INGEZONDEN BRIEF: Verduurzamingdrift nog immer chaotisch en ongedefinieerd

Het werk aan Warmtenet begon half maart 2020. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Verleden week viel bij mij een brief in de bus afkomstig van het Sliedrechts staatsbedrijf Tablis, wat doet in onderdakvoorziening voor -vooral- mensen met een krappe beurs. U weet wellicht dat dit bedrijf wegens bemoeienissen door ‘ons’ B&W team alweer een tijdje terug heeft besloten ruim duizend huurders van sociale huurwoningen op Sliedrecht- Oost af te snijden van het aardgas..? En dat huizenbezitters in dit dorpsdeel door het realiseren van een ‘duurzaam’ warmtenet mee moeten gaan in deze gekte..?

Zo u dit niet weet, de aanloop daartoe:

Mede door naïef enthousiasme van Tablis- directrice Liesbeth Marchesini, werd drie jaar terug vrijwel direct begonnen met de voorbereidingen voor de ‘energietransitie’ in ‘ons’ dorp. Ik ben er nog immer niet achter wie nu precies heeft aangestuurd op de door minister Ollongren toegekende miljoenensubsidie daarvoor, maar zeker is dat die aangevraagd moest worden: de Sliedrechtse bestuurlijke autoriteiten waren dan ook GEENSZINS gedwongen deze moloch (om het maar ff bijbels te omschrijven) hiel- klakkend te accepteren. Resumerend: Sliedrecht werd door deze subsidieaanvraag (gebaseerd op oprechte of gesimuleerde klimaatpaniek) dan wel één van de slechts 27 testgemeenten in Nederland voor ‘van het gas af’. Door voortschrijdende inzichten gaat dan ook inmiddels geen enkele nieuwe ‘proefgemeente’ in Nederland meer van het gas af. Aangaande Sliedrecht is het resultaat tot nu toe dat Sliedrecht- Oost inmiddels deels een bouwplaats en een infrastructurele chaos is geworden. Of ‘groen’ hier de drijfveer was/is, is tenminste discutabel. Wellicht dat het NPO programma ‘Pointer’ -inmiddels aangeschreven- hier door gedegen onderzoek een belangenverstrengeling kan aantonen.

M.b.t. de inhoud van de brief:

Drie weken terug nog werd door Sliedrecht24 bekendgemaakt dat Tablis moeilijkheden ondervindt met toeleveranciers, welke materialen voor deze ‘klimaatpaniek’ niet op tijd zouden kunnen leveren. Het directe gevolg daarvan is dat ik als bewoner van de Tuinfluiterflat nog anderhalve maand moet wachten op vervanging van mijn ‘on- duurzame’ ramen door ‘duurzame’ beglazing. Daardoor loopt logischerwijs de ‘verduurzaming’ van de Tuinfluiterflat fiks uit. De totale duur van de ‘verduurzaming’ van de gehele Tuinfluiterflat zou volgens planning aanvankelijk dan ook tot eind november duren. Inmiddels is nog niet één woning in de flat volledig ‘verduurzaamd’ (niet eens voor de helft), en aan de korte vleugel (veertig woningen) is nog helemaal NIETS gedaan. Eind november is schier onhaalbaar, dus dan maar de winter in, ‘dat kan niet anders’ liet een medewerker van het (ver)bouwbedrijf SW zich ontvallen.

Tablis rept in de ontvangen brief echter met geen letter over de stagnering m.b.t. de ‘verduurzaming’. Maar wat staat er dan wél in de brief?

Daarin staat dat de Tuinfluiterflat nog voor de winter op een ‘duurzaam’ warmtenet wordt aangesloten. In de wetenschap dat tientallen woningen dan nog steeds NIET geïsoleerd zijn voor de gegarandeerde zestig graden temperatuur van het warmtenet (op gas is/was dit gemiddeld tachtig graden), dramt Tablis dus met HVC mee. Ter compensatie mag je als huurder dan wel een elektrisch kacheltje van Tablis lenen. En of men (SW) in de winterkou doorgaat met ramen, deuren, en panelen vervangen, interesseert Tablis blijkbaar niet. Onbegrijpelijk als men zich beseft dat de Tuinfluiterflat voor 70% wordt bewoont door ouderen, waarvan velen hoogbejaard.

Nog even over dit ‘duurzaam’ warmtenet:

Het betreft op Sliedrecht- Oost een warmtenet wat zeker nog vijf jaar blijft draaien op een stuk of acht gas- gestookte ‘energiecentrales’ (aggregaten), welke HVC onder meer heeft ‘geparkeerd’ op het parkeerterrein aan de Thorbeckelaan tegenover het Feitsmapark. Daar is niets ‘nieuws’, ‘duurzaams’ of ‘geothermisch’ aan. Sterker nog: er is nog geen meter in de aardlaag geboord (men moet dan ook zo’n vier kilometer de aardkorst in) en geothermisch onderzoek naar de bodemgesteldheid m.b.t. de juiste plaats voor het doublet is ook nog niet gedaan. In onder meer ’s Gravezande flikte HVC hetzelfde ‘huzarenstukje’: men wil blijkbaar graag ‘binnen zijn’ voordat de scepsis op grote schaal -nationaal- toestaat. De haast die men heeft, heeft echter meer te maken met de insteek dat men (HVC) in Zuid Holland de onbetwiste monopolist wil worden aangaande de exploitatie van dergelijke warmtenetten. Wanneer de staatsubsidie voor (de aanleg van) warmtenetten wegvalt -welke voorlopig nog de meerprijs voor levering van aardwarmte t.o.v. gas compenseert- kan HVC u dan ook de hoofdprijs laten betalen.

Tot slot:

‘Onze’ gemeente heeft zich ontdaan van Eneco- aandelen. Hoewel daar fiks is geïncasseerd, kan ‘onze’ gemeente daardoor ook niet meer profiteren van Eneco- winsten. Anderzijds zijn ‘onze’ bestuurlijke autoriteiten een nauwere samenwerking aangegaan met Stedin en HVC. Wellicht zal hier ergens de echte motivatie liggen m.b.t. het ‘verduurzamen’ van Sliedrecht. Met een veronderstelt herstel -of een gewenste sturing (hoe arrogant) van het klimaat- heeft het niets te maken: een ieder welke de materie goed heeft onderzocht weet dit inmiddels.

Bert Verschoor

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

7 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Verduurzamingdrift nog immer chaotisch en ongedefinieerd”

  1. Afgelopen winter had ik 4 brieven verstuurd naar Tablis Wonen. Naar mevr. Marchesini, mevr. Lelivelt, Slim Wonen en de wooncoach. Met de vraag waarom het warmtenet niet democratisch was gegaan. Totaal niks teruggehad.
    Ook vroeg ik hoe Slim Wonen in elkaar zat. Hoe werkt deze commissie. Een bestuurslid die in een koophuis mag wonen, hoe kan iemand dan een huurder begrijpen? Ook al zijn deelnemers nog zo sympathiek maar hoe kunnen ze ons begrijpen wat we tegenkomen.
    Het gaat de doofpot in!
    Wie komt er voor ons op? Ervaren ze straks zelf de warmte van een elektrisch kacheltje?

  2. Inderdaad heer Vogel. Wij huren voor de maximale prijs in de Locksweer .Van de 18 ramen zijn er 4 dubbel glas .Wel adverteren als er een woning vrij komt met woning met dubbel glas. Hoe zoo Tablis en verduurzamen ?

  3. Ik huur ook bij Tablis en ik betaal maandelijks 10 euro aan gas en licht aan mijn energieleverancier. Ik switch elk jaar en mijn verbruik is laag omdat ik vrijwel nooit thuis ben. Zeer benieuwd of ze mij deze tarieven kunnen voorleggen met warmtenet.

  4. Ik ben met het bovenstaande helemaal eens, ook bij ons in de nachtegaal flat is ook geen enquête gehouden wie er voor of tegen is dit wordt gewoon door je strot geduwd. Ook heb ik al vernomen dat er in de Havik flat er al € 25,00 bij de huur komt, wordt dit terug verdient met de stookkosten? Ze vergeten dat bij in de jaarlijkse huur verhoging dit bedrag ook wordt meegenomen m.a.w het is helemaal niet gratis zoals iedereen verkondigt.

  5. Gemeente Sliedrecht had pas een artikel geplaatst over huurders in de wekelijkse plaatselijke krant. Er stond dat de huurders daarmee eens waren. 70% moest hiermee eens zijn en dan ging het door.
    Er is NOOIT iets gevraagd aan de huurders in de Tuinfluiter. Ook werden pannen en een kooktoestel beloofd. NOOIT heeft de Tuinfluiter hiervan gehoord. Ik in ieder geval niet. Ze staan niet stil dat je je eigen spullen in de prullenbak moet gooien. Beslist HVC uit welke pannen we moeten koken? Geef een onkostenvergoeding! Ieder huishouden heeft z’n eigen verlies in deze.
    Nee hoor, Tablis Wonen is helemaal niet voor ‘de kleinere beurs’. Want de schade die er nu is, verdienen bewoners niet terug. Juist huurverhoging ligt op de loer. Het is een schande om zo met huurders om te gaan. Het is een schande om zo met onze spullen om te gaan.

    Wij moeten verduurzamen?
    De Tuinfluiter heeft een zaaltje.
    Tablis bemoeit zich niet met het zaaltje. Zowel Waardeburgh, stichting Welzijn als particuliere huurders lieten de verwarming jarenlang branden. Ze liepen zo weg terwijl er 3 dagen niemand aanwezig was. Ik attendeerde Tablis Wonen en de gebruikers er steeds op en deed dit een paar jaar iedere dag uit…hun nalatigheid liep ik na. Ik werd er moedeloos van!!! Ik deed dit vrijwillig en belangeloos.
    Ik deed dit omdat ik niet gerust was dat de huurders deze rekening gezamelijk moesten betalen. Want dit kan niet iedereen.

    Tablis Wonen intereseerde dit weggegooide vervuilde gebruik helemaal niet en de andere partijen net zo min. Moeten wij nu leren hoe je moet verduurzamen? Hoe je om moet gaan met energie en de rekening ervan?
    Welke interesse toont Slim Wonen? Helemaal niks want je kunt al deelnemen in deze commissie ook als je geen huurder bent. In gesprek gaan met ons doen ze niet.
    Een onbetrouwbare bende en ze maken hun eigen verhaal passend. Het vertrouwen krijgen ze écht niet zomaar terug. Welke politieke partij in Sliedrecht komt voor ons op? Ook geen ene. Het is daar ook slappe hap.

  6. Heel mooi verwoord had het niet beter kunnen doen
    Maar wat kunnen we doen tegen deze monopoli van woningbouw corporations
    Blijkt wel dat de gemeente Sliedrecht naar de pijpen danst van de grootheden dat is toch wel jammer ook dat de Thorbeckelaan voor de 6x open gaat met alle gevolgen van dien en dan maar niet te spreken van alle overlast draaiende stinkende diesel motoren buiten 25 graden je kan geen deur open zetten want je gaat door van de lucht heb je geluk dat je net iets verder weg zit van de diesel generatoren dan krijg je wel overlast met geluid heel de dag branders horen blazen (wordt een mens ook gek van ) en maar niet te spreken over de tractoren welke met volle snelheid tegen het verkeer inrijden op de Thorbeckelaan iets waar je totaal geen rekening mee houd als je uit je auto stapt om te gaan winkelen bij bijv bakker vlot of boekhandel de vos waar je na 5 omwegen eindelijk terecht bent gekomen enz enz enz ik stop maar met schrijven want kan nog wel uren doorgaan laten we maar positief blijven lachen en denken eind november kunnen we weer normaal op de Thorbeckelaan Rijden

  7. Ik ben het met meneer Verschoor helemaal eens. Volgens mij is de woningbouw bang van HVC wij worden ook gestraft hier mee. Dus ook twee maanden zonder verwarming ,en kunnen ook een kacheltje krijgen van de woningbouw.
    De woningen zijn bij ons ook slecht geisoleerd en veel tocht maar de woningbouw heeft daar geen oren naar.
    de woning waar ik het over heb is de Lijsterhof

Plaats een reactie

*=Verplicht veld