Discussie in raad over sociale cohesie in het dorp

SLIEDRECHT – In de gemeenteraad van Sliedrecht is dinsdagavond 10 november 2015 een discussie ontstaan over sociale cohesie in het dorp. Verschillende fracties reageerden op een voorstel van de PvdA om wat vriendelijker met elkaar om te gaan. 

PvdA-fractievoorzitter Anton van Rees bracht zijn motie dinsdagavond in de gemeenteraad. (Foto Sliedrecht24)

Fractievoorzitter Anton van Rees maakte in het verleden verschillende opmerkingen over ‘verurking’. Dat werd hem door fractievoorzitter Ton Spek (CDA) nog even voorgelegd. “Doet u daar zelf ook aan mee? Draagt het woord verurking daaraan bij?”, vroeg Spek. Van Rees: “Klopt, dat was sarcastisch en cynisch bedoeld.”

Uitlatingen 
De socialisten kwamen met een motie om de sociale cohesie te bevorderen ‘door bestrijding van ongefundeerd herhalingen van discriminerende uitlatingen over minderheden in onze samenleving.’ “Ook in de Sliedrechtse samenleving doen mensen uitlatingen over minderheden, vluchtelingen, moslims en andere minderheidsgroepen die op geen enkele wijze worden gestaafd door argumenten. En vaak niet meer zijn dan het herhalen van populistische uitspraken”, aldus Van Rees.

Slagingskansen
Deze worden volgens de PvdA door de betreffende groepen en door overige burgers van Sliedrecht als discriminerend ervaren en dat volgens de partij feitelijk ook zijn. De PvdA vroeg het college om daar een alternatief tegenover te zetten. “En daarmee de slagingskansen van integratie en sociale cohesie te vergroten positief kan beïnvloeden.” Daarvoor zou de Stichting Radar moeten worden gebruikt, waarin de gemeente Sliedrecht al participeert. Volgens de burgemeester ‘schuurt’ de motie met de vrijheid van meningsuiting. Tijdens een stemming was alleen de PvdA voor. De rest tegen de motie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld