Zwangerschapsproblemen bij oud-medewerkers DuPont

DORDRECHT – De problemen rond het bedrijf DuPont (tegenwoordig Chemours Nederland) worden groter. Vrouwen die in de Lycrafabriek van DuPont in Dordrecht werkten kregen ernstige zwangerschapsproblemen. Het gaat om miskramen, doodgeboren kinderen, baarmoederhalskanker, geboorteafwijkingen en vruchtbaarheidsproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van het AVROTROS-programma EenVandaag.

Het actualiteitenprogramma heeft vijfendertig oud-medewerkers van de Lycrafabriek DuPont gesproken. Drieëndertig vrouwen hebben zwangerschapsproblemen of vruchtbaarheidsproblemen.

In de EenVandaag-uitzending van zaterdag 9 april 2016 vanaf 18.15 uur op NPO1 doen drie vrouwen, die in de jaren ’80 in de Lycrafabriek werkten, hun tragische verhaal. Ze hebben alledrie ernstige zwangerschapsproblemen (gehad) en alledrie een doodgeboren kind ter wereld gebracht.

DMAC
Volgens dr. Atie Verschoor, chemicus van Ecemed in het Rijnstate Ziekenhuis in Velp en VU-hoogleraar Toxicologie prof. dr. Jacob de Boer, is de stof DMAC, Dimethylacetamide, een van de boosdoeners. DMAC is een oplosmiddel en is nodig voor de productie van het Lycragaren. DMAC is giftig en blijft hangen in de lucht tijdens het uitdampen van de spoelen met Lycragaren. Lycra is een elastische stof en wordt verwerkt in sport- en badkleding en andere producten. Het European Chemicals  Agency (ECHA) heeft DMAC geclassificeerd als een zeer zorgwekkende stof en is dit oplosmiddel embryotoxisch en teratogeen, schadelijk voor het ongeboren kind en de voortplantingsorganen. 

Bescherming
Volgens de experts mogen mannen en vrouwen in hun vruchtbare leeftijd niet in contact komen met DMAC. De stof wordt makkelijk opgenomen door de huid en door ademhaling. In toxicologische datasheets staat dat men deze stof niet zonder adequate bescherming mag aanraken. Maar jarenlang hebben de vrouwen van Lycra met blote handen gewerkt. Dat blijkt uit VHS-beelden uit 1986, die zijn gemaakt op de werkvloer van de Lycrafabriek in Dordrecht. Deze beelden zijn te zien in de uitzending van EenVandaag.

Willens en wetens?
Uit de vakliteratuur blijkt dat de teratogene werking van de stof DMAC al sinds de jaren ‘70 bekend was door dierproeven, zegt prof. de Boer. Hij pleit voor wetenschappelijk / medisch onderzoek naar de oud-medewerkers van DuPont.

Spinningarea maskers
Een oud-manager van Dupont, destijds verantwoordelijk voor de veiligheid bevestigt dat DuPont wist dat DMAC embryotoxisch/teratogeen was: “We wisten dat DMAC embryotoxisch was en dat zwangere vrouwen niet in de spinning afdeling mochten werken en aangepast werk moesten doen. Ik wist dat in de spinningarea maskers gebruikt moesten worden. Die draden kwamen naar beneden met de solutie erin. Handschoenen werden niet gebruikt in de spinning en ook niet op de inspectie afdeling. Toch hebben de vrouwen het binnengekregen. Ik wist dat het door de huid heenging. Daarom werden er plastesten gedaan”.

Reactie DuPont
Dupont zegt nooit op de hoogte te zijn gebracht van gezondheidsklachten bij oud-medewerkers van Lycra. DuPont wist dat DMAC teratogeen was maar zegt dat de luchtkwaliteit werd gemonitord en dat voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen om mensen veilig te laten werken. Verder werden er trainingen gegeven om mensen bewust te laten worden van de risico’s. Mensen die zich zorgen maakten over hun gezondheid werd soms een alternatieve werkplek aangeboden.

1000 maal!
DuPont Dordrecht staat sinds vorig jaar in een kwaad daglicht vanwege de productie van Teflon. EenVandaag bracht in oktober 2015 het nieuws dat DuPont Dordrecht de giftige stof C8 (PFOA) tientallen jaren gebruikte bij de productie van Teflon. Bloedwaarden van het DuPont-personeel, in handen van EenVandaag, bevatten tot soms wel 1000 maal de toegestane hoeveelheid C8 (PFOA). Toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht pleitte voor uitgebreid gezondheidsonderzoek in de omgeving van de fabriek. Omwonenden van de Teflonfabriek in Dordrecht en Sliedrecht laten nu hun bloed massaal testen. De Inspectie SZW onderzoekt de Teflon-uitstoot van DuPont.

2 gedachten over “Zwangerschapsproblemen bij oud-medewerkers DuPont”

  1. We hebben van 1973-1977 in de Schipbeekstraat gewoond. Mijn vrouw had in die tijd diverse miskramen. Kan dit ook door DuPont? Daarna geen kinderen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld