Vlaggenprotest boeren in centrum dorp steeds uitbundiger zichtbaar

door Hans van der Aa 
SLIEDRECHT – De vlaggen hingen er zaterdag 23 juli 2022 niet voor de jarige burgemeester Jan de Vries (CDA), maar zij vormen een intensivering van het boerenprotest op verschillende plaatsen binnen de gemeente. Nadat meerdere vlaggen in de afgelopen tijd zijn verwijderd, is duidelijk dat deze vorm van protest (op)nieuw leven is ingeblazen.

Het lijkt er in eerste instantie feestelijk aan toe te gaan op het Burgemeester Winklerplein (foto). Het ophangen van de vlaggen heeft echter een andere reden. Vrijwel alle lantaarnpalen rond de drie rotondes aan de Stationsweg waren ‘behangen’ met de omgekeerde Nederlandse driekleur. Ook in de Deltalaan hing er een aantal. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Actievoeren tegen het stikstofbeleid van de landelijke regering door het ophangen van omgekeerde vlaggen is een landelijk fenomeen. Iedere gemeente gaat daar op zijn eigen manier mee om. Een week geleden riep de fractie van SGP-ChristenUnie het College van B & W op om handhavend op te treden tegen het ophangen van de protestvlaggen. Gemeente Molenlanden – om een voorbeeld in de nabijheid van Sliedrecht te noemen – gaf eerder deze week te kennen dat het vooralsnog geen plannen heeft om de omgekeerde Nederlandse vlaggen (op veilige plaatsen) uit de openbare ruimte te verwijderen.

19 gedachten over “Vlaggenprotest boeren in centrum dorp steeds uitbundiger zichtbaar”

  1. Inmiddels is bekend dat de gemeente uit veiligheidsoverwegingen de vlaggen weg gaat halen .
    Onze gemeente gaat het druk krijgen tijdens alle feestdagen waar gevlagd wordt.
    Of lichten ze ons voor de zoveelste keer weer met een leugen voor

  2. Las net dat de provincie de omgedraaide vlaggen gaat verwijderen bij openbare en gemeentelijke ruimten; goede zaak! Alleen jammer dat we met z’n allen voor die kosten moeten opdraaien….
    Ik kan overigens een heel eind meegaan in de zorgen die boeren hebben. Of je de nationale driekleur daarvoor moet misbruiken is voor mij zeer de vraag! Maar áls je dat meent te moeten doen, hang ‘m dan thuis aan je gevel en niet op alle rotondes van onze woonplek. Dat is écht een verkeerde plek.
    Overigens vind ik het overplakken van gemeentelijke borden weer wel ludieke en creatieve manier om aandacht te vragen….

  3. Gerard de Haan, helemaal mee eens. Ik steun het boeren protest, maar van de Nederlandse driekleur blijf je af. Ik heb als militair, vele jaren mijn land vertegenwoordigd in het buitenland. Van ons werd verwacht dat we aan vlagvertoon doen. Dat hield in dat je je land vertegenwoordigd met fatsoen en beleefdheid en dat je een goede indruk achterlaat in het land waar je te gast bent. Elke keer dat je aan boord stapte moest je de vlag groeten, dat deed je uit respect, want voor die nationale driekleur vocht je namelijk. ( koude oorlog) die vlag is dus erg belangrijk voor mij en misschien ook voor vele ex collega’s van mij.
    De omgekeerde vlaggen doen mij dus ook pijn. Dit is gewoon respectloos naar wat onze nationale trots zou moeten zijn. Ik ben niet meer in staat om zelf die vlaggen neer te halen, maar ik zou het maar wat graag doen. Doordat er geen duidelijk protocol is ten aanzien van de vlag, is de enige die hier iets aan kan doen op korte termijn burgemeester Jan de Vries. Alle vlaggen hangen in openbare ruimte. De burgemeester is daar de verantwoordelijke voor. Hij kan zeggen tegen de boeren, ik sta achter uw zaak, maar die vlaggen worden weggehaald. Op deze manier kost het hem geen stemmen misschien. Dus burgemeester, aktie graag.

  4. Nou , Klaas! Dan dan kan jij geen zure yoghurt en bitterkoekjes pap meer eten ,enkel een schaaltje gal !

  5. Als vlaggen op de kop hangen het meest inteligente is wat ze kunnen verzinnen, snap ik dat die boeren met uitsterven worden bedreigd.

  6. Dirk je bent slecht op de hoogte en doet maar een gooi. Er zijn vele boeren die hun land / grond (nog) nooit verkocht hebben. Die cijfers die je meent aan te moeten geven hebben dus geen waarde.

  7. Misschien goed om even door te lezen!
    Een vlag wordt met een zekere eerbied en respect behandeld.

    Hoe men omgaat met een vlag verschilt van land tot land. De etiquette eist dat de eigen vlag met respect wordt gehanteerd en er bestaan tradities hoe vlaggen gehesen, gestreken, of opgeborgen dienen te worden. In sommige landen is het strafbaar op onjuiste wijze te vlaggen. Als politiek symbolische daad worden vlaggen van vermeende vijanden soms vertrapt of verbrand om deze vijanden te beledigen. Voor Nederland bestaat een wettelijk vastgelegde richtlijn voor het omgaan met de vlag, alleen voor overheidsinstanties. Deze wordt vlaginstructie genoemd.

    Ik zou zeggen, het punt is nu wel gemaakt en laten we de vlaggen die verkeerd hangen gewoon verwijderen. Het heeft nl. niets meer met het protest van boeren te maken, maar met een algehele uiting van onvrede en daar is een vlag niet voor bedoeld, alleen het stembiljet.

  8. Misschien dat de vries (cda) de stemmen van de boeren terug wil, groot verlies door de boeren. Straks hangen alle nationaliteiten hun vlagen aan de masten. Wat dan?Even de feiten 80% gaat naar buitenland hier wordt het land vervuilt en mogen er geen huizen gebouwd worden. Laat die mensen daar hun koeien houden ze zijn werkloos geworden doordat Nederlandse boeren goedkoop koeien produceren. Huizen kunnen hierdoor niet meer gebouwd worden

  9. Waar de heer den Ouden met zijn nagenoeg inhoudsloze domme reactie zonder enige toegevoegde waarde aan voorbijgaat is dat Maarten de Jong zeker interessante punten noemt. Dat ik vind dat hij wat negatief overkomt doet daar niets aan af! Stelling nemen is goed. Daarover moet je van gedachten kunnen wisselen. De waarheid ligt tenslotte altijd ergens in het midden.

  10. Meneer de Jong ben helemaal eens met u punt en laat Goedhart maar lekker praten met zn onzin.

  11. Natuurlijk is het niet leuk wat er nu met de boeren gebeurt.Maar de toestand met de stikstofcrisis zagen we natuurlijk al jaren aankomen.Sico Mansholt sprak er in de jaren zeventig over.De veestapel is natuurlijk veel te groot en kan niet blijven groeien.In Australië drijgen hele ecosystemen in te klappen.Het zal niet lang meer duren en in Nederland gebeurt het zelfde.Dat zal dan ook de boeren en ons allen treffen.Dus goed dat nu eindelijk de crisis wordt aangepakt en groot respect voor on,e minister.T3 veel vee De ellende bik transport handelaren en de gruwelijke slachthuizen.op weg .naar plantaardig en Vegan zou juist zijn.

  12. Grappig is dat de Franse vlag uit dezelfde kleuren bestaat, maar dan verticaal. Te beginnen bij blauw (burgerij), wit (kerk), rood (adel).
    Waarom de Fransen dit omdraaien weet ik niet.
    Misschien terug te leiden naar de Franse revolutie?

  13. Maarten de Jong reageert niet bepaald sympathiek naar de boeren, die vechten voor hun bestaan. Misschien de aard van het beestje?
    De cursussen “spijkers zoeken op laag water” en “op iedere zout slak leggen” heeft Maarten de Jong zo te zien met goed gevolg afgerond. Een negatieve houding is tenslotte ook een levenswijze.

    Er zijn al sinds heel lang boeren, ook in Nederland. Langer dan dat de Nederlandse driekleur bestaat en als de Nederlandse vlag wordt erkend. Boeren bestaan al veel langer dan dat er überhaupt vlaggen zijn.

    De eerste vermelding van een Nederlandse vlag dateert uit 1572, oranje wit blauw. De kleur oranje is geleidelijk aan vervangen door rood omdat dit op zee beter herkenbaar was.
    Pas In 1937 werd de Nederlandse vlag door Koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Hierin zijn de drie kleuren van de vlag omschreven: helder vermiljoen (rood), helder wit en kobaltblauw.

    Er is een vlaginstructie voor het vlaggen vanaf rijksgebouwen. Nederland kent verder geen wettelijke regels voor het gebruik van de Nederlandse vlag. En volgens mij is dat nog steeds zo.
    Er zijn wellicht grenzen aan hoe je omgaat met de vlag. Die zijn hier in mijn beleving absoluut niet overschreden. Er zijn ook geen gevaarlijke situaties aanwezig geweest. Misschien hooguit voor degene die ze heeft opgehangen.

  14. Laten we gewoon een kijken naar de feiten. En dan niet over stikstof want dat wordt toch niet geloofd. Maar over grondbezit. Van wie is de grond waarop we willen bouwen in de toekomst. Volgens het kadaster staat verzekeraar ASR in de top 10 als het gaat om bezit van grond. Dit is niet omdat ze zo graag gras zien maar ze wachten op toekomstige ontwikkelingen (bouwen bouwen bouwen). Deze grond is vrijwillig verkocht door de boeren aan deze investeerders. Zie ook wat recent heeft plaatsgevonden in Sliedrecht noord. Voor de bouw van 300.000 woningen om de ergste nood op te lossen is 18.400 ha nodig. Dit zijn cijfers van het instituut voor de bouw die ook door de agrisector worden gedeeld. Alleen ASR heeft al ruim 38.000 ha in bezit. En dan zijn er nog heel veel andere investeerders. In totaal hebben zij 34 miljoen hectaren in bezit. Dat de grond dus wordt afgepakt voor de bouw van woningen klopt niet met de feiten. De boeren hebben zelf hun grond al lang verkocht alleen u ziet het niet als u door de polder rijdt.

  15. Jammer dat mensen niet goed lezen. De boeren hoeven helemaal niet weg, waarom? Ik ben voor vrijheid en ondernemerschap! Ik begrijp ook dat zij strijden voor hun bedrijf, zou ik ook doen. Ik plaats alleen een kanttekening bij de branche. Waarom zijn er boeren die geen probleem hebben met de aangekondigde maatregelen? Deze boeren zijn al jaren geleden van bedrijfsmodel veranderd. En ik vind dat dergelijke acties andere niet moet raken, waarom snelwegen blokkeren, waarom de Nederlandse driekleur andersom ophangen? Alsof de burger hier iets aan kan doen?

  16. Maarten we snappen inderdaad dat je de boeren weg wilt hebben. Maar ga nu niet met allerlei onzinnige passages gooien. De boeren strijden voor hun leven. Hoe zou jij het vinden als de overheid de (pistool) loper aan je hoofd gaat zetten? Dat zal je niet oke vinden. En nu moeten de boeren volgens jouw in de spiegel kijken? Er is alles over te zeggen maar ik wil het netjes houden. Misschien lukt dat jouw ook? Blaas niet zo hoog van de toren. Dat siert je niet.

  17. Maarten, ik snap dat je boeren weg wilt hebben zodat je verder kunt met bouwen. Maar het zou beter zijn om samen te werken aan een oplossing. En de oplossing van het kabinet is een beetje erg bizar. Stel dat ze zeggen dat de bouw gehalveerd moet worden, blijf je dan ook rustig?

  18. Jammer dat de gemeente hier niet op ingrijpt. Schandalig hoe ze met de Nederlandse drie-kleur omgaan.
    Wat mij betreft weghalen!
    Wellicht moeten de boeren ook eens in de spiegel kijken en zichzelf afvragen of zij hun verdienmodel tijdig hebben aangepast op alle ontwikkelingen die niet zomaar uit de lucht zijn komen vallen. Het is nu erg makkelijk roepen en klagen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld