Eindejaarsbijdrage: ‘Een kloof, zo breed als een tunnelbak’

SLIEDRECHT – Uit en over Sliedrecht laten we ieder jaar tussen de kerstdagen en jaarwisseling op Sliedrecht24 een aantal mensen terugkijken op gebeurtenissen. Een terugblik op 2021 en vooruitkijken naar het jaar 2022. Bijdragen leveren deze keer Anja van der Starre, de vrouw achter de website rond de Merwedegijzelaars (zaterdag 25 december 2021), Marianne Bor-v.d. Berg, directeur van openbare basisschool De Wilgen (zondag 26 december 2021), André Visser, directeur VMBO chr. scholengemeenschap De Lage Waard (maandag 27 december 2021), oud-wethouder Johan Lavooi (dinsdag 28 december 2021), voorzitter van Stichting De Kaai Joke van Bakel-Middelweerd (woensdag 29 december 2021), Adrie Stuij, voorzitter van de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (donderdag 30 december 2021) en burgemeester Jan de Vries (CDA) (vrijdag 31 december 2021). Journalist en hoofdredacteur van online krant Sliedrecht24 Peter Donk levert een bijdrage voor nieuwjaarsdag (zaterdag 1 januari 2022). 

Vandaag: Johan Lavooi, oud-wethouder en blijvend volger van politieke besluitvorming

Tussen de Sliedrechtse politiek en de bevolking gaapt een kloof, zo breed als een tunnelbak onder de A15. Ik noem één voorbeeld. Onlangs werd een vergadering van de gemeenteraad gehouden over het paradepaardje van het college : de Omgevingsvisie. Een bewoner van het Februariplantsoen was inspreker. Hij was er achter gekomen dat er plannen zijn om achter zijn woning een tunnel of een viaduct te maken. Grote schrik natuurlijk. Van de kant van de gemeente had hij daar nooit iets van vernomen. Hij stelde nu een aantal vragen aan de gemeenteraad. Maar de  raad brandde zich er niet aan.

Beloofd werd dat de inspreker een brief van het college zou krijgen. Iets dergelijks overkwam de besturen van de korfbalvereniging, de moestuin, ABC en Wilhelmus. En de bewoners van de vijfhoog flats van woningcorporatie Tablis Wonen weten waarschijnlijk ook nog van niks. De verenigingen zijn nooit rechtstreeks op de hoogte gesteld van plannen waarbij hun accommodatie wel eens zou kunnen verdwijnen. “Het zijn maar tekeningen, het is nog niet zo ver, komt later pas aan de orde.”

Het college gaat – zeker bij dit onderwerp – heel slordig om met bewoners. Tegelijk straalt men in AD De Dordtenaar zelfgenoegzaamheid uit. Men presenteert propagandamateriaal op de markt en deelt een koekje uit. En in Het Kompas plaatst men – ook deze week weer – nietszeggende artikeltjes. Alsof de mensen dit spel niet doorzien.

Zodra er concrete vragen worden gesteld, dan wordt het stil. Ik heb samen met anderen een officiële inspraakreactie gestuurd. Over de tunnelbak stelde ik eenvoudige vragen. Zoals  ‘Wat moet zoiets nou kosten? Welk probleem lost het nu op? Moet het bronbad De Lockhorst inderdaad verdwijnen als dat plan doorgaat?’ Voor niet alleen mij, maar voor iedereen is de beantwoording van die vragen belangrijk. Of je nu vóór of tegen het bouwen ten noorden van de spoorlijn bent.

In genoemde raadsvergadering is geen enkele partij op dit soort concrete vragen ingegaan. Het enige resultaat van die vergadering is dat op initiatief van de SGP-ChristenUnie nu is afgesproken dat de mensen die belang hebben bij de Omgevingsvisie in het vervolg wél worden betrokken.

Gebrek aan inzet is de raad overigens niet te verwijten. Men vergadert zich helemaal suf. Er zijn het hele jaar door in hun avonduren fractiespecialistenvergaderingen, beeldvormende vergaderingen, oordeelvormende vergaderingen, besluitvormende vergaderingen… Maar zelden wordt er gediscussieerd op het scherpst van de snede. Elkaar ondervragen mag alleen met toestemming van de voorzitter. Het is allemaal zó keurig en vlak. En het linkse geluid is compleet verstomd.

Zo raakt de politiek steeds verder verwijderd van de bevolking. Discussiëren met de bevolking via Sliedrecht24 vinden de meeste partijen ook te min. Het gevolg laat zich raden. Bij de komende verkiezingen een nog lagere opkomst. Uiteindelijk de teloorgang van ons democratisch systeem?

De raad zit nu in een suffe vergaderbubbel. Men moet het college gezond tegenwicht gaan bieden. De luiken moeten open. Men moet helder zijn, discussie voeren, fouten toegeven, doorvragen, kritische mensen als raadslid Vincent Prins steunen met zijn strijd tegen de smerige reclamemasten, reageren op zinnige vragen als die van Koos den Dunnen op Sliedrecht24. Leven in de politieke brouwerij. En niet alleen vlak voor de verkiezingen! Pak die kans!

Tot slot nog twee raadsels voor u als lezer voor onder de kerstboom: wat zou zo’n tunnel nou moeten
kosten? En wie betaalt dat uiteindelijk?

18 gedachten over “Eindejaarsbijdrage: ‘Een kloof, zo breed als een tunnelbak’”

  1. Beste Esther Gruppen, dankuwel voor uw reactie! Ik begrijp wel dat het moeilijk is hoor! Maar misschien is dat het probleem wel. Het kan laagdrempeliger zijn. Ik ken best veel ouderen die geen social media hebben. Ze kiezen zoals ze gewend zijn of kiezen helemaal niet meer, dat mag overigens. Maar ik hoop dat een politieke partij een eerlijke oprechte serieuze stem wilt hebben. Er moet een creatieve manier zijn om juist de kloof te overbruggen. Ik begrijp dat het best een ding is om raadslid te zijn naast je baan en gezin. Maar het zit niet in nóg meer uren vergaderen. Maar in helder presenteren waar een partij voorstaat, het verschil duidelijk maken wie onze stem verdiend.
    Oog hebben voor de zorgen van mensen en daar bereikbaar in zijn.
    De politiek zit best ingewikkeld in elkaar. Er zitten overal haken en ogen aan waar de burger het vertrouwen verliest. Het is eigenlijk psychologie om mensen te bereiken. Dat zeg ik wel gemakkelijk maar dat is het natuurlijk niet. Ik begrijp ook dat kritiek ondanks de inzet van raadsleden ook niet altijd gemakkelijk is. Maar de burger loopt soms tegen muren op. Dat weten wethouders en raadsleden niet altijd. Ook Tablis Wonen niet. Als je als burger door blijft zagen en aan blijft geven, geeft toch altijd weer een opening tot een gesprek. Én daar gaat het om!
    Elkaar vinden in de verschillen.
    Bedankt Esther voor uw eerlijke reactie! Ik geef ook aan wat ik mis in de politiek, want ze verwachten wél dat we gaan stemmen.
    U ook alle goeds en succes voor 2022!

  2. Beste Jeanette de Groot,
    Ik vind het heel moeilijk om te bepalen hoe wij dichter bij de inwoners moeten komen. De fractie van de PvdA is niet groot en wij springen om meer actieve leden. Vergeet niet dat iedereen in de raad naast zijn raadswerk ook nog een baan hebben en een gezin. Ik heb doelbewust gewacht met in de politiek te gaan toen mijn kinderen volwassen waren. Een gesprek aangaan is altijd mogelijk, iedereen kan altijd contact opnemen met alle partijen.
    Wens allen een mooie jaarwisseling en hoop op een betere samenwerking tussen inwoners en college/raad in 2022.

  3. Beste Koos den Dunnen, dank je voor reactie. De PvdA is maar een kleine fractie en daardoor hebben wij eigenlijk niet de tijd om de website bij te houden, of Facebook.( onze eigen banen en raadswerk) Hier heeft u helemaal gelijk in. Het staat zeker op onze lijst, aanpakken website en fb. Het is puur het gebrek aan manschap binnen de fractie. Als er PvdA-ers zijn die ons hiermee zouden willen helpen, dan graag. PB mij via facebook maar.

  4. Wat Johan in ieder geval heeft bereikt met zijn inzending is dat de politiek reageert. En SLD24 heeft Sliedrecht niet alleen op de kaart gezet maar er wordt levendig gediscussieerd. En al gaat dat soms wat hard, het geeft toch een indruk over hoe Sliedrechters sommige dossiers zien.

    Tegen Esther Gruppen zou ik willen zeggen: allereerst dank voor de reactie. Maar neem nu eens de moeite om voor wat betreft de belangrijke dossiers de reacties te zien van een partij die altijd zo dicht bij de mensen stond. Ook via FB zie ik geen echte inhoudelijke reacties, geen alternatieven besproken etc. Uw site lijkt 4 jaar te hebben stilgestaan. En het spijt me: alleen Joop reageert met een eigen mening, maar wellicht ook namens U? In dat geval begrijp ik het stemgedrag niet.

    En ook Ed Goverde, dank voor de reacties die op sommige zaken toch wat dieper ingaan. Behalve dan op punten zoals het totale gebrek aan creativiteit. Wij bouwen gewoon een Westwijk in het Noorden en leggen een weggetje aan zonder te weten of dat kan zodat men naar de Kerkbuurt kan gaan. Met de auto natuurlijk. We kunnen de auto’s nu al niet meer kwijt.
    Waarom niet hoger inzetten? Bijvoorbeeld: in geen enkele nieuwe wijk meer parkeerplekken boven de grond, voor ouderen gaan we betaalbare terraswoningen bouwen want die mensen gaan niet (meer) in een flatje wonen met 3 m2 balkon, we zorgen voor een continue vervoer naar ‘gezellige plekken’ we zorgen voor veel groen en water, geen enkel huis wordt meer gebouwd zonder een compleet dak met zonnepanelen (dus niet eerst pannen en dan die dingen erop), we zorgen voor een fietstunnel en dat is het. Voor de rest gaat er een treintje rijden, elk uur. En minimaal de helft van die betaalbare huizen is voor Sliedrechters waardoor de doorstroming op gang kan komen.

    Natuurlijk, ook dat is een droom maar heeft u weleens gezien hoe idioot druk het is met autoverkeer in Sliedrecht? Ik ga natuurlijk niet alles herhalen maar we lossen alles op met de kennis van vroeger. Dat bedoelde ik met manager spelen: grond, prijs, aannemer, moet ook wat verdienen, Drechtsteden, Provincie en hup: besluiten. Niet doen: doe eens gek, ga eens los. Dat verwacht ik van de PvdA.

    Dat zou ik als raadslid aan u voorleggen. Daar zou ik een reactie op willen, daar zou ik een plan voor willen zien of desnoods maken. En anders zou ik als raadslid tegen stemmen of het college dat nou leuk vindt of niet.

    Ik hoop wel de komende periode de wilde plannen van de PvdA te lezen want het is nog niet te laat. En aan beiden: fijne jaarwisseling en een creatief begin van het nieuwe jaar.
    N.B. aan de inzet van de college en raadsleden wordt niet getwijfeld natuurlijk, aan de creativiteit wel.

  5. Dankuwel Ed Goverde, uw terugkoppeling en begrip waardeer ik zeer.
    De raad kan wel eisen tot het zorgvuldig betrekken van bewoners, maar dat is voor de huurders betreft het warmtenet niet gebeurd. Wij worden dan verwezen naar Tablis Wonen. Ik blijf erbij dat Slim Wonen ons hiermee in de steek heeft gelaten. De uitleg geeft Ton Spek wat ik ook zeer waardeer maar Slim Wonen had er moeten zijn voor ons. De renovatie in de woningen zijn best heftig en ik begrijp dat de gemeente hier niks mee kan. Maar wij zitten hier wel mee. Ondanks ik een heel goed contact heb met Tablis Wonen betreft de werkzaamheden zijn wij tóch diegene die eigenlijk ‘verliezers’ zijn. We krijgen geen vergoeding voor de onkosten en er is onverdeeldheid betreft de wijken. Iedere wijk krijgt weer een andere ‘behandeling en aandacht’. De raad weet gewoon niet alles waar huurders mee zitten.
    Daarom voel ik ook een kloof.

    Dan kom ik bij u Esther Gruppen, het artikel gaat over een kloof. Er zijn genoeg mensen die niet op facebook zitten. Ik ook niet.
    Een burger weet en begrijpt gewoon niet alles. Als u verwacht dat iedereen het kan vinden op facebook dan doet u uw partij tekort. Dit is trouwens voor alle raadsleden. Treed eens meer naar buiten en zoek de wijken eens op. Misschien doen jullie dit ook, maar ik heb geen raadslid gezien die zag waar wij voor stonden.
    Als partij van de Arbeid moet je toch wel oog hebben voor de lage inkomens denk ik dan.
    Want de lage inkomens betalen een hoge prijs en hebben niks te wensen en geen inspraak.
    De draagkracht mag niet vergeten worden, financieel niet en de draagkracht van de mens zélf niet. Dat moét meer in het zicht komen.

    Ik ben een burger en ik zal ook niet alles goed hebben en begrijpen hoe het precies zit in politiek Sliedrecht.
    Het is Sliedrecht 24 die dicht bij bewoners staat. Het is toch een voorrecht om te mogen reageren en je mening mag laten horen! Dit onderwerp bewijst maar weer dat de kloof écht niet groot hoeft te zijn.
    Ik vind het super dat Ed Goverde mee heeft gedaan met de reactie in deze. Hoewel ik begrijp dat het ook niet altijd mogelijk is. Maar dit was super!

    Ik wens iedereen ook alle goeds en vooral gezondheid voor 2022!

  6. Beste Johan, Jeannette, Gerrit en Koos,

    Met dank voor jullie reacties, trouwe S24 schrijvers verdienen nogmaals een reactie van mij! Bij deze.

    Johan, het door jou genoemde, vermeende “gebrek aan inspraak”? Ik heb juist gewezen op het participatietraject vanaf 2019. In detail dan: de ‘Week van de Omgevingsvisie’ in november 2019 met grote deelname van bewoners, de 1500 ingevulde enquêtes, de behandeling en vaststelling van de uitgangspunten door de raad, weer een ‘Week’ in 2020, de dagen op de weekmarkt, de terugkoppeling in bewoners- en ondernemersbijeenkomsten in 2021 en daarna dus de (tweede) raadsbehandeling. Je kan er van alles van vinden, maar NIET dat er geen inspraak is.
    De vastgestelde visie is het kader, de ruwe schets van voorgenomen ontwikkelingen. De uitwerking in concrete plannen, die volgt de komende jaren en vanzelfsprekend komt het dan opnieuw aan op zorgvuldige inspraakmomenten met de dan rechtstreeks belanghebbenden. Dat hebben we in onze zienswijze-reacties ook gegarandeerd. Immers, zonder draagvlak geen plan.

    Jeannette, ik begrijp je zorgen over de toekomst van je buurt en het gevoelde ongemak vanwege de werkzaamheden nu. Zoals je zelf stelt, is het voor de gezondheid van de aarde wel een harde noodzaak om stappen zoals met het warmtenet nu te zetten. Voor de vernieuwing van buurten (woningen) moeten de plannen echt nog worden uitgewerkt, dat is niet ‘morgen’. Ook hier geldt: zonder draagvlak geen plan. De oproep of liever gezegd de eis van de raad tot het zorgvuldig betrekken van bewoners, die is terecht en hebben we ook als college goed gehoord.

    Gerrit, met mijn historische kennis is niet zo veel mis hoor. Natuurlijk ken ik het stuk van april 2019. Maar juist vanwege gebrek aan draagvlak voor de ideeën met het Kerkerak is dat stuk teruggetrokken. Tijden veranderen, het inzicht is geactualiseerd, dát is nu juist verwerkt in het nieuwe stuk, de Omgevingsvisie, waar dus wel in bijna de gehele raad draagvlak voor is.
    Terzijde, een klein Rotterdams historisch lesje toch naar u: Charlois kende een Spuihaven en een Dokhaven en Charlois heeft nog steeds de Maashaven én de Waalhaven (waar het van oorsprong Sliedrechtse Boskalis dan weer een grote uitvalsbasis en opleidingslocatie heeft).

    Koos, dat deze wethouder zichzelf een manager zou willen noemen: geenszins. Integendeel, het managen van de gemeentelijke organisatie moeten we vooral overlaten aan de uitstekende gemeentesecretaris/directeur die Sliedrecht rijk is. Mijn collega’s en ik zijn vooral bezig om dagelijks betrokken te zijn bij wat mensen en organisaties bezighoudt, welke plannen zij hebben en hoe wij kunnen helpen die een stapje verder te brengen. En soms ook knopen doorhakken in lastige dossiers, daar hebben we gelukkig ook recente voorbeelden van. Wij zijn vooral op vele plekken in het dorp, ongeacht waar we ’s nachts wat uren slapen. We hebben straks in het te verbouwen gemeentekantoor niet eens een vaste kamer meer.
    Uw oproep aan raadsleden “stem gewoon tegen met onderbouwing” begrijp ik niet, althans doet geen recht aan de rol en positie van de raad: het is het hoogste orgaan, vormt mét het college het gemeentebestuur en moet -na uiteraard kritische beschouwing en weging- de beste besluiten nemen voor Sliedrecht. Ik hoop dat u ze vooral daarop wilt beoordelen. Veel contact met de inwoners is gewenst, maar daar kunnen die inwoners ook altijd zelf wat aan doen. Vertegenwoordigers van partijen zijn gratis en voor niks dagelijks aanspreekbaar

    Ik wens jullie allen nogmaals een mooi 2022 én samen vooruit kijken op weg naar een nog vitaler Sliedrecht.
    Ed Goverde

  7. Even een reactie richting Dhr. den Dunnen.
    Volgt u ook SLD24 op fb??
    Daar ziet u geregeld een reactie van een lid van de PvdA en niet alleen van Dhr. Keesmaat.

    Fijne jaarwisseling !

  8. Schitterend, zoals hier op gereageerd wordt, ook door de wethouder. Maar ik ben het zeker niet met hem eens. De plannen zijn alleen maar meer van hetzelfde, niets nieuws, niets opvallends, niet onderbouwd, geen financiële dekking.

    Maar deze reactie is echt gericht op zijn opmerking over raadsleden. Die kiezen wij ja, daar horen wij contact mee te hebben, die moeten zorgen dat ze weten wat er leeft, die moeten zorgen dat de wethouders weten wat er leeft.

    De wethouders gedragen zich, geheel in lijn met de landelijke politiek de laatste tien jaar, als managers. Die niet gekozen managers komen vaak niet eens van hier. Die lopen niet dagelijks op de Kerkbuurt en zien daar kinderen naar een sportlokaal lopen en ouderen die rustig autoloos kunnen winkelen. Die kijken naar een tekening, die vaak niet eens klopt, verwijzen naar een uitspraak van iemand die hier ook niet woont over afsluiten winkelgebied en besluiten zomaar wat.

    En DAN moet een raadslid van zich laten horen, ongeacht welke partij. Helaas is er de laatste 10 jaar ook ingeslopen dat we maar instemmen vanuit partijbelang. Daarmee vervalt voor de kiezer de noodzaak tot stemmen.

    En dat nekt de politiek. De wethouders moeten tegengas krijgen als ze dat verdienen. En daar horen wethouders BLIJ mee te zijn. En zeker de raadsleden van uw partij Heer Goverde, laten NOOIT van zich horen en dat stoort me ontzettend. Als niemand een plan begrijpt, niemand is geïnformeerd, als vragen worden afgedaan, dan verdient een wethouder een kritische, door ons gekozen Raad. En over al die onderwerpen die spelen heb ik de PvdA nooit gehoord anders dan de partijvoorzitter Keesmaat.

    Ik kijk ook echt uit, niet naar de verkiezingsprogramma’s (dat is zinloos gebleken de afgelopen 4 jaar) maar naar het communicatiedeel met de inwoners van Sliedrecht. Hoe gaan de partijen dat opzetten? Waar kunnen we op rekenen? Minimaal maandelijks verantwoording afleggen? Besluiten toelichten?

    Ik heb nog steeds bewondering voor raadsleden die de moeite nemen om zich druk te maken om dit dorp maar op deze manier ingevuld maken ze zichzelf overbodig. Kijk naar je eigen mening vanuit je eigen achterban en stem gewoon tegen met onderbouwing, ook tegen plannen van de eigen partij. Als de partij of de wethouder daar niet tegen kan, dan hebben zij een probleem maar doe je als raadslid precies waarvoor je bent gekozen.

  9. Beste meneer Goverde,
    “Recht voor z’n raap en op z’n Rotterdams”, zegt mijn oud-partijgenoot Johan Lavooi.
    Nu herinner ik me van Rotterdammers ook dat ze zich wel (in ieder geval een beetje) verdiepen in de historie. Maar “Kunnen er 1000 woningen in bestaand gebied? Waarschijnlijk niet, want er zijn tegelijk ook nog andere ruimtelijke wensen om Sliedrecht te verbeteren. Dat is precies de reden om Sliedrecht zuid en noord vanaf nu in samenhang te ontwikkelen.” (aanhaling uit uw reactie), getuigt daar nu net weer niet van. In april 2019 presenteerde het college een visie, waarin de 2500 woningen (nog meer dus dan het aantal waar u van denkt dat niet gaat lukken) “gemakkelijk” binnen de huidige bebouwingsgrenzen van ons dorp zouden kunnen worden gerealiseerd. Dat zou o.a. wel een herinrichting van het Kerkerak (van oorsprong uit de beginjaren 1900) hebben ingehouden. Iets waar Rotterdam (maar ja Charlois had geen havens toch?) wel de nodige ervaring mee heeft. Op mijn opmerking daarover in de inspraakreactie op de Omgevingsvisie nam het college niet eens de moeite te reageren. Ik wil het gerust nog eens aan u uitleggen, want als ik de lijst van de PvdA voor de raadsverkiezingen 2022 bekijk, sluit ik niet uit dat mijn oud sociaal democratische vrienden (ik was van 1970 tot 2002 lid van de partij, waar u ook van zegt te zijn) weer de vergissing zullen begaan een wethouder van buiten te halen. En dat die zich weinig gelegen laten liggen aan wat ons dorp aan geschiedenis heeft, hebt u in ieder geval wel duidelijk gemaakt.

  10. Beste Ed Goverde, met plannen maken kan niemand het iedereen naar z’n zin maken, dat is nu eenmaal zo.
    Maar in Oost staan de meeste huurhuizen. Als de vele honderden woningen kwalitatief zo onder de maat zijn…waarom krijgen we dan de ellende van het warmtenet op ons bord?
    Het kost ons zelf echt geld.
    Ik begrijp best dat een visie toekomstgericht moet zijn. Maar daar is ook perspectief voor nodig om in plannen mee te gaan. Het belang van de psychologie van de mens vind je gewoon niet. Ik kan zo al 5 punten opnoemen waar wij achterop zijn geraakt door het warmtenet. Naturlijk is het kostenplaatje belangrijk. Natuurlijk is de gezondheid van de aarde belangrijk. Maar hoe we alles over ons heen krijgen….dat is geheel voor onze rekening. Nu lees je weer dat de woningen eigenlijk verouderd zijn. Beste Ed Goverde, het is wél ons thuis! Wat ook meespeelt is het onbegrip aan de verbondenheid met de Drechtsteden. Sliedrechters zélf komen niet zo gemakkelijk aan een huis. Natuurlijk hebben de mensen van buitenaf ook recht op een huis, vaak ook goedwillende huurders. Maar ook heel vaak overlastgevers die het verpesten voor de goede. In alles staat de burger te modderen tegen diegene die eigenlijk hier iets tegen moeten doen. Een partij als Pro Sliedrecht had veel meer de mens in Oost moeten zien.
    Het zijn misschien voor de politiek punten die de belangstelling niet kunnen geven. Maar wij zijn ook wel kiezers. Én dan zijn we wél goed genoeg. We zitten in Oost al zolang in een bouwput, daar kijkt de burger naar. En wat hebben we nou? Kosten, schade en flinke overlast van de werkzaamheden. En waar doen we het voor? Nou…om straks op een slooplijst te staan.
    Dat is veel te weinig perspectief om burgers tevreden te houden.
    Hoewel ik begrijp dat besluiten nemen niet gemakkelijk zijn hoor! Maar burger zijn is soms ook niet gemakkelijk. Dan ontstaat er onvrede.
    Ik wil u wel bedanken voor uw uitleg en ik hoop dat u de kant van de burger begrijpt.

  11. Dag Ed,
    Fijn dat je als wethouder zo uitgebreid de moeite neemt om een reactie op Sliedrecht ’24 te schrijven. En ook nog eens recht voor zijn raap, op z’n Rotterdams. Goverde op zijn best !
    Maar mijn bijdrage ging niet zozeer over het bouwen ten noorden van de spoorlijn als wel over de kloof tussen de politiek en de bewoners . En dan vooral om het gebrek aan inspraak bij kwesties die hen rechtstreeks aangaan. Zie de reacties van de bewoners van het Februariplantsoen en de besturen van ABC, Korfbal, Ijsbaan, Wilhelmus.
    Dat zou het college zich moeten aantrekken. En de raad moet daar – vind ik – veel alerter op zijn en er actief op reageren
    Tenslotte : lees onder de kerstboom ook het rapport van de Rekenkamer over dit onderwerp.
    Een plezierige jaarwisseling en tot volgend jaar !

  12. Beste Johan,

    Tja, wat ik voel, meen en ook oprecht durf te uiten na het lezen van jouw eindejaarbijdrage: zo kan je natuurlijk blíjven volharden in het tegenhouden van de desondanks noodzakelijke groei en ontwikkeling van Sliedrecht. Noodzakelijk? jazeker! Want velen in het dorp willen van alles, en terecht. Voorop: voldoende nieuwe woningen, voor jong en ouder, voor de grote en de kleinere portemonnee, voor vele doelgroepen. En zeg niet dat er voldoende is: ook deze schrijver kreeg van de plaatselijke makelaar na een gerichte zoekopdracht in een jaar tijd slechts 2 (!) aanbiedingen…die ook nog niet eens pasten…
    Maar naast wonen is er nog veel meer wens:
    behoud en uitbreiding van het winkelaanbod, vooral op de vernieuwde Kerkbuurt maar ook elders; behoud van vitale verenigingen en organisaties, met nooit genoeg vrijwilligers; behoud van bedrijvigheid, waar Sliedrecht historisch (en terecht) zo trots op is, en liever nog uitbreiding want dat betekent banen ook voor de volgende generaties Sliedrechters, dichtbij huis; behoud van zorgvoorzieningen zoals de polikliniek; meer cultureel aanbod; meer recreatieve voorzieningen; aantrekkelijker groenvoorzieningen.
    Ik ben verre van volledig en overigens, ik verzin dit zelf niet. Integendeel, het is een greep uit de gelukkig gróte bijdrage van inwoners in de aanloop naar de totstandkoming van de Omgevingsvisie, een participatietraject vanaf 2019. Liefst bijna 1500 enquêtes (op ruim 10.000 huishoudens, dat is echt veel!) werden ingevuld. Het is daarna de taak van het college geweest om al die wensen te vertalen in voorlopig ‘ruwe’ plannen. Dat is zorgvuldig gebeurd. Corona speelde ons wel steeds parten, maar we hebben ook in de terugkoppeling naar de inwoners en ondernemers steeds ons werk gedaan. En door de uitwerking hiervan daarna te delen, te bespreken en te verdedigen met en naar de raad. Ik ben geen raadslid, maar ik vind het echt onterecht dat jij het hoogste orgaan van de gemeente vervolgens wegzet als “een suffe vergaderbubbel”. Naast de controlerende en kritische rol heeft de raad immers ook mét het college de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor onze gemeente. Dat betekent óók: plannen maken voor de toekomst, met groei en ontwikkeling, hierover knopen doorhakken, besluiten nemen. Dat laatste heeft de raad in grote meerderheid en na uitvoerige weging positief gedaan.
    Zijn we er daarmee? Nee, natuurlijk niet. Het sámen met iedereen in Sliedrecht ontwikkelen gaat door. De visie op hoofdlijnen, ‘ruwe plannen’ zoals ik ze hierboven noemde, moeten natuurlijk vertaald in verdere uitwerking. Dát proces is pas net gestart. De nota Ruimtelijke vernieuwing is tegelijk met de Omgevingsvisie als kader voor die uitwerking vastgesteld. Het is de basis om verder met de Sliedrechters te verkennen wat wel en niet kan, tegen welke voorwaarden voor alle belanghebbenden en voor welke kosten. En niet in de laatste plaats: hoe college en raad er met elkaar ook voor gaan zorgen dat Sliedrecht de financiële consequenties van vernieuwing nooit alleen hoeft te dragen.

    Op 4 december schreef jij een reactie op het artikel over bouwen en wonen en voorrangsregelingen, waarin je ook de ruimtelijke ordening aansneed. Ik reageerde daarop pas dagen later, waardoor vele lezers van deze onlinekrant mijn reactie toen wellicht hebben gemist. Vandaar dat ik tot slot een deel van die reactie graag nogmaals toevoeg, jouw vragen van toen weer volgend:
    – De tunnel of het viaduct: wat kost het, wie betaalt?
    Zoals in het programma Ruimtelijke Vernieuwing staat: “de varianten worden uitgewerkt op hun ruimtelijk, verkeerskundige, civieltechnische en financiële consequenties”. Er is in alle opzichten nog een lange weg te gaan dus. Maar iedere Sliedrechter zal het er mee eens zijn dat de huidige verkeerssituatie in en ontsluiting van Sliedrecht niet nog eens decennia zo mee kan.
    – Moeten we nu 700 of 2500 woningen bouwen?
    Het aantal woningen dat erbij moet komen is niet een doel op zich, maar wel onlosmakelijk verbonden aan wat goed is voor de regio én voor Sliedrecht: doorontwikkeling als maritieme topregio, om die voorsprong te kunnen behouden. Bedrijven vragen vakmensen op allerlei gebied, maar dan ook een breed scala aan woningaanbod; méér en diverser dan de regio en in het bijzonder Sliedrecht nu heeft.
    – Kunnen er 1000 woningen in bestaand gebied?
    Waarschijnlijk niet, want er zijn tegelijk ook nog andere ruimtelijke wensen om Sliedrecht te verbeteren. Dat is precies de reden om Sliedrecht zuid en noord vanaf nu in samenhang te ontwikkelen.
    – Is de ontwikkeling van woningen in noord financieel haalbaar?
    Dat is zeker geen ABCtje. Daar is samenwerking voor nodig. Het college heeft het eerste huiswerk gedaan: marktpartijen zien kansen, de omvang van het programma wordt als reëel beschouwd; cruciaal voor hun vertrouwen is visie van de gemeente én vasthoudendheid in de koers. Samen uitwerken en ontwikkelen dus.
    – Hoeveel en welke woningen?
    Een algemeen gedeeld principe is dat er voor álle doelgroepen plaats moet zijn, in liefst zo divers mogelijke wijken. Het is dus niet of/of maar en/en. En er is een enorm tekort in het land. Het biedt juist kansen voor Sliedrecht om nú in alle opzichten mee te doen.
    – Het bouwen voor ouderen en jongeren, waar?
    Voor ouderen in de buurt van goede voorzieningen, voor jongeren vaak het liefst in de buurt van het centrum, voor gezinnen wat meer in ruim opgezette, rustiger buurten. Maar knip dat niet met een schaartje, niemand laat zich graag in een hokje stoppen.
    – Waarom de keuze voor midden en hoger segment?
    Daar ligt de eerste jaren juist niet het accent. Allereerst juíst aandacht voor de (her)ontwikkeling in het bestaand gebied. In Oost staan vele honderden woningen die nu al nauwelijks en straks helemaal niet meer aantrekkelijk zijn voor welke doelgroep dan ook. Die moeten worden vernieuwd en daarvoor gaan we eerst vervangend sociaal bouwen, ook op andere locaties in het dorp. Het woningaanbod van Tablis verbetert dan kwalitatief en groeit ook nog eens in aantal met enkele honderden.
    – De Stoep en Wilhelmus slopen of niet? Sportcomplex aan de Thorbeckelaan veranderen?
    Een veel geuite wens van de Sliedrechters is meer groene kwaliteit in het dorp. Zoiets realiseren gaat uiteraard nooit zonder gesprek met én alternatief voor partijen die dit dan zou raken. De insprekers en de raad hebben hier terecht op aangedrongen, iets dat voor het college overigens een vanzelfsprekendheid is.

    Zoals ik in die vorige bijdrage ook al afsloot: nog lang niet op alle vragen hét antwoord, maar wel meer dan een begin ervan. 71% van onze gemeenteraad heeft vertrouwen uitgesproken in de toekomstplannen. Ik hoop van harte dat de andere 29% de komende tijd ook vooral vóóruit kijkt en helpt met het uittekenen van de toekomst, samen vooruit kijken op weg naar een nog vitaler Sliedrecht. Ik wens ons allen een mooi 2022!

    Ed Goverde, wethouder

    PS, vergeet ik nog die opmerking van je over het ‘linkse geluid’. Ik ben en jij was (?) lid van de partij die staat voor ‘groei en ontwikkeling’, bevorderen van vooruitgang is nog altijd een kernwaarde. Gelukkig heeft mijn partij in de raad voor gestemd.

  13. Toch (had me voorgenomen dat echt niet te doen, maar het vlees is zwak) even gekeken naar de stemming over de Omgevingsvisie in de raad van 14/12 en tot mijn intense vreugde geconstateerd dat de heer De Munck zich in zijn reactie bij dit bericht vergiste. Ook PRO Sliedrecht heeft zich tegen de Omgevingsvisie uitgesproken. Gelukkig!

  14. Dan klopt het dat de gehele raad niet scherp maar meebuigend is. Het is totaal geen sterk blok.
    Je hoort in de oppositie juist wél in opspraak te komen. Je moet in de punten van kritiek wakker zijn, anders hoef je daar niet te zitten. Zoek ‘de lekken’ eens op. Doorzettingsvermogen behoor je wel te hebben. Allert zijn en blijven.

  15. Ik heb het allemaal niet meer gevolgd, maar begrijp ik nu goed (zie opmerking De Munck) dat de fractie van PRO Sliedrecht ingestemd heeft met de Omgevingsvisie? Dat kan niet waar zijn!!

  16. Waarom zou je in opspraak komen als er toch niet geluisterd wordt? De gemeenteraad luistert niet eens naar de bewoners en gaat hun eigen gang. Met de vraag wat gaat het kosten? Waarschijnlijk gaat het om tonnen en wij burgers mogen dat braaf gaan betalen.

  17. Om de redenen die dhr Lavooi aangeeft stemde D66 sliedrecht tegen de omgevingsvisie. Als blijkt dat de bewoners die de gevolgen gaan ervaren van deze visie niet zijn gehoord is de visie niet besluitrijp.
    Helaas stemde de overige leden van de gemeenteraad blind in met de visie.

  18. Een gezond tegenwicht is er zéker niet in de raad. De burger moet zélf oppositie voeren in Sliedrecht door gewoon in gesprek te gaan. Maar de raad is weinig thuis…wat heeft stemmen dan voor zin?
    Straks als burger weer aangehouden worden op de Kerkbuurt om zieltjes te winnen daar hoort het niet om te gaan.
    Je tegengeluid laten horen is niks mis mee, dat kan respectvol. Het gaat om het scherp houden, controleren waar de scheurtjes zitten en de burger horen. De oppositie heeft nu veel te weinig kwaliteit.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld