PFOA gevonden op terrein van Evides

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Het wordt hoog tijd dat er een gezondheidsonderzoek komt in de regio naar de gevolgen van het gebruik van PFOA door het bedrijf DuPont. Donderdag 4 februari 2016 zegt het waterbedrijf Evides tegen dagblad AD De Dordtenaar dat de stof perfluoroctaanzuur (PFOA) is gevonden op het terrein. De stof is gebruikt door het bedrijf DuPont (tegenwoordig Chemours Nederland) aan de Baanhoekweg in Dordrecht voor de productie van teflon en is zeer giftig. 

De vestiging van DuPont (tegenwoordiger Chemours Nederland) in Dordrecht. (Foto Sliedrecht24)

Evides Waterbedrijf zorgt 24/7 voor drinkwater in Zuidwest-Nederland. Zij zuiveren rivier-, grond- en geïnfiltreerd duinwater en transporteren het kraanwater via ondergrondse leidingen. Uitdrukkelijk zegt Evides dat de grondwaterverontreiniging los staat van de drinkwaterwinning. Het terrein ligt waar PFOA in het grondwater is gevonden ligt pal tegenover DuPont. Tegen de krant zegt woordvoerder Sandra van de Vate van Evides dat het terrein is vervuild, maar is het leidingwater ‘op géén enkele manier in contact gekomen’ met het giftige grondwater. AD De Dordtenaar bericht dat wethouder Rik van der Linden van de vervuiling bij het drinkwaterbedrijf op de hoogte was. Spaarbekken De Grote Rug was volgens Van de Vate nooit besmet met PFOA. De waterzuiveringsinstallatie ligt niet ver van DuPont. 

Veilig
Op hun website staat de vraag ‘Is het drinkwater in Dordrecht en omstreken betrouwbaar?’ Evides antwoordt dan: “Het drinkwater in Dordrecht was en is betrouwbaar. In de media is in de afgelopen periode aandacht geweest voor het terrein van DuPont/Chemours. Het grondwater dat wij in Dordrecht voor de drinkwatervoorziening gebruiken, bevindt zich in diepe bronnen (tussen de 70 en 140 meter diep) aan de andere kant van het Eiland van Dordrecht: Jeugdland, polder De Biesbosch en de Kop van het Land. Zij zijn goed beschermd door een dikke kleilaag en qua ligging kan er geen afstromend water van DuPont/Chemours in terecht zijn gekomen of komen. Het oppervlaktewater dat we voor de drinkwatervoorziening gebruiken is niet afkomstig uit de buurt van Dordrecht, maar komt uit de Maas. Evides monitort de kwaliteit van bron tot kraan om te zorgen dat het drinkwater altijd van hoge, betrouwbare kwaliteit is.”

Vragen
Oud-lid provinciale staten van Zuid-Holland Eline van den Boogaard vraagt op Twitter ‘op grote schaal bloedonderzoek’. Dat is volgens haar de enige manier om uitsluitsel te krijgen. PvdA-statenlid Willem Minderhout zegt een verzoek om agenderen te hebben verzonden. Minderhout twittert: ‘Woensdag in Verkeer en Milieu’. De PVV-fractie in de provincie Zuid-Holland gaat ook vragen stellen. Henk de Vree (PVV): “Wij vragen bij gedeputeerde Rik Janssen naar de bevindingen van de Regionale Uitvoeringsdienst, de RUD, in de afgelopen jaren. Die is met het toezicht belast.”

Bloed
Sliedrecht24 berichtte de afgelopen maanden verschillende keren over de PFOA-zaak. Ook het voormalige statenlid van de provincie Zuid-Holland Eline van den Bogaard (PvdA) maakt zich grote zorgen. De provincie wist van de gevaren van PFOA. Eerder bewees het programma EenVandaag (AVROTROS) al dat de bloedwaarden schokkend hoog waren. Sliedrecht24 is op zoek naar een laboratorium, waar de Sliedrechtse fractievoorzitter van de PvdA Anton van Rees zijn bloed kan laten testen. Tot nu toe kreeg Van Rees steeds nul op rekest. De socialisten lokaal en in de provincie zijn de enigen die zich tot nu toe erg druk maken over de PFOA-zaak. Eind oktober gaf voormalig staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) het RIVM opdracht voor een nader onderzoek. De uitslag wordt volgende maand verwacht. 

 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld