DORDRECHT / SLIEDRECHT – Stichting C8Dordt houdt donderdagavond 24 november 2016 in zalencentrum De Merwelanden, Haringvlietstraat 515 in Dordrecht een avond (tijdstip niet bekend-red.) m.b.t. chemiebedrijf DuPont / Chemours. “Het Dupont / Chemours verhaal ligt ook bij ons zwaar op de maag”, laat donderdag 24 november 2016 stichtingsvoorzitter Hans van der Slot aan Sliedrecht24 weten.
Stichting C8Dordt wil graag met het chemieconcern DuPont / Chemours om de tafel. Tot heden is er nog geen gesprek geweest. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Bij de bijeenkomst is vanavond een aantal adviseurs van de stichting aanwezig om samen de aanwezigen zich te beraden over te nemen vervolgstappen.
GenX
Van der Slot nam onlangs kennis van de uitlatingen door Govert Griffioen, directeur Europa DuPont, waarin hij excuses maakte over wat er is gebeurd bij het chemiebedrijf. Hij betreurde o.a. de lekkage van formaldehyde in augustus 2016. Van der Slot: Als bewoners hebben wij een lange lijst met vragen waarop wij nooit een antwoord op kregen. Hoeveel en welke schadelijke stoffen worden bij deze fabrieken gebruikt? De laatste nieuwe stof draagt de naam GenX. Deze stof werd nog nergens onderzocht en is daarom ook nog niet opgenomen op de Europese lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) bij Reach in Zwitserland. Sinds kort blijkt er ook nog een registratieplek te zijn in Finland. Hier zou GenX geregistreerd moeten gaan worden. De stof is opvolger van pfoa en c8 die als extreem gevaarlijk te boek staat. Als bewoners verwachten wij dat ook deze stof ook gevaarlijk is voor onze gezondheid.”
Aanpak bij calamiteit
Ook vraagt Stichting C8Dordt al meer dan een jaar naar de locaties van het e-nose snuffel systeem en welke stoffen hierdoor gedetecteerd worden. “Dit systeem kan, als de werking goed ingeregeld is een reeks van ongewenste stoffen melden. Waar en bij wie komen deze meldingen binnen? Ook hebben wij de vraag gesteld hoe worden wij als bewoners op de hoogte gebracht als er onverhoopt een ernstig ongeval gebeurt bij één van deze fabrieken. De bedrijven zijn allen in het bezit van een prachtig calamiteitenplan, deze stopt echter bij het hek. Met nog vers in het geheugen de enorme brand bij Chemiepack aan de Moerdijk maakt de vraag hiernaar zéér legitiem”, zegt Van der Slot.
Niet gekend
Gesproken wordt er niet tussen het chemiebedrijf en de stichting C8Dordt. Van der Slot: “Het eerste gesprek met onze stichting moet nog gaan plaatsvinden. Ook is er nog geen enkele beweging gemaakt richting onze bevolking. De bloedtesten worden gedragen door onze overheden. Onze belasting centen worden hiervoor ingezet. Het zou DuPont sieren om dit in ieder geval voor hun rekening te nemen. Ook zou het dit bedrijf goed doen als zij dit als eerste stap in de goede richting voor al onze bewoners zouden uitvoeren. De stichting C8Dordt is er klaar voor om samen met hun adviesteam het gesprek aan te gaan met DuPont/Chemours. De laatste 177 A4 tjes van de provincie Zuid-Holland geven geen directe duidelijkheid maar melden alleen een opsomming van alle opgestarte onderzoeken. Merkwaardig is dat wij als bewoners hierin niet gekend worden.”
Gifvrije en gezonde toekomst
Zitting kunnen nemen in het RIVM klankbordgroep dekt volgens de stichting C8Dordt nauwelijks de lading. “Tunnelvisie is wat wij op dit dossier niet kunnen gebruiken. Wij willen samenwerken richting een gifvrije en gezonde toekomst voor ons allemaal. En ook voor DuPont en Chemours die hoog op de wereldmarkt zouden kunnen gaan scoren met een gifvrije productie van grondstoffen die worden verwerkt in tal van gebruiksonderdelen en producten die op de markt verkrijgbaar zijn. DuPont / Chemours zet met al uw kennis en wetenschap in op deze groene koers. De bezorgde bewoners van Sliedrecht en Dordrecht willen graag hierover met u in gesprek. De waarheid moet echt boven tafel komen. Zonder deze is er helemaal geen toekomst”, stelt Van der Slot.
Citaat uit een eerder bericht op Sliedrecht24:
‘Volgens Dijksma staat nog niet vast dat GenX ook een ZZS is en wil ze wel onderzoek doen. Daar zouden dan de toxicologen Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht en Jacob de Boer van de Vrije Universiteit in Amsterdam aan mee moeten doen. Eind dit jaar verwacht Dijksma meer duidelijkheid.’
Geachte mevrouw Dijksma (ze zal dit bericht wellicht niet lezen, maar je weet maar nooit…): Hoe ver is dit onderzoek gevorderd? Zo rond deze tijd zouden de resultaten van dit onderzoek worden geopenbaard… Veel omwonenden van DuPont/Chemours zijn hier héél benieuwd naar… Mogen wij binnenkort op uw uitsluitsel rekenen?