DEN HAAG / DORDRECHT / SLIEDRECHT – De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) gaat voorlopig geen onderzoek uitvoeren naar de situatie bij het chemiebedrijf DuPont (tegenwoordiger Chemours Nederland) in Dordrecht. Dat zegt woordvoerder Wim van der Weegen van de OvV donderdagavond 14 april 2016 tegen Sliedrecht24.
De komende tijd volgen meerdere onderzoeken bij het bedrijf DuPont (tegenwoordig Chemours Nederland) aan ‘de overkant’ van Sliedrecht. Voorlopig nog niet door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. (Foto Hans van der Aa)
Maandag jl. opperde oud-voorzitter mr. Pieter van Vollenhoven deze optie. Van der Weegen: “Uiteraard volgen we het dossier, maar hebben nog geen besluit genomen over een onderzoek bij voorheen DuPont in Dordrecht. De problematiek staat iets verder af, dan onderzoeken die we normaal uitvoeren. Er zijn veel situaties, waarin we onderzoek zouden kunnen doen. We maken altijd de afweging vanwege beperkte capaciteit, de inschatting of we een toegevoegde waarde kunnen hebben en een reeks andere criteria.”
FNV
Naast een ‘historisch’ onderzoek en een onderzoek naar de PFOA-zaak DuPont door de Inspectie SZW (vroegere Arbeidsinspectie) gaat ook Bureau Beroepsziekten van de FNV onderzoek doen naar mensen uit de toenmalige Lycrafabriek of mensen die in aanraking zijn gekomen met PFOA. “Dan moet dat eerst vastgesteld worden. Leden kunnen zich bij ons melden. Dan gaan we aan de slag”, Piet Janssen, bestuurder van de FNV en betrokken bij de kwestie DuPont / Chemours Nederland. Tot nu toe hebben zich zo’n 10 mensen gemeld, die werkten in de Lycrafabriek en ook enkele mensen die werkten met PFOA. De FNV pak de kwestie DuPont op na de onthulling door het programma EenVandaag van de misstanden in de fabriek in Dordrecht. In de jaren’80 zouden vrouwen daar gezondheidsproblemen door de stof Dmac hebben opgelopen met onder meer onvruchtbaarheid, doodgeboren kinderen en miskramen tot gevolg. FNV stak als eerste de vinger op bij Chemours Nederland om bloedonderzoek te laten doen bij werknemers, dat gebeurt nu.