‘DuPont-medewerkers schreven zelf over giftige GenX’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht zegt dat medewerkers van DuPont zelf hebben bericht over de mogelijk kankerverwekkende stof GenX. “Als Chemours claimt dat we hier een veilige stof hebben ten opzichte van het onveilige PFOA, dan zeg ik, dat is absoluut niet juist. Het ironische is dat deze informatie in 2015-2016 in wetenschappelijk tijdschriften naar buiten is gebracht door DuPont-medewerkers”, sprak Van den Berg zaterdagochtend 23 juli 2016 in het programma Studio De Witt op Drechtstad FM, de lokale omroep van Dordrecht

Hoogleraar toxicologie Martin van den Berg. (Archieffoto uit tv-opname EenVandaag / AVROTROS)

Van den Berg zegt de getallen, waarin hij het GenX vergelijkt met PFOA (C8), direct halen uit de wetenschappelijke literatuur halen. “Nog even los van de stukken die vrijgekomen zijn bij de rechtszaken in de Verenigde Staten. Of Chemours kent het werk van DuPont niet goed of ze kijken er met een hele gekleurde bril naar maar het blijkt in ieder geval niet uit de wetenschappelijke artikelen van hun medewerkers”, vertelde Van den Berg. 

Epidemologisch onderzoek
Volgens directeur Erik Meijer van Chemours Nederland B.V. aan de Baanhoekweg in Dordrecht is de stof GenX niet kankerverwekkend. Van den Berg: “Hij gaat hiermee juist één stap te ver, want wat er namelijk gebeurd is, is dat een organisatie als de International Agency for Research on Cancer de stof GenX (organisatie van de wereldgezondheidsorganisatie WHO-red.) nog helemaal niet heeft geëvalueerd. Logisch dat je dan niet kan zeggen of die wel of niet kankerverwekkend is, het centrum kijkt of de stof kankerverwekkend is voor de mens. Voor PFOA hebben ze dat gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat deze mogelijk kankerverwekkend is op grond van epidemologisch onderzoek. Dan ging het testen als nierkanker en bij proefdieren. Ik zie als toxicoloog een stof die precies hetzelfde doet bij de proefdieren. Daar is evenwel nog geen epidemologisch onderzoek bij de mens voor gedaan, maar dan zeg ik dan ben ik wel bezorgd bij dezelfde concentraties.”

Evalueren stof GenX
GenX staat nog niet op de Europese lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen. “Nou de Duitsers hebben gezegd dat ze het een giftige stof vinden. We vinden hem persistent in het milieu, maar de mate van accumulatie in het lichaam is echt anders dan bij PFOA. Zij hebben aan de Europese Unie aangegeven dat deze stof zo snel mogelijk geëvalueerd moet worden. Dan wordt er een standpunt ingenomen. Het RIVM heeft in zijn commentaar op de reuring die er nu is dezelfde opmerkingen gemaakt. Het is toxisch, het is persistent en ze zijn niet zeker of deze stof wat betreft bioaccumulatie ook nog een probleem vormt, dus in feite zeggen zij hetzelfde. Koppel dat die ook nog niet door de WHO geëvalueerd is, dus we weten niet of we het nu wel of niet kankerverwekkend moeten vinden. In welke gradatie ook. Er moet niet gezegd worden dat we hier een stof hebben die niet kankerverwekkend is”, aldus Van den Berg. 

Blootstellingsonderzoek
Het zal Van den Berg niet verbazen als Genx dezelfde weg gaat als PFOA. Van den Berg: “In dit geval dat GenX op eenzelfde lijst wordt geplaatst, maar ik wil daar wel de kanttekening bij plaatsen over de dosis gif, dat de omwonenden die zich nu zorgen maken over het nieuwe product zich wel eerst bewust moeten worden, en dat kan alleen maar door onderzoek door de overheid, of er eigenlijk wel blootstelling plaatsvindt. Dat heb ik van het begin af aan gezegd. Pas als er blootstelling plaatsvindt en Chemours mag honderden kilo’s uit de pijp laten komen op jaarbasis, of dat gebeurt éénmalig of in hele kleine beetjes, dat bepaalt in hele grote mate of de bewoners zich zorgen moeten maken. Er moet nu eerst een blootstellingsonderzoek plaatsvinden. En ook een blootstellingsonderzoek naar de werknemers, zoals dat ook gebeurt in het bloedonderzoek naar PFOA, neem het allebei maar mee, als we dat weten dan kan ik een risicoschatting specifiek voor deze twee groepen maken.” Van den Berg hoopt dat het snel gaat gebeuren op initiatief van de provincie of de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW, de vroegere arbeidsinspectie-red.). 

Soundclound Studio De Witt, Drechtstad FM

https://soundcloud.com/drechtstadfm/toxicoloog-martin-vd-berg-over-genx-vervanger-van-pfoa

13 gedachten over “‘DuPont-medewerkers schreven zelf over giftige GenX’”

 1. In Engeland zijn ze beter bij de tijd , daar is Teflon verboden! ik kook al jaren niet meer met die gifzooi!

 2. Men is er als de kippen bij om die eierbedrijfjes te sluiten maar miljoenen mensen in de randstad worden aan de kankerverwekkende vergiftigingen van Chemours blootgesteld PFOA (C8) en GenX, en dit is al zo`n 10 jaar bezig.

  Daar wordt niets tegen gedaan en de afval van GenX wordt naast via het water, ook door de fabrieksschoorstenen uitgestoten en komt zo terecht in woonwijken van onder meer Sliedrecht en Dordrecht.
  Chemours staat in de VS bekend als gif lozer.

  Giftige stof GenX in drinkwater Zuid-Holland door lozingen chemiebedrijf
  https://joop.vara.nl/nieuws/giftig-genx-drinkwater-lozingen-chemiebedrijf

  https://www.google.nl/search?q=drinkwater+bedrijven+problemen+met+genx+en+c8&oq=drinkwater+bedrijven+problemen+met+genx+en+c8&aqs=chrome..69i57.34292j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=+drinkwater+en+genx+en+c8+juli+2017

  Drinkwaterbedrijf wil stop op lozing omstreden GenX (2013)
  http://www.ad.nl/dordrecht/drinkwaterbedrijf-wil-stop-op-lozing-omstreden-genx~afb1313b/

 3. Ga dan ook gelijk even langs alle apotheken ! alle medicijnen die geslikt of gesmeerd worden verdwijnen via toilet en doucheputjes in het riool, berekeningen geven aan dat de waarde’s duizenden malen hoger liggen dan hetgeen gemeten wordt aan Gen-X. Gen-X vervuld het water niet ! Euh onee dit is geen goede publiciteit voor de SP als dit naar buiten kom, scoren via de rug van het volk en later weer je keutel intrekken als het weer op niets uitdraait.

 4. Er staan bramenstruiken en aardbeienplanten op het DuPont-terrein waar ik graag van snoep.
  Heb ook mijn bloedwaarde laten opmeten met een uitslag.
  0 PPM !!!! Ik ben dan wel geen directeur maar wil wel graag als proefpersoon dienen, en oja ik ben springlevend dus wat is je punt?

 5. Neem de directie van Dupont vooral niet meer serieus. Er wordt een rad voor je ogen gedraaid. Niet meewerken aan onderzoek, wetenschappelijk onderbouwde feiten negeren. Lang leve ook de politiek die hier zijn kop in het zand steekt. Er wordt simpelweg een economische afweging gemaakt. Wat kost schadevergoeding uiteindelijk en wat kost het sluiten van de fabriek of stoppen met de productie. De goedkoopste oplossing is bepalend en het uitgangspunt is niet gezondheid en milieu. Anders is het echt niet!

 6. Hoe kan het dat wij mensen die in de omgeving wonen, dit gewoon laten gebeuren. De uitstoot van chemours/Dupont van GenX gaat gewoon door. Wij krijgen er kanker van en niemand die dit stopt?!

 7. De oud directeur Hans Bol van voorheen Dupont Dordrecht had appelboompjes geplaatst op het terrein. Misschien kunnen de nieuwe directeuren van Chemours de appels op eten om te laten zien dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Oud directeur Hans Bol van Dupont kan niet meer meedoen want die is inmiddels overleden.

 8. Waar een ieder in deze weer aan voorbij gaat, is de opname van gen-X in de voedselketen. Ook nu weer is het een niet afbreekbare stof. Of het nu via de lucht of via het water wordt geloosd, aan het einde van het verhaal komt het in de voedselketen terecht. Na verloop van tijd ga je als mens dit spul toch binnen krijgen via vlees en vis, mischien zelfs wel via groenten en fruit. Gen-x is ook weer een 8-koolstof verbinding, net zoals PFOA (C-8)en moet daarom zeer zorgwekkend worden verondersteld. Juist nu we aan het begin staan van vele jaren gebruik van dit goedje moeten we op onze achterste benen staan om het gebruik te verbieden. De mensheid heeft vele eeuwen zonder Teflon geleefd. Voor de grondstof Teflon zijn vele alternatieven die niet of veel minder belastend zijn voor de mens en de leefomgeving. Vraag aan uw lokale politici om in actie te komen tegen Chemours en geef niet op!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld