Wethouder wil meer voorlichting na verhoogde incidentie van huidkanker

SLIEDRECHT – De incidentie van huidkanker in Sliedrecht is hoger dan op basis van landelijke gemiddelden verwacht wordt (de verwachtingswaarde). Dat blijkt uit een vervolgonderzoek op het rapport ‘Het optreden van kanker in Sliedrecht in de periode 1998 – 2017’ dat de GGD Zuid-Holland Zuid voor de gemeente Sliedrecht uitvoerde. Dat schrijft wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Sociaal, Zorg en Welzijn in een College Informatiebrief aan de gemeenteraad.

Wethouder Piet Vat: “We gaan de komende periode in Sliedrecht door met gerichte communicatie om meer aandacht en bewustzijn vragen voor huidkanker en de mogelijkheden tot preventie.” (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

In het vervolgonderzoek is echter specifieker gekeken naar de veertien hoofdsoorten van kanker en nierkanker, testiskanker en kanker totaal voor de afzonderlijke vier postcodegebieden in Sliedrecht. De afgelopen periode heeft de GGD in samenwerking met het RIVM en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) de kankerincidentie in Sliedrecht nader geanalyseerd. Daarbij is specifiek gekeken, vanwege de verhoogde incidentie, naar huidkanker en  naar methoden om hier meer informatie over te krijgen.

Typen huidkanker
Allereerst is ingezoomd op de verschillende typen huidkanker, namelijk melanomen en plaveiselcelcarcinomen. Uit extra gegevens van het IKNL blijkt dat de incidentie van plaveiselcelcarcinomen in Sliedrecht verhoogd is. Dit geldt niet voor melanomen. Plaveiselcelcarcinomen zijn over het algemeen minder agressief en daarom ook beter behandelbaar. Verhoogde incidentie plaveiselcelcarcinoom niet uitzonderlijk voor Sliedrecht. Het IKNL heeft echter wel kunnen vaststellen dat een verhoogde incidentie van plaveiselcelcarcinoom niet uniek is voor Sliedrecht, maar in meerdere postcodegebieden in zowel Zuid-Holland, Noord-Holland als Zeeland voorkomt.

Conclusie GGD, IKNL en RIVM
Het feit dat huidkanker in meer gebieden verhoogd is ten opzichte van het landelijke gemiddelde maakt het lastig om een specifieke lokale oorzaak aan te kunnen wijzen. Er is dan namelijk ook nader onderzoek nodig in de andere  verhoogde postcodegebieden om een eventueel verband te kunnen vinden. Ook zou je de verschillen met de overige postcodegebieden willen onderzoeken waar huidkanker niet verhoogd is. Daarbij is wetenschappelijk gezien langdurige blootstelling aan UV-straling van zonlicht (en zonnebank) de belangrijkste risicofactor. Er zijn momenteel geen concrete aanknopingspunten van andere oorzaken gevonden om nader te onderzoeken.

Overige kankersoorten
Uit het onderzoek van 2020 bleek dat bij veel van de andere kankersoort het werkelijke aantal gevallen van kanker dichter bij de bovengrens dan ondergrens van het verwachte aantal lag. Ook hier is door de GGD, RIVM en IKNL naar gekeken. Zij concluderen echter dat er momenteel geen concrete aanknopingspunten zijn om dit verder te onderzoeken.

Preventie
De belangrijkste risicofactor voor huidkanker is langdurige blootstelling aan UV-straling van zonlicht (en zonnebank). Het advies is en blijft dan ook extra aandacht te besteden aan de preventie van zonverbranding en huidkanker. De belangrijkste preventieadviezen zijn minder blootstelling aan de zon en zonnebank, zorgvuldig gebruik van zonnebrandcrème en afwijkende plekjes op de huid laten controleren op huidkanker.

6 gedachten over “Wethouder wil meer voorlichting na verhoogde incidentie van huidkanker”

  1. Kapitaalkrachtige starten zelf een onafhankelijk onderzoek naar Tata Steel. Misschien is zoiets ook voor Sliedrecht een uitkomst?

  2. Pas als 100 procent zeker is dat een stof onveilig is en een gevaar betekent voor onze gezondheid worden er stappen gezet (om een proces na heel veel jaren procederen af te gaan bouwen) en mag zo’n bedrijf vooralsnog ongestoord doorgaan met haar schadelijke activiteiten, en pas als 100 procent zeker is dat de ziekte van kankerpatiënten direct te koppelen is aan een bedrijf worden 1e stappen gezet om een bedrijf ‘aan te spreken op haar verantwoordelijkheid’ Wel super voorzichtig want ‘belangrijk voor de economie en werkgelegenheid etcetera”.. De wereld op zijn kop…..

  3. Hoi Nel,
    Goed punt, waarschijnlijk zal er dan worden gewezen naar Dupont. Aangezien die genoeg betalen, zal de gemeente daar nooit onderzoek naar doen. Geld is belangrijker dan gezondheid

  4. Ik kan me nog een uitspraak van een GGD directeur (Bert van de Velden) uit Noord Holland voor de geest halen die pertinent niet de naam van TATA STEEL wilde koppelen, lees verbinden uit uitslagen van onderzoeken in oa Beverwijk en omgeving waar duidelijk bleek dat de inwoners van die regio te maken hebben met hoge aantallen longkanker in verhouding tot andere regio’s….. Gek hé dat ik daar opeens aan moet denken……

  5. Wij komen allemaal oorspronkelijk uit Sliedrecht en bij mijn moeder, oudste zus en mijn twee broers in huidkanker geconstateerd en ze zijn daaraan geholpen. Ik heb het nog niet, maar ik woon alle een aantal jaren op de Veluwe.

  6. Jammer dat er voor de overige kankersoorten geen concrete
    aanknopingspunten zijn voor vervolg onderzoek.
    De praktijk wijst uit dat er in Sliedrecht véél mensen te maken hebben/krijgen met kanker.
    Een dringend verzoek aan wethouder Vat hier ook aandacht aan te besteden.
    De vraagt is: waardoor wordt dit veroorzaakt en wat wil de politiek hier aan gaan doen?
    Ook gelet op de toekomst van onze kinderen!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld