Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

‘Gezamenlijk monument Merwedegijzelaars voor dodenherdenking 2020’

SLIEDRECHT – Een zogeheten motie vreemd en overleg tussen de drie burgemeesers van Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena (met Werkendam) heeft ertoe geleid dat er een gezamenlijk monument komt voor de Merwedegijzelaars. Er zijn ook afspraken gemaakt voor de procedure rond de keuze voor een uitvoerende (lokale) kunstenaar. Uitgangspunt is dat het monument uiterlijk 4 mei 2020 is gerealiseerd. Dat bericht bestuurlijke trekker burgemeester Bram van Hemmen (CDA) donderdag 14 november 2019 aan de gemeenteraad in een College Informatiebrief.

Dit is het oorlogsmonument op de hoek Stationsweg / Rembrandtlaan. Een locatie voor het monument noemt Van Hemmen nog niet. Om het plan voor een gezamenlijk monument nader uit te werken is er een ambtelijke werkgroep van de drie gemeenten in het leven geroepen die inmiddels een aantal keren bij elkaar is gekomen. De andere gemeenten staan er ook constructief in. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Half mei 2019 vond de herdenkingsbijeenkomst plaats in het kader van 75 jaar Merwedegijzelaars. In de aanloop hier naartoe bestond er veel belangstelling voor het verhaal van deze razzia tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat resulteerde in een Motie Vreemd om te komen tot een gedenkteken. Tijdens de raadsvergadering van half mei 2019 is deze motie unaniem aangenomen. Parallel daaraan liep het burgemeestersinitiatief.

Overleg
Aanleiding voor hen was het bijwonen van de herdenking van Kamp Amersfoort in april 2019. Met vertegenwoordigers van de drie gemeenten (nabestaanden Merwedegijzelaars en organisaties van de jaarlijkse Dodenherdenking), leden van de ambtelijke werkgroep en de burgemeester van Sliedrecht is onlangs in goed overleg met elkaar gesproken over de wensen en de richtlijnen voor de totstandkoming van een gezamenlijk monument voor de Merwedegijzelaars.

2 gedachten over “‘Gezamenlijk monument Merwedegijzelaars voor dodenherdenking 2020’”

  1. Dit had al vaker moeten gebeuren, het was voor de hele regio een ingrijpende gebeurtenis die ook nu niet vergeten mag worden.

  2. Goed initiatief! Bij waardig herdenken hoort ook een waardig gedenkteken. Mooi zou zijn als het in de stijl kan van de Crossers, niemand hoeft dan zichzelf af te vragen wat hier mee wordt bedoeld.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld