‘Waterfiltratie-installatie brengt Chemours opnieuw stuk dichter naar nul uit pijp’

door Peter Donk
DORDRECHT / SLIEDRECHT – Op het terrein van chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht is vrijdagmiddag 31 maart 2023 een zeer moderne waterfiltratie-installatie in gebruik genomen. Deze fabriek heet Aquarius. Een filterproces in vier stappen. De lozing van PFAS naar water wordt verminderd. Volgens Chemours is dat met een effectiviteit van 99,9%. 

Op de foto v.l.n.r. Marc Reijmers (environment, Health, Safety & Sustainability (EHSS) manager bij Chemours in Dordrecht), Denise Dignam (President, Advanced Performance Materials); Marcel Middeldorp (Project Staff Engineer) en Roberto van der Hoeven (Operations Specialist). (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Het zuiveringsproces van Aquarius in beeld. Al het water gebruikt bij het productieproces wordt in vier stappen gezuiverd. Het begint bij de bezinktanks (01), daarna gaat het naar de dissolved air flotation (02), komt het in zand en zakkenfilters (03) en uiteindelijk bij de koolfstofbedden (04). (Afbeelding Chemours)

De bouw van fabriek Aquarius kostte Chemours zo’n 20 miljoen euro. Geld dat komt uit de in het najaar van 2018 toegezegde 75 miljoen investering in verbetering van het milieuproces in Dordrecht. Sinds begin januari 2023 is Aquarius officieel in gebruik. Chemours benadrukte vrijdagmiddag – toen er een officieel tintje aan werd gegeven – er nog niet te zijn, want er staan nog veel meer investeringsplannen op de rol. “Het water na het zuiveringsproces is zo schoon, dat er minder PFAS inzit dan in het water dat wij innemen”, zegt woordvoerder Harmen Geers van Chemours, “Nu wordt na het proces het water teruggeleverd aan de afvalwaterzuiveringsinstallatie, maar we zijn aan het kijken of we het water weer kunnen inzetten voor het productieproces. Zo schoon is het! Deze waterfiltratie-installatie brengt Chemours opnieuw een stuk dichter naar nul uit pijp.” 

Proces
De fabriek Aquarius is de enige in Europa bij het chemiebedrijf en is gebouwd pal aan de overzijde van Boskalis, aan de rivier de Merwede. Wie de installatie van dichtbij bekijkt, ziet een buizen- en leidingennetwerk lopen. De fabriek is door Chemours zelf uitgedacht. Afvalwater wordt opgevangen in drie bezinktanks. Daar krijgen de grootste vaste delen de tijd om te bezinken of te drijven om ze gemakkelijker te kunnen verwijderen. Het water wordt door het dissolved air  flotation-systeem gepompt, waar het afvalwater wordt gemengd met een klontermiddel en een lucht/watermengsel, waardoor de kleinere deeltjes zinken of drijven en worden verwijderd. Het schonere water wordt door zand- en zakkenfilters gepompt om de laatste restanten van de vaste delen te verwijderen. Koolstofbedden verwijderen de opgeloste PFAS door absorptie en het gefilterde water wordt geloosd op het gemeentelijk riool. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Bestuurders afwezig
Vrijdagmiddag was een groot aantal genodigden getuige van de opening. Onder hen vertegenwoordigers uit de chemische industrie, van het bedrijf Chemours zelf, mensen uit Brussel en elders uit Europa én Eerste Kamerlid Pim van Ballekom (VVD). Bestuurders van de provincie Zuid-Holland onder wie leden van Gedeputeerde Staten en vertegenwoordigers van de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Papendrecht ontbraken. Provincie en gemeenten zijn verwikkeld in een rechtszaak met Chemours en sloegen de uitnodiging om aanwezig te zijn kennelijk in de wind. De gemeente Sliedrecht had zelfs geen lagere ambtenaar gestuurd en dat betreurde Marc Reijmers, environment, Health, Safety & Sustainability (EHSS) manager bij Chemours in Dordrecht. “Dat vind ik jammer. We hadden ze er graag bij gehad”, vertelde Reijmers aan online krant Sliedrecht24. Chemours deed er vrijdagmiddag alles aan om hun imago van vervuiler op te poetsen. Bij roll-up-schermen en tafels werden belangstellende bijgepraat over de milieumaatregelen van het chemiebedrijf en welke stappen zijn gezet of worden gezet komende tijd.

1 gedachte over “‘Waterfiltratie-installatie brengt Chemours opnieuw stuk dichter naar nul uit pijp’”

  1. Bij bezoeken aan het bedrijf Du Pont was je verplicht een PR filmpje te bekijken. Daarin werd verteld dat de oprichter zelf op het bedrijfsterrein woonde om te laten zien dat hoe veilig het bedrijf was. Het zou nu dus kunnen bewijzen hoe schoon het gezuiverde water is, door het niet te lozen op het riool maar het te gebruiken voor het kantoor om het ook voor koffie en thee te gebruiken. Ze zouden dan ook een hengelsportvereniging uit kunnen nodigen om in de haven van het bedrijf te komen vissen. Dit om dan te bewijzen dat er geen vissen met gebreken en afwijkingen in hun haven zwemmen. Als het bedrijf vertrouwen in de regio terug wil, kunnen ze dat via zichzelf aan hun uitstoot bloot te stellen bewijzen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld