Den Braanker kon banen niet meer combineren

SLIEDRECHT – “Langzamerhand ben ik tot de conclusie gekomen dat ik deze twee functies, beide met hun eigen mores, heel moeilijk kan combineren. De ambtelijke wereld is anders dan de politiek-bestuurlijke omgeving, waar ik me als wethouder in begeef”, sprak Theo den Braanker (SGP-ChristenUnie) dinsdagavond 29 maart 2016 nog voor aanvang van de gemeenteraad.

Theo den Braanker is weg uit de Sliedrechtse politiek. Ondertussen buiten… toen Theo den Braanker dinsdagavond de verklaring aflegde (Foto Hans van der Aa)

Nog maar sinds juni 2014 zat de ambtenaar van de gemeente Gorinchem als parttime wethouder in het college van B & W van Sliedrecht, zijn woonplaats. Hij poogde de bijna afgelopen twee jaar twee werelden tot één wereld te maakte. Dinsdagavond concludeerde hij dat hij daartussen ‘klem’ kwam te zitten. Den Braanker: “Ik spreek graag in metaforen; ik voelde me steeds minder als een vis in het water. Ook ben ik tot de conclusie gekomen dat de functie van wethouder wat anders van me vraagt dan de functie van gemeenteraadslid, dat ik zestien jaar met veel plezier heb gedaan.”

Niet de persoon
Den Braanker had de balans opgemaakt, voor hij dinsdagavond de raad toesprak. Hij trok zijn betrokkenheid en inzetbaarheid in twijfel. “Ik kan niet anders dan constateren dat het wethouderschap mij niet heeft gebracht wat ik ervan had gehoopt. De inwoners, de gemeenteraad en het college verdienen een wethouder die zich wél als een vis in het water voelt en ons mooie dorp vooruit kan brengen. Ik vind dat ik op dit moment niet de persoon ben die dat voor de volle honderd procent kan leveren”, vertelde Den Braanker aan de raadsleden en de overige collegeleden. 

Geen eenvoudige beslissing
Zelf zegt hij de bijna afgelopen twee jaar als wethouder wel resultaten te hebben geboekt. Hij noemde de ontwikkeling van de Staatsliedenbuurt. “Ik kijk uit naar het eindresultaat. Ook Baanhoek-West ontwikkelt zich steeds meer tot een volwaardige wijk waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Daar heb ik me nadrukkelijk voor ingezet.” Alles overwegende, reste hem niets anders dan zijn ontslag in te dienen als wethouder van de gemeente Sliedrecht. Hij noemde het ‘geen eenvoudige beslissing’, maar wel ‘een proces’. Hij bedankte de raad, het college en de ambtelijke collega’s voor de prettige en goede samenwerking. 

Definitief
Hoewel het college pas dinsdag 29 maart 2016 te horen kreeg dat hij als collegelid stopte, nam Den Braanker al enkele dagen terug een definitief besluit. “Mijn uiteindelijke besluit viel samen met Goede Vrijdag en Pasen. Een tijd van bezinning. Als ik deze dagen op me laat inwerken, weet ik dat er ook altijd weer een nieuw begin mogelijk is. Het ga u goed!”, sprak Den Braanker. Hij kreeg een stevig applaus van de gemeenteraad en verliet het raadhuis. Zijn politieke werk zat er voor hem op. Het moment van vertrek bijzonder. Er spelen in zijn vervulde portefuille veel lopende zaken. Wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) neemt voorlopig de portefeuille Milieu waar.

2 gedachten over “Den Braanker kon banen niet meer combineren”

  1. Eenieder die Theo den Braanker enigszins kent, weet dat hij op en top integer is. De suggestie die ik bij Leen lees, is wel erg makkelijk en weinig chic.

  2. Hier had de heer Den Braanker aan moeten denken toen hij in 2014 deze stap nam.
    Om nu met de DuPont-affaire voor Sliedrecht dit te doen, lijkt mij niet juist.
    Ik wens alleen dat bij nieuwe raadsverkiezingen de burgers zich deze mentaliteit zullen herinneren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld