PvdA: ‘Spoedig diepgaand onafhankelijk onderzoek teflonzaak’

SLIEDRECHT – Hoe groot is de schade die chemieconcern DuPont Nederland in Dordrecht heeft aangericht in de regio en vooral bij omwonenden door ammonium  perfluoroctanaat (PFOA) te lozen op de Beneden-Merwede en uit te stoten? De PvdA Sliedrecht wil het spoedig weten. De stof werd jaren in Dordrecht gebruikt voor de productie van teflon en is in 2012 vervangen door een andere fluorkoolstofverbinding, die minder schadelijk zou zijn. Ook daar worden overigens vraagtekens bij gezet.

De PvdA wil dat het college van B & W spoedig een eigen onafhankelijk onderzoek begint. (Luchtfoto AVROTROS EenVandaag)

Het kan ernstig zijn waarschuwde hoogleraar toxicologie Martin van den Berg in het AVROTROS-programma EenVandaag donderdag 8 oktober 2015. Hij bekeek een onderzoek naar de bloedwaarden van personeel van DuPont (tegenwoordig geheten Chemours – red.) en noemde deze ‘schokkend hoog’. 

Belang bevolking
De gemeente Sliedrecht wil onderzoeken afwachten en dan pas besluiten tot een mogelijk onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen voor inwoners van Sliedrecht. De PvdA Sliedrecht wil dat de gemeente eerder in actie komt. “Jammer dat na deze uitspraken van de toxicoloog er passief gebleven wordt. Ik zou in het belang van de bevolking aandringen op een spoedig onafhankelijk onderzoek”, aldus PvdA-fractievoorzitter Anton van Rees, die zelf eerder aangaf een bloedonderzoek te willen hebben, maar dat tot nu toe is geweigerd door de dienst Gezondheid & Jeugd. 

Uitspraak VS
Onderzoeksjournalist Arne van der Wal van Follow the Money zwengelde de kwestie weken geleden aan in een artikel. Hij verwees naar de Verenigde Staten (VS), waar inmiddels DuPont een eerste rechtszaak rond vervuiling en gevolgen door de stof verloren heeft. Een onafhankelijke wetenschappelijke commissie stelde eerder vast dat mensen ziek zouden zijn geworden van de stof PFOA met grote gevolgen. Daarbij gaat het niet alleen om kanker, maar ook om onder meer verminderde weerstand en hormoonverstoring. Chemours betwist dit. In de VS wordt gesproken over ‘één van de grootste milieuschandalen ooit’.

Overschrijdingen
Follow the Money dook ook in het milieujaarverslag van Dupont Nederland in Dordrecht over 2008. “De voorzuivering bij APFO [ammonium  perfluoroctanaat, red.] heeft ook in 2008 twee gevaarlijke afvalstromen tot gevolg had. Omdat dit proces in 2007 slechts vier maanden besloeg en in 2008 het gehele jaar is er een stijging geweest van het “Houtmeel ex vacuumfilter (bulk) – Eural 070111* dat verbrand moest worden (stijging van 94 naar 406 ton).” Verder staat erin: “De hoeveelheid Teflon dispersie die verbrand is gestegen van 142 ton in 2007 naar 303 ton in 2008. Dit is te verklaren door een te laat ingetrokken order van een klant.’ In 2008 was er dus sprake van 709 ton onvoorziene verbranding.” 

Diepgaand onafhankelijk onderzoek
Het onafhankelijk onderzoek dat moet komen moet over de volledige productie en uitstoot gaan, vindt de PvdA. Van Rees: “Dan kan worden vastgesteld of bewust met PFOA is gemanipuleerd of dat DuPont al dan niet bewust mazen heeft gezocht om ook in andere productieprocessen de volksgezondheid lager te waarderen, dan het streven naar mooie beurskoersen en vette bonussen. Wij willen spoedig een diepgaand onafhankelijk onderzoek.”

Voorbarig
De dienst Gezondheid & Jeugd berichtte Sliedrecht24 eerder ‘dat er geen signalen zijn dat in Sliedrecht meer kanker voor zou komen dan in de rest van de regio.’ Follow the Money schrijft: “De stelligheid van de dienst was bedoeld ter geruststelling, maar bleek te voorbarig. En dat niet eens zozeer omdat de sterftecijfers door kanker in Zuid-Holland Zuid met zijn rijkdom aan chemische industrie met een indexcijfer van 105 toch al het hoogste zijn van Nederland. Bij navraag van FTM op welke gegevens de dienst haar uitspraken baseerde, erkende zij slechts te beschikken over ‘beperkte en globale cijfers over het optreden van kanker en sterfte aan kanker in de regio Zuid-Holland Zuid. Hier kunnen geen conclusies aan verbonden worden in relatie tot mogelijke risico’s van PFOA.”

Vragen
Follow the Money onderzocht eerder de uitstoot door DuPont Nederland in Dordrecht. Naar aanleiding van de publicatie stelde de kamerleden Erik Smaling (SP) en Lutz Jacobi (PvdA) mede namens een aantal fractieleden vragen aan staatssecretaris Mansveld (Milieu). In de provincie Zuid-Holland stelde Willem Minderhout (PvdA) vragen. Daar zijn nog geen antwoorden op gekomen vanwege lopende onderzoeken, o.a. door de verantwoordelijke Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Sliedrecht24 wil de cijfers duidelijkheid van deze dienst en zal als dat niet wordt gegeven een WOB-verzoek doen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld