Veel animo voor deelnemen aan PFOA-bloedtest

SLIEDRECHT – Er is veel belangstelling voor het doen van een PFOA-bloedtest door inwoners van Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht en werknemers van bedrijven in het gebied. Dat blijkt vrijdagmorgen na een rondje bellen door Sliedrecht24. Bloedtesten worden in de regio op commerciele wijze en straks gratis via de overheid georganiseerd.

Het chemiebedrijf Chemours Nederland aan de Baanhoekweg in Dordrecht, voorheen DuPont, waar tot en met 2012 de kankerverwekkende stof PFOA werd gebruikt voor de productie van teflon. (Foto uit video EenVandaag AVROTROS)

Bovendien ‘waakt’ de Kringloopwinkel Sliedrecht en kijkt of de steekproef goed verloopt! “Wij houden een stok achter de deur”, zegt voorzitter Arie de Ruiter van Kringloopwinkel Sliedrecht, “wie komen in aanmerking voor de steekproef? En hoeveel mensen worden onderzocht? En wie doet het onderzoek? In de Dienst Gezondheid en Jeugd hebben wij weinig vertrouwen, evenmin in de provincie Zuid-Holland. Ons bestuur houdt nu nog de hand op de knip, maar maakt € 10.000,– tot € 15.000,– voor onderzoek van 150 inwoners van Sliedrecht vrij als de steekproef naar onze mening niet juist wordt gedaan.”

Reacties
Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) uit Sliedrecht is er maar druk mee. Na een oproep, waarin zijn e-mailadres (antonvanrees@gmail.nl) stond, stroomt zijn mailbox vol met mensen die een bloedtest willen doen. Ze willen weten of er ’te veel’ PFOA in hun bloed zit als gevolg van uitstoot van jaren door de vestiging van voorheen DuPont aan de Baanhoekweg in Dordrecht, pal tegenover de Sliedrechtse wijk Baanhoek. Maar een norm voor PFOA-gehalte is er niet. Van Rees: “Iedereen heeft iets in zijn bloed zitten. Zelfs ijsberen! Tot nu toe heb ik ruim 100 mailtjes (waarin soms meerdere personen tegelijk worden aangemeld-red.) met name Sliedrecht zich aangemeld. Ook mensen van buiten het dorp en oud-bewoners die in het blauwe gebied woonden reageren. Ook bedrijven sturen een e-mail. De PvdA wil zich ervoor hard maken, dat iedereen die reageert kosteloos aan de steekproef kan deelnemen. 

Bedrijven
Ook de geopende webpagina van het Result Laboratorium, gevestigd in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, komen veel reacties. De testen vinden plaats in Bremen, in Duitsland. “Vanuit verschillende bedrijven, ik noem uiteraard geen namen, zijn er tot nu toe zeker 200 aanmeldingen binnengekomen voor werknemers. Ook privé-personen weten de webpagina te vinden en willen een bloedtest”, zegt vrijdag 25 maart 2016 Warry van Gelder, medisch directeur van het Result Laboratorium. Dit laboratorium deed eerder bloedonderzoek voor DuPont (Chemours Nederland), ook in Bremen. Het is wat onduidelijk of dat het chemieconcern ook nu bloedonderzoek laat doen door het Result Laboratorium. Van Gelder gaat niet in op wie de opdrachtgevers zijn.

Steekproef
De dienst Gezondheid en Jeugd gaat vooralsnog geen bloedtesten organiseren. Dat zegt woordvoerder Nance de Graaf. “Daarvoor moet er een opdracht komen van de gemeente, provincie of het rijk. Die is er nog niet. Er zijn plannen voor een steekproef, maar om hoeveel personen dat dan gaat, weten we ook niet. Het kan nog wel anderhalf jaar in beslag nemen”, aldus De Graaf vrijdagochtend. Een regionale krant berichtte dat de dienst bloedtesten voor het rijk ging organiseren, maar dat is dus op dit moment niet aan de orde. Voor een afspraak met betrekking tot de gezondheid kan wel contact worden opgenomen met de Dienst Gezondheid en Jeugd (de vroegere GGD Zuid-Holland Zuid) op tel. 078 – 7708500. 

5 gedachten over “Veel animo voor deelnemen aan PFOA-bloedtest”

 1. Ondertussen is de locatie en aanvang ook bekend:

  dinsdag 5 april 2016
  19.00 uur tot 22.00 uur
  Postillion Hotel Dordrecht
  Rijksstraatweg 30
  3316 EH Dordrecht

  Vtiendelijke groet,

  Peter de Borst
  Raadslid PRO Sliedrecht

Plaats een reactie

*=Verplicht veld