Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Van Vollenhoven wil dat OvV rol SZW onderzoekt

HILVERSUM / DORDRECHT – De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) moet onderzoek doen naar de rol van de Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie) bij de Lycafabriek Dupont in Dordrecht. Dat zegt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid en voormalig voorzitter van de OVV tegen EenVandaag. De uitzending is maandag 11 april 2015 om 18.15 uur op NPO1.

Mr. Pieter van Vollenhoven wil dat gekeken wordt naar de rol van de toenmalige Arbeidsinspectie, nu Inspectie SZW. (Foto Rijksvoorlichtingsdienst)

Van Vollenhoven noemt de bevindingen over gezondheidsklachten bij medewerkers van de fabriek in de uitzending van EenVandaag van zaterdag 9 april 2016 uitermate verontrustend.

Geen betutteling
Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat vrouwen die gewerkt hebben bij Dupont ernstige zwangerschapsproblemen of vruchtbaarheidsproblemen kregen. Veertig jaar is er gewerkt met Lycra en al die tijd greep de inspectie niet in. “Er kan altijd iets fout gaan bij de inspectie, maar niet tientallen jaren lang’, aldus Van Vollenhoven. Volgens de oud-voorzitter van de OVV heeft de overheid te lang bezuinigd op de arbeidsinspectie. ‘Veiligheid is een kerntaak van de overheid, maar we willen tegelijkertijd geen betutteling van de overheid. Vervolgens wordt er bezuinigd en hier zie je dan wat de gevolgen zijn.”

Beter organiseren
De onderzoeken van de OVV onder leiding van Van Vollenhoven hebben in de loop der jaren veel stof doen opwaaien in politiek Den Haag. Zo deed hij eerder onderzoek naar de Schipholbrand in 2006 en de vliegtuigcrash op Schiphol van Turkisch Airlines in 2009. Hij vindt dat de Tweede Kamer een initiatiefwet moet indienen om het werk van de inspectie in verschillende branches beter te organiseren. “De vraag is of de inspectie nu het publieke belang wel dient.” Maandagavond 11 april 2016 in de uitzending een gesprek met Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Ook een reactie van FNV-bestuurder Wim van Veelen. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld