Van der Koppel maakt monument voor Merwedegijzelaars

SLIEDRECHT – Beeldend kunstenaar Richard Van der Koppel (51) uit Genderen (gem. Altena) maakt het monument voor de Merwedegijzelaars. Hij noemt dat ‘heel eervol’. Dat maakt de organisatie vrijdagmiddag 7 februari 2020 bekend. De kunstenaar is vrijdagmorgen op de hoogte gesteld. Voor het maken van het kunstwerk waren drie kandidaten genomineerd. 

Richard van der Koppel is hier aan het werk aan een ander kunstwerk. (Archieffoto Patrick Guitjens)

In januari 2020 werden uit veertien inzendingen drie kunstenaars gekozen, die een ontwerp hebben gemaakt voor het monument. Van der Koppel reageert enthousiast als Sliedrecht24 om een reactie vraagt: “Ik ben heel blij en vind het eervol om deze opdracht te mogen uitvoeren. Het ontwerp heeft de commissie in het hart geraakt en dat is heel bijzonder. De afgelopen weken heb ik hard gewerkt aan het ontwerp en geprobeerd zo dicht mogelijk bij de emotie te komen en deze in het ontwerp te verwerken. Als dit dan ook zo goed lukt, is dat natuurlijk fantastisch. Eindelijk krijgen de Merwedegijzelaars de erkenning die ze verdienen en ga ik er voor zorgen dat er een bijzonder en mooi monument komt.”

Spannende race
Donderdag 6 februari 2020 presenteerden drie kunstenaars hun ontwerp aan de commissie, die de knoop doorhakte voor realisatie. “Het was spannend, maar de herkenning van de nabestaanden in het ontwerp, gaf de doorslag. Richard van der Koppel gaat daarom het monument voor de Merwedegijzelaars realiseren”, schrijven de betrokken gemeenten Sliedrecht, Altena en Hardinxveld-Giessendam. De commissie die het besluit nam, bestond uit de nabestaanden van de Merwedegijzelaars en een afvaardiging van de 4 en 5 mei comités. Zij waren aangenaam verrast met de mooie en bijzondere ideeën. “Met passende emotie komt het verhaal van de Merwedegijzelaars tot zijn recht in het ontwerp”, aldus de commissie. Het was volgens hen een spannende race om tot het winnende ontwerp te komen. De juryleden spraken over ‘een lastige keuze’. 

Dramatiek en beweging
Van der  Koppel is van kinds af aan gefascineerd door de magie van beelden. Hij studeerde beeldhouwen en monumentale vormgeving aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s Hertogenbosch, waar ik in 1997 afstudeerde met conceptueel werk. Dat heeft zich geëvolueerd tot figuratieve en esthetische beelden. Beelden vol dramatiek en beweging die zich begeven in het grensgebied van de klassieke en moderne beeldhouwkunst. Het monument wordt volgens de commissie bijzonder. Niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook omdat het een monument in drie delen wordt, dat ieder op zich een monument is, dat ‘af’ is. De drie monumenten komen te staan in de gemeentes Altena, Hardinxveld- Giessendam en Sliedrecht.

Ter nagedachtenis
Het monument is een nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars. In 1944 werden honderden overwegend jonge mannen aan weerszijden van de Merwede opgepakt en weggevoerd naar de kampen Vught en Amersfoort en veel van hen later naar Duitsland. Zo’n 25 van deze mannen keerden na de oorlog niet terug. De onthulling van het monument vindt plaats in mei 2020, op verschillende plaatsen in Sliedrecht, Altena en Hardinxveld-Giessendam.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld