Zone mogelijke gezondheidschade treft deel dorp

SLIEDRECHT – Bewoners in een groot deel van het dorp Sliedrecht hebben – zo waren de vermoedens al heel lang – jaren blootgestaan aan de uitstoot van de kankerverwekkende stof PFOA. Dat blijkt uit een kaartje in het nog vertrouwelijke onderzoeksrapport van het RIVM, dat woensdag 24 maart uitlekte naar onder meer Sliedrecht24. De politieke partijen willen nu stappen zetten. Eén van de politici is Anton van Rees, jaren bewoner van ‘het besmette gebied’ Baanhoek en fractievoorzitter van de PvdA.

Bewoners in grote delen van de wijk Baanhoek (Sliedrecht-West) hebben tot 2012 mogelijke gezondheidsschade opgelopen. (Kaart RIVM-Bilthoven)

Fractievoorzitter Anton van Rees woonde en werkt(e) lange tijd in het ‘blauwe’ gebied. Vanaf de zomer 2015 toen de effecten van Dupont Parkersburg hem bereikten zette hij alles in het werk om helderheid te krijgen.”Betreffende, al 55 jaar uw en mijn buurman, Dupont /chemours en het gebruik van PFOA (C8) bij de fabricage van Teflon. De inspanningen hebben tot dit resultaat geleid”, zegt Van Rees. Woensdagavond heeft Van Rees het college van B & W van de gemeente Sliedrecht verzocht met een verklaring te komen met betrekking tot het RIVM rapport. Van Rees: “Een verklaring met de eerste indruk en de mogelijk te nemen vervolgacties met betrekking tot uw en mijn gelopen gezondheidsrisico’s.”

Oproep
U kunt zich vrijblijvend bij de PvdA Sliedrecht melden als u zich zorgen maakt om uw gezondheid in relatie tot de stof PFOA en deel wilt nemen aan een (bloed)onderzoek op aanwezigheid van deze stof. “Met name werknemers en bewoners die langdurig (voor 2012) hebben gewoond in het blauwe gebied op de afbeelding uit het RIVM rapport worden verzocht zich te melden (per e-mail: [email protected]). De PvdA zal zich hard maken voor een onderzoek naar uw mogelijk verhoogd gezondheidsrisico en de wens voor een medische begeleiding nu en in de toekomst. Uiteraard zijn ook oud bewoners die tussen 1960 en 2012 in dit gebied hebben gewoond van harte uitgenodigd zich te melden.

Amerikanen op bezoek
Begin april zullen leden van Dupont keep your promises (de actiegroep uit Parkersburg Amerika) in Dordrecht en Sliedrecht hun ervaringen met Dupont en PFOA komen toelichten.” Nadere informatie hierover volgt via Sliedrecht24. 

8 gedachten over “Zone mogelijke gezondheidschade treft deel dorp”

  1. D U P O N G E Z O N D…
    Het is wellicht geen slecht idee om de samenstelling van de HUIDIGE uitstoot van Chemours ook eens aan een nauwgezet onderzoek te onderwerpen. En dan graag een ‘luchtmonster’ nemen van ALLE schoorstenen, zo’n 20 cm. boven iedere opening… Een bekend Dordts hoogwerkerbedrijf is vast wel in staat tot deze hoogte te reiken…
    En als we dan toch aan het ‘snuiven’ zijn, laten we dan ook gelijk maar even buurten bij de HVC Afvalenergiecentrale, vrijwel direct ernaast…

  2. Nu gaat het alleen over DuPont, maar wat is dat ene vuiltje wat er naast staat met die grote schoorstenen genaamd GeVuDo? Er kan mij niet verteld worden dat die rookpluimen puur frisse lucht zijn…

  3. PFOA lost niet op in de lucht. Dus heel Sliedrecht heeft, afhankelijk van de windrichting zijn portie gehad. Onderzoek derhalve noodzakelijk.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld