SLIEDRECHT – De namen van sprekers tijdens de beeldvormende vergadering over de PFOA-zaak DuPont bij de gemeente Sliedrecht zijn bekend. De openbare avond is dinsdag 12 april 2016 van 19.30 – 21.00 uur in het raadhuis, Dr. Langeveldplein 30. Elke aanwezige wordt in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen en aanmelden om in te spreken is niet nodig. De avond wordt geleid door voorzitter van deze vergadering raadslid Gerrit Venis (PRO Sliedrecht).
Er worden veel inwoners verwacht en de ruimte is beperkt in het raadhuis. Zeker na het laatste nieuws over het chemiebedrijf houdt de kwestie veel inwoners bezig. (Foto Sliedrecht24)
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft een korte toelichting over het rapport ‘Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden (locatie: DuPont/Chemours, Dordrecht)’. Er zijn verschillende sprekers of mensen die antwoord kunnen geven op vragen die er zijn. In de lijst van aanwezigen ontbreekt een toxicoloog en de (vaste) adviseur milieuzaken van de gemeente Sliedrecht Johan Vollenbroek. Mogelijk zit de laatste in de raadzaal als toehoorder. De bijeenkomst is rechtstreeks thuis te volgen.
Marc Reijmers
Namens Chemours Nederland (voorheen DuPont de Nemours) komt Marc Reijmers uit Zwijndrecht. Daar is de in Huissen opgegroeide chemieman onder voorzitter van voetbalvereniging VVGZ, voor de club waar hij ook heeft gevoetbald en leider/trainer was. Voor DuPont werkte Reijmers niet alleen in Nederland, maar ook bijvoorbeeld enkele jaren in Zwitserland. Een studie volgde hij onder meer aan de Bowling Green State University in Toledo (Ohio). Deze carrièreman werkt al sinds 1989 bij het chemiebedrijf. In functie was hij sales & marketing manager Emea (2000-2002), manager Technologie (2002-2003) en nauw betrokken bij de productie van teflon, manager Operations (2003-2008), unit manager Viton (2008-2011), unit manager Fluoroproducts (2011-2014) en op sinds 2015 is Reijmers site & compliance manager (managing director van Chemours Nederland B.V.). Volgens zijn LinkedIn vindt hij als goede doelen belangrijk: welzijnsvoorzieningen, gezondheid en onderwijs.
Ronald Visser
Namens de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid verschijnt dinsdagavond directeur Ronald Visser. Hij was ruim elf jaar in verschillende leidinggevende functies werkzaam bij de DCMR Milieudienst Rijnmond (199-2010) in Schiedam voor hij in Dordrecht aan de slag ging bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid als adjunct-directeur (2010). Sinds april 2013 is Visser directeur. Hij werd daarvoor unaniem voorgedragen door het Algemeen Bestuur (waarin ook de wethouder milieu van de gemeente Sliedrecht is vertegenwoordigd-red.). Welk doel streeft OZHZ na? Deze: “OZHZ draagt bij aan een veilige, gezonde, leefbare en duurzame, vitale regio Zuid-Holland Zuid door vergunningen te verlenen, toezicht en handhaving uit te voeren en gemeenten in de regio en de provincie Zuid-Holland te ondersteunen bij de ontwikkeling en het beheer van ruimte. Hier binnen het evenwicht vinden met oog voor verschillende belangen: dat is de uitdagende taak van de omgevingsdienst.” Aan het boek ‘Excelleren in Toezicht’ (over toezicht door omgevingsdiensten) verleende o.a. Ronald Visser zijn medewerking.
Bij het Rijksinstuut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werkt prof. dr. ir. Erik Lebret als chief science officer ‘integrated risk assessment’. Hij is verder als bijzonder hoogleraar verbonden aan het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht. Lebret studeerde milieuhygiëne aan de Landbouwhogeschool Wageningen en deed daarna Harvard. Hier staat zijn hele curriculum vitae en hier staan zijn nevenfuncties. Een druk bezet man. Volgend jaar werkt hij 30 jaar bij het RIVM.
Joke Herremans
Herremans werkt bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en was nauw betrokken bij de opstelling van het rapport ‘Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden (locatie: DuPont/Chemours, Dordrecht)’. Ze werkt al 18 jaar bij het RIVM en is daar policy advisor. Ze werkte mee aan verschillende onderzoeken, de uitvoering van de rapporten en de uitleg in het land. Vorige week dinsdagavond nog in Dordrecht. Ook was ir. Joke Herremans (co)auteur van boeken.
Carola Hegger
Senior medisch milieukundig adviseur van de Dienst Gezondheid en Jeugd Carola Hegger (arts Maatschappij & Gezondheid) is dinsdagavond aanwezig. Ze werkte eerder vier jaar als arts-wetenschappelijk medewerker bij het RIVM (1990-1994) en stapte via Brabant/Zeeland (1994-1997) de GGD-wereld binnen om in april 1997 aan de slag te gaan bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Haar opleiding deed ze bij de NSPOH. Ze schreef (soms als co-auteur) verschillende artikelen waaronder deze ‘Kinderleukemie in een wijk met een hoogspanningslijn’ uit begin 2013 voor het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde.