Raadslid wil zich laten testen op PFOA

SLIEDRECHT – Fractievoorzitter van de PvdA Anton van Rees wil zich laten testen op de stof PFOA, perfluoroctaanzuur. Gebruikt bij de productie van teflon door chemiebedrijf Chemours (voorheen Dupont). De brief zit vrijdagmorgen 18 september 2015 in de mailbox van de Dienst Gezondheid & Jeugd. 

Van Rees en zijn partij maken zich grote zorgen. Niet alleen over zijn eigen gezondheid. (foto gemeente Sliedrecht)

De stof PFOA is door chemiebedrijf Chemours (voorheen Dupont) aan de Baanhoekweg in Dordrecht tientallen jaren gebruikt voor de fabricage van teflon, waarop DuPont het patent bezat. De PvdA’r wil zich laten controleren op verhoogde PFOA. 

Vragen
Van Rees stelt de Dienst Gezondheid & Jeugd een aantal vragen: “Bent u bekend met de risico’s voor de volksgezondheid van het productieproces van teflon bij Dupont, zoals dat tot voor enige jaren heeft plaatsgevonden? Bent u in staat om middels onderzoek bij vragen van individuele bewoners uit uw verzorgingsgebied een verhoogde concentratie PFOA in het bloed vast te stellen? Zo ja kunt u dat onderzoek bij mij verrichten? Zo nee, waarom niet?” Eerder deze week liet de PvdA Sliedrecht weten vragen te stellen aan het college van B & W over de ’teflonzaak’. 

Statenlid
De PvdA Sliedrecht heeft ook hun statenlid in de provincie Zuid-Holland Willem Minderhout een bericht gestuurd. Ook Minderhout is bezig met de kwestie. “Ik hoop echt dat er nu een paar wakker schrikken”, zegt Van Rees. DuPont ligt al heel lang onder vuur (‘The case against Dupont‘) over teflonproductie in de Verenigde Staten. In Dordrecht werd tot 2012 bij de productie van teflon stof PFOA gebruikt. Of er een verband is tussen het krijgen van kanker staat nog niet vast zegt de woordvoerder van Chemours. Het bedrijf Chemours maakt nog steeds teflon, maar doet dat nu met andere hulpstoffen. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld