‘Onthulling monument Merwedegijzelaars liever zonder belangstellenden’

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht ziet zaterdag 3 oktober 2020 liever geen belangstellenden buiten genodigden bij de onthulling van het monument rond de Merwedegijzelaars aan de Adriaan Volkersingel. Dat schrijft de gemeente expliciet in de aankondiging van het programma.

Het fundament aan de Adriaan Volkersingel is donderdag 24 september 2020 geplaatst in het bijzijn van kunstenaar Richard van der Koppel, Anja van der Starre en burgemeester Dirk van der Borg. Op de eerste zaterdag van oktober 2020 wordt het monument, dat komende week wordt geplaatst, onthuld. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De gemeente gaf er de voorkeur aan om vooraf helemaal niets te berichten, maar daar wilde online krant Sliedrecht24 niet aan meewerken, omdat er publiciteit is gegeven in de weg er naartoe, zoals ‘de motie vreemd‘ van de gemeenteraad, de komst en de realisatie van het kunstwerk. Bovendien heeft de initiatiefnemer van het monument er ook al over gepubliceerd op sociale media. “De Coronamaatregelen en de veiligheid van de genodigden, die veelal tot de risicogroep behoren, maken dit noodzakelijk. Uiteraard is iedereen na de onthulling van harte uitgenodigd te gaan kijken”, schrijft de gemeente in de uitnodiging. 

Programma
Zaterdag 3 oktober 2020 worden in Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam (gem. Altena) monumenten rond de Merwedegijzelaars onthuld. In deze volgorde ook. Om 13.00 uur is dat in Sliedrecht met onder andere speeches van burgermeester Dirk van der Borg (CDA), initiatiefnemer voor het monument Anja van der Starre, nabestaanden van de Merwedegijzelaars en kunstenaar Richard van der Koppel.

Kort geschiedenis
In de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van rivier de Merwede hon­derden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd. Zo’n 25 van deze mannen keerden na de oorlog niet terug. Ter nagedachtenis aan de omgekomen mannen en om stil te staan bij deze dramatische gijzeling, hebben de gemeentes Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena een gezamenlijk monument in drie delen laten ontwerpen. In goede samenwerking hebben de drie gemeentes samen met enkele nabestaanden een mooi traject doorgelopen. Daaruit is volgens de betrokkenen een prachtig kunstwerk ontstaan, ontworpen door Richard van der Koppel. Het is met de geschiedenis in het achterhoofd begrijpelijk dat de organisatie als locatie voor een plaats aan de rivier heeft gekozen en niet bij het oorlogsmonument aan de Stationsweg / Rembrandtlaan. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld