Japans restaurant Oishi Fusion

Sliedrecht krijgt gedenkteken voor Merwedegijzelaars

SLIEDRECHT – De gemeenteraad van Sliedrecht heeft dinsdagavond 14 mei 2019 ‘een motie vreemd aan de orde van de dag’ vanuit het CDA ondersteund. Unaniem werd de motie aangenomen voor realisatie van een gedenkteken voor de Sliedrechtse Merwedegijzelaars.

Er is dit jaar veel aandacht is voor het verhaal van de Merwedegijzelaars. De bekendheid van de namen van de Merwedegijzelaars leidt tot meer besef over de verschrikkingen in de oorlog. De politieke partijen zijn het erover eens zijn dat het verhaal van de Merwedegijzelaars doorverteld moet blijven worden aan volgende generaties en vinden ook dat de namen van de Merwedegijzelaars bij velen niet bekend zijn. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“In de kern komt dit erop neer dat de Merwedegijzelaars recent veel (terechte) aandacht hebben gehad. Als Sliedrecht hebben wij nog geen gedenkteken voor deze specifieke gebeurtenis. Dat vinden wij een gemis”, licht fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA) toe.
Oproep aan college
In de motie riep het CDA met de andere partijen het college op om in overleg met betrokken partijen en instanties een gedenkteken op te richten met de namen van de Sliedrechtse Merwedegijzelaars, deze te plaatsen op een centrale en toegankelijke plaats in de openbare ruimte van Sliedrecht en dit te realiseren vóór de viering van 75 jaar bevrijding. In aanloop naar het indienen van deze motie heeft het CDA Sliedrecht contact gehad met Anja van der Starre (Merwedegijzelaars) en Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht, die zich positief hebben uitgelaten. De motie werd unaniem aangenomen.

2 gedachten over “Sliedrecht krijgt gedenkteken voor Merwedegijzelaars”

 1. Goed gedaan!Bedankt voor dit gesteund hebben
  een een prachtig gedenkteken.
  Mensen kunnen nooit zo een verschrikkelijk gebeurtenis
  vergeten.

 2. Wat een prachtig voornemen. Eindelijk.
  Het zou al mooi zijn wanneer er een gedenkplaat zou komen met de namen van de jongens/mannen die helaas niet teruggekomen zijn.
  (Bijv. op het monument aan de stationsweg.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld