in de raad aankaarten”, zegt fractievoorzitter Nico de Jager (SGP-ChristenUnie).

6 gedachten over “Partijen willen af van subsidie voor stedenband”

  1. Als we miljoenen overhouden waarom worden Sliedrechtse verenigingen dan al jaren gekort op de subsidie?

  2. Gelukkig begint het eindelijk te dagen o.a. bij de VVD.
    Allemaal heel nobel, alleen wat ontvangen wij nu uit Orastie? Wat zijn de voordelen voor de burgers van Sliedrecht?

  3. Als we jaarlijks miljoenen en miljoenen over houden, waarom zien we daar dan niets van terug meneer Spek? Wanneer gaan we dan minder betalen? Of stoppen we de zorg eens iets extra’s toe? Of de mensen die dat zo hard nodig hebben?

  4. Het gaat niet om die 11.000 euro maar plaatsen zoals Orăștie zijn er duizenden en sommige plaatsen hebben het misschien nog harder nodig ook. Samen delen sta ik volledig achter. Maar dit is subsidie voor een initiatief dat na Ceaușescu op zijn plek was. We schreven 1989! Het is nu niet meer te verkopen. Dus mijnheer Spek en mijnheer de Jager het gaat nu vooral om zieltjes winnen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld