Column: Vervuilde grond

Alsof wij de laatste generatie op deze aardkloot zijn, wordt vervuilde PFOA-grond op minder vervuilde PFOA-grond in de polder van Sliedrecht-Noord gestort. Wat een hufterig gedrag is dit. Online krant Sliedrecht24 bracht het nieuws begin maart, toen ineens de grondberg aan Benedenveer werd geruimd. Deze week kwamen de Sliedrechters Joop Keesmaat en Johan Lavooi met hun onderzoeksresultaten naar de grond naar buiten. 

De vervuilde grond aan Benedenveer wordt weggehaald. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Burgers pikken het niet meer, dat de natuur naar de knoppen wordt geholpen door chemiebedrijven en (semi-)overheidsinstanties. De gemeente Sliedrecht, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, aannemer Blokland zijn betrokkenen in het verhaal. Ze hebben wat mij betreft wat uit te leggen. En onthoud! Bij het wijzen van de vinger naar de ander wijzen er altijd drie naar je zelf. De verantwoordelijken moeten boeten! Vind ik, want dit kan niet.

Het dumpen van vervuilde grond in de polder is ook nogeens niet de eerste keer. Met de brief van Keesmaat en Lavooi wordt de gemeenteraad hopelijk wakker geschud. Geen enkele politieke partij zette vraagtekens bij het grondtransport, op D66 na. Die dook er in en vroeg wie eigenlijk de kosten voor het transport betaalde. Maar daar bleef het bij. In het verleden deed ook Geduld-2.0 dat bij het grond, die werd afgevoerd van het Land van Matena in Papendrecht (grens Sliedrecht) naar Sliedrecht-Noord.

Waar waren de andere politieke partijen? Ik zou een hardere opstelling van de Sliedrechtse politiek op prijs stellen met een reeks waarom, hoe en wat vragen. In een poging om de onderste steen boven te krijgen. 

Ik kan me als liefhebber van de natuur best wel boos maken. Wie helpt hier de boel mee naar de Filistijnen? Wie is corrupt? Wie spreekt niet de waarheid? Wie verstrekte onjuiste informatie? Waarom wordt vervuiling door de gemeente Sliedrecht toegestaan? Waar was de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid? Het leidt ook tot vragen in Provinciale Staten van Zuid-Holland heb ik vandaag gehoord. 

Nu we het toch over vervuiling hebben. Tot eind december 2020 lagen er op Het Plaatje aan de Molendijk zeker drie opslagplaatsen met ernstig vervuilde grond. Volgens deskundigen ging het om zo’n 700 kubieke meter. Ze waren ingepakt in landbouwplastic en er stond een hekwerk omheen. Er stonden zelfs bordjes met een doodskop erop en de klasse. De grond mocht nergens worden gestort, maar begin dit jaar waren deze hopen grond plotseling verdwenen. Wie weet er meer? Waar is de grond naartoe gegaan? Wie gaf opdracht? Hopelijk is deze grond op een juiste manier verwerkt. Of ligt die grond nu ook in de polder?

Wordt vervolgd. 

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

3 gedachten over “Column: Vervuilde grond”

  1. Een kleine toelichting:

    De redactie van Sliedrecht24 heeft in maart Kringloopwinkel Sliedrecht gevraagd of zij een ondersteunende bijdrage wilden leveren voor een onderzoek op tien plaatsen in Sliedrecht. Totale kosten voor het onderzoek ook bij Jacob de Boer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam bedroegen 3.000 euro. De Kringloopwinkel Sliedrecht was bereid een bijdrage te leveren. De rest zou online krant Sliedrecht24 moeten betalen, dat was een flink bedrag. We hebben er toen van af gezien.

  2. Toch jammer, dat Geduld-2.0 er niet meer is. Bij de eerdere transporten van vervuilde grond vanuit Papendrecht (Het land van Matena) stelde ondergetekende (toen nog fractielid van PRO Sliedrecht, maar later actief voor Geduld-2.0) reeksen van vragen aan het college en bleek uiteindelijk de “onkunde” van de Omgevingsdienst. Als u de zoektermen “Venis Matena” invoert op de Sliedrecht24-site vindt u alles uit 2018 terug. Onder het artikel over de grondonderzoeken geëntameerd door de heren Keesmaat en Lavooij schrijft Martin Dekker dat er in 2018 geen enkele lokale partij aan de bel trok, daarin vergist de heer Dekker zich dus.
    Trouwens ik ben wel benieuwd, waar er straks nog ruimte zal zijn voor 1250 woningen als een groot deel van de polder al bedorven is door vervuilde grond. Maar dat is natuurlijk van later zorg.

  3. Joop en Johan hebben, slim maar toch op een relatief simpele manier, iets bloot gelegd wat anders onder de groene zoden zou blijven liggen (om die beeldspraak maar te gebruiken).

    Naast, uiteraard, een grondig onderzoek wie wat heeft gedaan en hoe dit in de toekomst te voorkomen moet er natuurlijk meer gebeuren. Hoe vervuild is Sliedrecht eigenlijk?

    Als Raad zou ik voorstellen om uit elk gebied/wijk een monster te nemen en dat laten controleren en niet af te gaan op Zuid-Hollandse meningen of officiële instanties. Meer een check daarop. Dan weten we waar aan toe zijn en kunnen we een plan maken om tot een schoonmaakactie te komen.

    Ik ben niet zo’n blije Drechtstedenfan maar wellicht is dit nou precies een voorbeeld waar samenwerking moet. Dit is ongetwijfeld niet alleen een Sliedrechts probleem. Bovendien wordt huizen bouwen, wat men zelfs van plan is in Sliedrecht Noord, zo wel heel moeilijk.

    Een beetje Raad pakt dit gewoon op en kan daarmee, eindelijk (wat mij betreft), wat meer aanzien krijgen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld