Medisch specialisten Albert Schweitzer ziekenhuis: ‘Blijf niet lopen met klachten’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Artsen in het Albert Schweitzer ziekenhuis die kanker behandelen, zagen het afgelopen jaar een flinke daling in het aantal nieuwe diagnoses. De gemiddelde afname, verdeeld over diverse medische specialismen, bedraagt bijna twintig procent. “We zijn bezorgd dat patiënten uit angst voor corona te lang blijven lopen met klachten voordat ze naar de huisarts gaan”, zegt Annemieke Thijssen, maag-darm-leverarts en voorzitter van de Oncologiecommissie van het ziekenhuis.

Maag-darm-leverarts Annemieke Thijssen: “Het ziekenhuis is een veilige omgeving en wij kunnen nieuwe patiënten gewoon ontvangen.” (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)

Een groep patiënten die statistisch gezien kanker zou moeten hebben, is nu niet in beeld bij het ziekenhuis. Thijssen: “Onze vrees is dat we een toename gaan zien van mensen die zich later alsnog melden met kanker in een verder gevorderd stadium. Daarom willen we iedereen dringend oproepen om zorg niet te mijden uit angst om corona te krijgen en ook niet uit angst om ons tot last te zijn.”

Dip
Tijdens de eerste en tweede coronagolf in 2020 kwam de reguliere zorg in ziekenhuizen grotendeels stil te liggen. “In die periode zijn we ondanks alle beperkingen toch zorg blijven bieden aan nieuwe oncologische patiënten, met zo weinig mogelijk uitstel in onderzoek en behandeling”, aldus Thijssen. “Inmiddels is de hectiek wat afgenomen en krijgen we beter overzicht over het voorbije jaar. Nu zien we dat we over de hele linie een groep patiënten als het ware kwijt zijn.” Dit betreft alle specialismen die kanker behandelen. Cijfers uit de regio tonen zelfs een extra grote ‘dip’ in het aantal nieuwe diagnoses van long- en darmkanker. Thijssen: “Bij darmkanker speelt onder meer mee dat er een tijdlang geen bevolkingsonderzoek plaatsvond, maar voor longkanker is zo’n preventief onderzoek er niet. Patiënten kunnen bij een ander ziekenhuis hun heil hebben gezocht, maar andere ziekenhuizen zien hetzelfde beeld. Het lastige is dat we het niet kunnen verklaren. Er bestaat geen monitor voor mensen die niet komen. Misschien speelt zelfs de nuchtere volksaard in onze regio een rol, waardoor mensen de klachten eerst nog maar een tijdje aanzien.”

Blijf niet weg
Vanuit haar eigen medische specialisme, waar darmkanker onder valt, benadrukken Thijssen en haar collega’s ook richting huisartsen dat er altijd ruimte is voor nieuwe patiënten. “Zeker wanneer klachten kunnen duiden op kanker. Wij beoordelen elke nieuwe verwijzing meteen op het mogelijke risico. Een scopie van de darm bij spoedeisende klachten is snel mogelijk. Maar een huisarts kan alleen een patiënt verwijzen die zich ook daadwerkelijk meldt.” Namens alle specialismen uit het Albert Schweitzer ziekenhuis die oncologische zorg bieden, roept Thijssen daarom inwoners van de regio daarom op om niet weg te blijven en bij klachten de huisarts te bezoeken: “Het ziekenhuis is een veilige omgeving en wij kunnen nieuwe patiënten gewoon ontvangen. Het is moeilijker om patiënten te genezen die lang hebben gewacht voordat ze bij ons kwamen.”

2 gedachten over “Medisch specialisten Albert Schweitzer ziekenhuis: ‘Blijf niet lopen met klachten’”

  1. Ik heb al een Darmperforatie achter de rug wat bijna het mijn leven heeft gekost omdat de arts van het ziekenhuis maar geen scan wilde maken. Ik heb uren gelegen met zo verschrikkelijke pijn wat niet te harden was dat uiteindelijk na middernacht toch een scan is gemaakt dat ik al zover was dat ik het zelf niet bewust heb meegemaakt. Toen ik bijkwam was ik geopereerd en lag met mijn handen vastgebonden aan het bed en met een kapje op mijn gezicht voor de ademhaling. Het bleek dat ik een gat van 5 x 5 in de darm had dat alles door mijn lichaam gegaan. Ik heb gevochten voor mijn leven en door bijkomende ontstekingen heb ik maanden gelegen met een groot gat in mijn buik en stoma totdat door een slang in de opening in mijn buik verbonden aan een apparaat alles moest herstellen. Wat ik zo vreemd is dat ze mij nooit meer terug hebben laten komen om te kijken hoe het is verlopen. Ik heb mijn huisarts meegedeeld dat ik aldoor last heb van mijn buik en darmen en dan zegt hij, we zullen bloedonderzoek doen en dat wordt er aldoor gedaan. Ik kan wel aan de gang blijven met bloedonderzoek en dat gaat ook met alles serieus na een hartinfarct dat daarna ben opgeroepen dat ik aan de bloedtransfusie moest en nooit hebben ze verder onderzoek gedaan waar dat bloedverlies vandaan is gekomen. Ik heb ernstige apneu en na onderzoek wasrbij ik een nacht moest blijven dat zij het zouden monitoren en de uitslag is dat ik vanuit de hersenstam
    onvoldoende zuurstof naar de hersenen gaat en dat ze mij zouden doorsturen naar de cardioloog en longarts. Daar zit ik nu bijna 3 weken op te wachten en ik ben op de dag erger vermoeid val steeds in slaap en ben meer nerveus en zit op de bank als een sombie. Ik moet er wel zelf achteraan maar de moed zakt mij in de schoenen

  2. Ik heb al een lange tijd pijn in mijn darm stelsel en pijn in scrotum maar ze kunnen niks vinden scolon scopie gehad en verder onderzoeken levert niks op ik ben al door de malle molen gegaan maar de pijn word steeds gevraagd ik ben onder behandeling in het Antonius ziekenhuis maar alleen telefonisch heb een seconde opionen bij het UMC het schiet niet op ik ben bang dat ik het niet ga redden het duurt te lang.
    Ik ben 67 ik wil nog wel een paar jaar doorgaan mijn mob nr 0633642847.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld