SLIEDRECHT – Er komt elk kwartaal een bestuurlijk overleg met chemiebedrijf Chemours Netherlands B.V. (voorheen DuPont Dordrecht-red.), gevestigd aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Pal tegenover Sliedrecht. Bij dit overleg schuiven ook de gemeenten Papendrecht en Dordrecht aan. Dat schrijft het college van B & W aan de gemeenteraad. Ook bericht het college dat de resultaten van het PFOA-onderzoek mogelijk nog maanden op zich laten wachten.
Voortaal wordt tenminste elk kwartaal overlegd tussen Chemours Netherlands B.V. en omliggende gemeenten. Het PFOA onderzoek gaat mogelijk nog maanden duren. (Foto Sliedrecht24)
Met een structureel overleg wil het college de vinger aan de pols houden. In het laatste overleg (eind november – red.) in Dordrecht zijn daarover afspraken gemaakt. Het college sprak toen met locatiemanager E. Meijer en manager Veiligheid en Gezondheid M. Reijmers. Tijdens dit overleg is het college inzage gegeven in de huidige en toekomstige bedrijfsvoering ter plekke.
Zorg
Er is ook inhoudelijk aandacht besteed aan en gevraagd naar de historische emissies PFOA naar de buitenlucht door Dupont Dordrecht. “We hebben onze zorg uitgesproken voor mogelijke gevolgen van bestaande, toekomstige en ook genoemde historische emissies voor onze bevolking. Op ons verzoek is afgesproken dat we hierover voortaan elk kwartaal met Chemours bestuurlijk overleg hebben”, aldus burgemeester Bram van Hemmen in de College Informatie Brief, die op de agenda staat van de oordeelsvormende vergadering van de raad op dinsdag 15 december 2015.
Lucht en lozingen
Van de dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid heeft de gemeente een update ontvangen. Het onderzoek naar de verspreiding van de stof PFOA in de omgeving van Chemours/DuPont Dordrecht en de zorgen over schadelijke effecten voor de gezondheid van omwonenden over de periode 1998 – 2014 gaat mogelijk maanden duren. Voor het bestuur van de provincie Zuid-Holland (PZH) betrof het de feiten over de emissies naar de lucht en lozingen op het riool. Voor het bestuur van de gemeente Dordrecht betrof het de feiten aangaande de beheersing van de grondwaterverontreiniging: de gemeten concentraties PFOA in het grondwater en in het effluent van de grondwaterzuiveringsinstallatie (lozing naar oppervlaktewater). De emissie van PFOA heeft volgens de dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid steeds plaatsgevonden volgens de geldende Nederlandse emissierichtlijnen.
Onderzoek
Bestuurders maken zich zorgen. Ook enkele bestuurders uit Sliedrecht, van wie één zelfs een test wilde laten doen. Dinsdag 27 oktober heeft de voormalige staatsecretaris van Infrastructuur en milieu Wilma Mansveld antwoorden op de gestelde vragen verstrekt aan de Tweede Kamer. In deze antwoorden gaf ook de staatsecretaris aan dat de emissies steeds volgens de geldende richtlijnen zijn geweest, maar dat zij het belangrijk vindt om uit te sluiten dat er sprake kan zijn geweest van concentraties die geleid hebben tot gezondheidseffecten. “Daarom heeft zij het RIVM gevraagd te onderzoeken tot welke concentraties PFOA in lucht en water de emissie kan hebben geleid en op basis hiervan een inschatting te maken van eventuele gezondheidseffecten. De dienst Gezondheid & Jeugd (GGDZHZ-red.) wacht de resultaten van dit RIVM onderzoek af. Het onderzoek zal geruime tijd in beslag nemen, mogelijk enkele maanden. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal de Dienst in overleg met onder andere het RIVM adviseren over eventueel aanvullend onderzoek”, aldus directeur Arie Wijten dienst, Gezondheid & Jeugd ZHZ. De oud-wethouder van Schiedam is sinds eind juli 2014 werkzaam bij de dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ. De dienst heeft beperkte en globale cijfers over het optreden van kanker en sterfte aan kanker in de regio Zuid-Holland Zuid. In afstemming met Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) wordt bekeken of hierover meer informatie beschikbaar kan komen. Dit zal enkele weken, mogelijk maanden in beslag nemen.