Stedenband Orăștie mag van VVD en PvdA verdwijnen

SLIEDRECHT – De VVD en de PvdA willen af van de stedenband van Sliedrecht met de gemeente Orăștie in Roemenië. Dat maakten de liberalen bekend tijdens de begrotingsvergadering dinsdagmiddag 10 november 2016. De PvdA bevestigde dit via sociale media. 

Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) is er duidelijk over. Hij heeft hier het woord Orăștie overplakt met PvdA. (Foto PvdA Sliedrecht)

De stedenband met Orăștie kost de gemeente Sliedrecht in 2016 zo’n €11.000,–. Wat de VVD betreft mag dit zo snel mogelijk worden afgeschaft. De socialisten zeggen op hun Twitteraccount ‘Volledig mee eens’. 

1 gedachte over “Stedenband Orăștie mag van VVD en PvdA verdwijnen”

  1. De VVD is van mening dat de bijdrage aan onze Roemeense buurgemeente een overbodige extra financiële ondersteuning is. Het ondersteunen van armere regio’s om onze solidariteit te tonen is in de basis niet verkeerd, maar is geen taak van de gemeente. De Europese Unie heeft een aantal structuurfondsen ingericht die deze ondersteuning bieden, waaronder het Europees Sociaal Fonds (ESF), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Cohesiefonds. Het grootste streven van deze structuurfondsen is het verkleinen van regionale verschillen binnen de grenzen van de EU.

    De doelen die gesteld worden zijn nauw verwant aan de EU 2020-strategie. De structuurfondsen behelzen meer dan een derde van het totale EU budget, wat tussen 2007 en 2013 neerkwam op een structuurfondsbudget van 347 miljard euro. Nederland is per capita een van de grootste contribuanten aan de structuurfondsen, terwijl Roemenië één van de grootste ontvangers is van deze fondsen (Totaal 19.2 miljard euro voor de drie fondsen tussen 2007 en 2013). De precieze bedragen die Roemenië tussen 2014 en 2020 zullen ontvangen, zijn nog niet duidelijk, maar gezien het totale structuurfondsbudget voor deze periode 336 miljard euro behelst, kunnen we ervan uitgaan dat de bijdrage tussen 2014 en 2020 ongeveer gelijk blijft.

    De Nederlandse belastingbetaler draagt naar onze mening al voldoende bij aan de drie structuurfondsen en we achten het daarom onnodig om ook nog eens een buurgemeente te spekken. De persoonlijke banden die zijn ontstaan kunnen sowieso niet door de gemeenteraad van Sliedrecht verbroken worden.’

Plaats een reactie

*=Verplicht veld