Vrijwilligers gaan ‘plastic soep’ ruimen in natuur van Biesbosch

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Voor het broedseizoen wil Staatsbosbeheer het Nationaal Park De Biesbosch weer plastic vrij hebben. De ‘plastic soep’ zoals de boswachters het noemen, is ontstaan toen het hoge water weer geen zakken. Tientallen vrijwilligers hebben zich al gemeld om de rotzooi zaterdag 22 februari 2020, zaterdag 29 februari 2020, zaterdag 7 maart 2020 en zaterdag 14 maart 2020 te gaan opruimen. Aanmelden kan in onderstaande link.

De troep bleef achter toen het hoge water weer ging zakken. Vooral veel plastic. Het wordt opgeruimd de komende weekenden. (Foto Arie Benschop via Thomas van der Es)

Geboren Sliedrechter en boswachter in de Biesbosch Thomas van der Es zegt: “Helaas hoort dit fenomeen bij hoog water in de Biesbosch. Alle buitendijkse delen hebben last van de plastic soep en afval. Niet alleen in de Noordwaard, maar ook op de hooilanden in de Sliedrechtse Biesbosch is het ernstig. Dat waait de polders weer in en wordt door beesten opgegeten. Bovendien belandt het in het hooi dat weer voor vee is bestemd. Daarom de komende vier weekenden schoonmaakacties. Vanuit Dordrecht, Werkendam en Drimmelen”, vertelt Van der Es maandagmiddag tegen Sliedrecht24. 

Hulp Rijkswaterstaat en aanmelden
Het schoonmaken is logistiek trouwens nog wel ingewikkeld. De Biesbosch is voor het grootste deel alleen per boot toegankelijk. Mensen moeten met platbodems worden weggebracht en het opgeruimde plastic moet dus ook met die boten worden afgevoerd. Van der Es: We werken wel met aanmeldmodules om alles in goede banen te leiden. Samen met Rijkswaterstaat.” Wie mee wil opruimen, kan zich hier aanmelden. Ook aan de oevers in Sliedrecht ligt afval om op te ruimen.

9 gedachten over “Vrijwilligers gaan ‘plastic soep’ ruimen in natuur van Biesbosch”

  1. Linkje aangebracht. Hulp is hard nodig! Ook langs de strandjes tussen Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht is het heftig. Heel veel verpakkingen, zomersporen (zoals strandstoelen en bbq’s) vaten van scheepvaart, piepschuim en visdraad zijn volgens boswachter Van der Es ook daar achtergebleven.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld