Kunstenaars gezocht voor monument(en) Merwedegijzelaars

SLIEDRECHT – Op initiatief van nabestaanden van de Merwedegijzelaars, de gemeenten Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena wordt er een monument in drie delen (of worden er drie monumenten) opgericht voor de honderden mannen die zijn opgepakt en weggevoerd in mei 1944. Voor het realiseren van de monumenten worden kunstenaars gezocht.

In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd naar de kampen Vught en Amersfoort.

De werkgroep die dit project begeleidt, nodigt kunstenaars uit om het monument voor de Merwedegijzelaars te maken in de openbare ruimte van Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena.

Geschiedenis
In de nacht van 9 op 10 mei 1944 schiet het verzet bij de Helsluis twee landwachters dood. Als represaille worden in de week daarna aan beide zijden van de rivier de Merwede honderden veelal jonge mannen opgepakt en door de bezetter weggevoerd naar de kampen Vught en Amersfoort. Vanuit Amersfoort worden velen naar concentratiekampen in Duitsland op transport gesteld. Van deze groep gijzelaars zijn 25 jonge mannen niet teruggekeerd. De heftige ervaringen van overlevenden en nabestaanden hebben veel invloed gehad op hun levens en op hun gezinnen. Ter nagedachtenis aan de omgekomen mannen en om stil te staan bij deze dramatische gijzeling, willen de drie gemeenten een gezamenlijk monument in drie delen voor de drie gemeenten realiseren. Op NPO Start is de documentaire terug te kijken die is uitgezonden op 4 mei 2019 door de NOS ‘De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders’.

Uitgangspunten
Voor het maken van het monument zijn uitgangspunten en randvoorwaarden opgesteld. Het monument wordt verdeeld over de drie gemeenten en vertelt het verhaal van de Merwedegijzelaars. Eén deel in Sliedrecht, één deel in Hardinxveld-Giessendam en één deel in de gemeente Altena (Werkendam). De rivier de Merwede kan een verbindend element zijn. Specifieke elementen per gemeente kunnen in het kunstwerk terugkomen, maar geen vermelding van namen. Het monument mag – met respect – aanraakbaar zijn moet klaar zijn maandag 4 mei 2020.

Locatie monumenten
In Hardinxveld-Giessendam bestaat de voorkeur om het monument voor de Merwedegijzelaars naast de bestaande herdenkingsmonumenten te plaatsen. In Altena en Sliedrecht wordt nog nagedacht over de locatie voor het monument. Dit wordt de komende tijd duidelijk. De inkoopprocedure van de Drechtstedengemeenten is op dit project van toepassing.

Tekst gaat verder onder tweet.

Procedure
Tot maandag 6 januari 2020, 9.00 uur, kunnen kunstenaars laten weten interesse te hebben om de kunstwerken te maken door het aanleveren van een portfolio, een bewijs van ervaring met het realiseren van kunstwerken in de openbare ruimte, motivatie waarom u dit kunstwerk wilt maken én bewijs dat hij of zij een lokaal kunstenaar is en/of betrokkenheid heeft met het onderwerp. Op deze stukken vindt de beoordeling plaats. Kunstenaars kunnen de stukken inleveren in het gemeentehuis van Sliedrecht, t.a.v. mevrouw M. Visscher-van Dorth, Industrieweg 11,
Sliedrecht of digitaal via m.visscher@sliedrecht.nl Bij deze ronde lever je geen schetsontwerp en prijsopgave mee.

Kunstenaar gekozen
In de week van maandag 6 januari 2020 worden de inschrijvingen beoordeeld en worden kunstenaars geselecteerd. De geselecteerde kunstenaars maken een ontwerp waarvoor een vergoeding beschikbaar is van € 500,– per kunstenaar. Donderdag 6 februari 2020 wordt het winnende ontwerp geselecteerd van de kunstenaar die de opdracht mag uitvoeren. Het kunstwerk wordt gemaakt. Het kunstwerk wordt geplaatst op de drie locaties vóór maandag 4 mei 2020. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld